Košická firma Antik Telecom, která ohlásila expanzi vlastní satelitní a IPTV služby do Česka, je připravena i na příchod vysílání ve formátu 4K. Její klienti mají k dispozici výkonné Ultra HD set-top-boxy.

Pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 nemá mezi provozovateli placených televizních platforem pouze kritiky. Slovenská společnost Antik Telecom, která provozuje vlastní satelitní a IPTV službu, dokonce s DVB-T2 počítá ve svém obchodním modelu. Při vstupu na český trh, který firma nakonec oddálila o tři roky, použije hybridní set-top-boxy se třemi tunery, přičemž divák si bude moci i nadále zachovat bezplatný pozemní příjem základních televizních programů. Plány Antiku na českém trhu představuje v rozhovoru pro Televizníweb.cz manažer pro IPTV služby Vlastimil Lakatoš.

Začátkem května jste oznámili vstup vaší satelitní a IPTV platformy na český trh, přičemž chystanou expanzi jste ale avizovali již od podzimu 2015. Co vás zdrželo, proč to tak trvalo?

Důvodem, proč jsme oddálili vstup na český trh, bylo hlavně etablování satelitních služeb na slovenském trhu, takže jsme nechtěli jít na český trh ve stavu, kdy jsme ještě nebyli úplně připraveni.

Nicméně v tiskové zprávě, kterou jste při této příležitosti vydali, jste dost kladli důraz na standard DVB-T2. Proč jste se rozhodli uvést na český trh set-top-box, který podporuje i DVB-T2? Vycházíte z toho, že v České republice výše uvedený způsob příjmu televizního signálu využívá téměř 60 procent populace?

Přesně tak. Situace na českém trhu je trochu odlišná od slovenského trhu. Na českém trhu je silný podíl terestrické, respektive bezplatné terestrické platformy oproti slovenskému trhu. Česko přechází postupně na DVB-T2, který bude šířen kódováním HEVC, proto jsme se rozhodli přinést právě náš typ set-top-boxu. Dokonce jsme si samotný kodek HEVC vyzkoušeli i na slovenské televizní platformě AntikSat, kde se nám výrazně osvědčil, a kde už v podstatě téměř rok nabízíme set-top-boxy, které právě moderní a efektivní kodek HEVC podporují. Jsme přesvědčeni, že na rozdíl od 3D režimu právě HEVC kodek a s ním spojená vyšší kvalita obrazu, Ultra HD nebo 4K kvalita, má velkou perspektivu do budoucnosti.

Jakou vnímáte pozici pozemního vysílání vy osobně a nemyslíte si, že by nějak mohlo ohrozit vaši pozici, když přibližně 60 procent populace u nás využívá na hlavním televizoru právě pozemní vysílání?

Set-top-box, který přinášíme na český trh, je právě ideální kombinací na české terestrické podmínky, protože obsahuje až tři odlišné platformy spojené do jednoho zařízení. Set-top-box má v sobě jednak satelitní tuner, jednak terestrický tuner a jednak IP konektor, který umožňuje přijímat moderní IP služby. Díky třem tunerům a díky velmi silné terestrické platformě v České republice jsme přesvědčeni, že zákazník nebo konkrétní operátor dokáže nabídnout námi poskytovaná zařízení způsobem, aby zákazník mohl přijímat silnou bohatou terestrickou nabídku, a k ní si jen dokoupí buď nějaké doplňkové služby, ať už se jedná o archivy, TimeShift, případně podobné záležitosti, nebo nějaké další prémiové kanály, a to buď přes další satelitní tuner, případně přes IP platformu. Kombinace terestrické, satelitní a IP platformy je ideální kombinací k uspokojení jakýchkoliv potřeb českého zákazníka, který chce sledovat hlavně terestrickou platformu.

Myslíte si, že je to i taková rada do budoucna pro vaše konkurenty, že by zkrátka terestrická platforma neměla být opomenuta?

Silný podíl terestrické platformy říká, že na to nesmíme zapomínat. Pokud je český divák zvyklý na sledování televize přes terestriku, nemůžeme ho od oblíbeného způsobu sledování úplně odstřihnout, jen mu k němu doplnit ještě nějaké další moderní ať už IPTV služby nebo další tematické prémiové kanály.

V tiskové zprávě uvádíte, že při použití Antik služeb jsou nejsledovanější programy přijímané ve vysoké kvalitě ze sítě DVB-T2. Můžete uvedenou informaci trošku upřesnit? Souvisí kvalita sledovaných programů třeba i s kódováním HEVC, které jste zmínil?

Samozřejmě. HEVC kódování je vysoce efektivní kodek, který při nižším datovém zatížení dokáže nabídnout stejnou, respektive vyšší vizuální kvalitu. Vzhledem k faktu, že se signál přijímá na lokální úrovni, tak zákazník využívá maximální kvalitu, kterou dokáže z terestrického vysílače v dané oblasti přijmout. Pokud v tomto multiplexu nejsou některé kanály, tak si je dokáže zakoupit ať už přes samotnou satelitní platformu nebo přes IPTV. Maximálně tak využije všechny benefity našeho řešení.

A jaký podíl v nabídce bude mít právě terestrické vysílání? Naladí tam diváci nebo zákazníci všechny programy, nebo budou mít k dispozici jenom něco?

Máme různé variace, zákazník si může vybrat. Buď chce přijímat jen nabídku terestrické platformy a k ní si doplní nějaké ostatní prémiové kanály, anebo chce přijímat ještě vyšší kvalitu, tedy HD kvalitu kanálů, které nejsou v terestrické platformě, ale jsou dejme tomu na satelitu, nebo jsou v IPTV, takže zákazník si může nabídku kombinovat zcela podle svých potřeb. Hlavní výhodou je, že když budou na českém trhu kanály obsaženy v bezplatné terestrické platformě, služba bude pro zákazníky levnější, protože nabídka placených kanálů už v sobě nebude obsahovat poplatky za kanály, které si zákazník může naladit v bezplatné terestrické platformě.

A nemyslíte si, že právě poskytování placených kanálů bezplatně by mohlo být problémem třeba u Novy nebo Primy, které právě chtějí za své programy nějaké poplatky?

Skupina Nova a skupina Prima se rozhodla vysílat v bezplatné terestrické platformě, což nemůžeme ovlivnit. Pokud jsou v bezplatné terestrické platformě a zákazník má set-top-box, který dokáže přijímat pozemní platformu, tak je zařazení ve volně dosažitelném balíku rozhodnutím Novy a Primy. Pokud si zákazník objedná nějaké další doplňkové služby nebo příjem kanálů přes satelit nebo přes IPTV, tak samozřejmě tehdy už dochází i k začlenění poplatků, ale stále má možnost přijímat bezplatně i nabídku, která je jen na terestrické platformě.

Takže zjednodušeně řečeno vy ty programy nebudete nabízet, protože si je divák stáhne z pozemního vysílání?

V nabídce budeme mít pochopitelně i vyšší kvalitu těchto kanálů a také nabídku pro ty, kteří si z nějakého důvodu nebudou moci naladit terestrickou nabídku. Pokud si zákazník vybere kombinaci volných terestrických kanálů plus jenom nějaké prémiové, tak samozřejmě ta nabídka bude levnější.

Důležitou součástí terestrického vysílání je také hybridní technologie HbbTV. Budou ji vaše boxy podporovat, případně jak se ke službě HbbTV stavíte?

HbbTV nabírá stále víc a víc na důležitosti. Považujeme ji rovněž za velmi efektivní a velmi prospěšnou pro budoucnost. Momentálně ji připravujeme a určitě bude za nějakou dobu nasazena i do firmwaru našich set-top-boxů.

Počítáte s variantou, že budete jenom přebírat nabídku, která je v současné době ve vzduchu, nebo chcete představit i nějaký vlastní hybridní portál?

Myslíte v souvislosti s HbbTV?

Ano.

HbbTV portál bude určitě předmětem jednání s vysílateli, kteří ji aktuálně nabízejí, respektive plánují nabízet.

Nicméně nějaké vlastní nabídce hybridního portálu se nebráníte?

Vlastní nabídce se nebráníme, bude záviset na samotných okolnostech, na požadavcích, případně na poptávce na trhu.

Co říkáte na standard HbbTV2.0? Vidíte v něm nějaký potenciál, nebo si myslíte, že český trh zatím není na nový standard připraven? (Verze HbbTV 2.0 operátorům přináší například podporu CI+ rozhraní, DRM ochrany nebo HTML 5, pozn. red.)

Standard HbbTV2.0 podrobně zkoumáme a momentálně analyzujeme jeho možnosti. V případě pozitivních dopadů jej samozřejmě rádi nasadíme. V přípravě už operujeme s moderní verzí HbbTV.

Je třeba pro vás technologie HbbTV2.0 nějak zajímavá i z důvodu, že je zde podporováno rozhraní CI+ a je tam ochrana obsahu pomocí DRM?

Ano, určitě i toto jsou vlastnosti, které pro nás mají význam, hlavně z hlediska ochrany kontentu.

A kromě hybridního vysílání budete na svojí platformě např. i zákazníkům s terestrickou nabídkou nabízet i nějaké další doplňkové služby kromě HbbTV?

Automatickou součástí všech našich služeb jsou jednak živé televizní kanály, kanály rozhlasových stanic, samozřejmostí je tam i služba archivu, a nebo pod jiným názvem i catch-up. Jmenovanou službu přinášíme v moderním pojetí, kdy to zákazník vnímá, jako kdyby se na obsah díval v rámci videopůjčovny. Ke každému obsahu jsou přiřazené jednak obrázky, jednak samozřejmě metadata, která obsahují informace o ději relace plus herci, režiséři, rok natáčení atd., plus jako samozřejmost v našem rozhraní nabízíme aplikaci YouTube. Je tam i služba placené videopůjčovny, předpověď počasí pro konkrétní vybranou lokalitu, kterou si volí zákazník, a jednou z našich nejnovějších funkcí je i možnost přidávání volně dostupných internetových kanálů, ať už na úrovni televize, rádií nebo nějakých různých online kamer, které jsou volně dostupné na internetu. Momentálně se jedná o mimořádně oblíbenou službu, kterou naši zákazníci velmi využívají a takovým způsobem do svého set-top-boxu, do svého obýváku, dostanou streamy, na které jsou zvyklí z volného internetového vysílání.

Osobně vaši společnost vnímám v rámci slovenského trhu jako velmi progresivní. Co se týká českého trhu, uvažovali jste třeba o tom, že byste i nezávisle na vaší platformě k nám začali dodávat přijímače, které by právě přinášely i nějaké další výhody pro diváky terestrické televize a rozšiřovaly by jim nejenom nabídku lineárního vysílání, ale i nějaké služby hybridní televize?

Naše přijímače obsahují přesně funkce, které jste zmiňoval. Kromě běžného lineárního vysílání, na které jsou zákazníci zvyklí, nabízejí různé moderní funkce, na které jsou zvyklí běžně IPTV klienti. I klienti terestrického vysílání, kteří v podstatě neznají moderní služby, tak získají přístup k takovým moderním službám ať už se jedná o archiv, YouTube, TV plugin, předpověď počasí a řadu dalších funkcí, které stále zákazníkům přibývají na jejich set-top-boxech. My pravidelně, asi třikrát až pětkrát do roka, vydáváme aktualizaci firmware, která stále obsahuje nějaké novinky, a to včetně funkcí, které zákazníci požadují. Proto působíme i jako progresivní operátor, protože stále několikrát do roka vydáváme aktualizace s novými vlastnostmi a novými funkcemi, které jsou pro zákazníka atraktivní.

Šlo mně třeba o to, jestli byste kromě nabízení vaší služby byli i de facto distributorem set-top-boxů pro český trh, pokud by zákazník neměl zájem být klientem nějaké placené služby, ale zároveň si chtěl sáhnout na nějakou výhodu, kterou mu přinese hybridní box?

Samozřejmě kromě samotných služeb naše dceřiná společnost Antik Technology prodává nebo nabízí kompletní IPTV řešení, která se dají nasadit u jakéhokoliv operátora, a i zákazník jiného operátora by tak mohl využívat naše služby. Jsme už v jednání s několika operátory i na českém trhu, takže vůbec není vyloučené, že naše technologie nebo naše řešení přinese i jiný operátor ve svých vlastních televizních nabídkách.

Proč jste se rozhodli službu, se kterou teď přicházíte na český trh, nabízet v první fázi poskytovatelům bezdrátových sítí? Může být důvodem, že trh už vnímáte jako obsazený a viděli jste tedy možnost nebo díru na trhu právě zde?

My jsme začali aktivně dělat velkoobchodní prodej televizních služeb na Slovensku už před několika lety a velmi se nám to osvědčilo. V Čechách je podle našich analýz množství internetových poskytovatelů ještě o hodně větší a většina z internetových poskytovatelů neposkytuje žádné televizní služby a spoléhá se, že jejich zákazníci mají televizní služby od někoho jiného. Ze zkušenosti víme, že pokud si chce internetový Wi-Fi provider udržet zákazníka na delší období, je nezbytné, aby nějakou televizní službu přinesl. Zákazník má rád, pokud přijímá televizní a internetové služby od jednoho operátora a je tak vůči němu i stálejší. Proto jsme se v první fázi rozhodli službu nabízet operátorům, kteří mají přímý kontakt na koncové zákazníky a dokážou jim tak přesněji a efektivněji nabídnout televizní službu. Ve druhé fázi samozřejmě přijdeme i s naší vlastní službou, která bude distribuovaná přímo koncovým zákazníkům.

Vy hovoříte o první fázi expanze. Jaké by tedy měly být další fáze a v jakém časovém horizontu?

První fáze se rozbíhá v těchto týdnech a je právě o poskytování velkoobchodní nabídky internetovým poskytovatelům, druhá fáze by měla nastat někdy v září nebo v podzimních měsících letošního roku. Jejím cílem by mělo být, že budeme službu poskytovat i samotným koncovým zákazníkům.

A půjde tedy o služby, které už nabízíte na Slovensku?

Půjde o služby, které nabízíme na Slovensku, ale přizpůsobené českým podmínkám a českému televiznímu trhu.

Jedná se o plány pro Českou republiku, to znamená i o platformu AntikSat?

Ano.

Předpokládám, že tímto vaše expanze do Česka nekončí. Co tedy přijde na řadu dál?

Kromě hybridního set-top-boxu, který nabízí kombinaci terestriálu, satelitu a IPTV, máme v plánu nabízet i samotnou OTT (nelineární vysílání, pozn. red.) službu, taktéž ve velmi efektivním kodeku HEVC, která také šetří data jednotlivých Wi-Fi.

Antik pro expanzi na český trh použije set-top-boxy Nano3T

V souvislosti s kódováním HEVC mě napadá jedna otázka, která se týká vysílání ve formátu Ultra HD. Bez pochyby sledujete vývoj a víte, že i v okolních zemích se Ultra HD vysílání pomalu začíná zabydlovat, což zatím pro Českou republiku neplatí. Kdy vy osobně vidíte možnost příchodu této technologie na český trh a jak jste na ni připraveni?

Jsme na ni připraveni už od podzimu minulého roku a už aktivně našim zákazníkům nabízíme i nějaké 4K kanály. Problémem však je, že 4K obsah v lineárních kanálech ještě není v takovém množství, jak bychom si přáli. Je to hlavně proto, že trh na 4K zatím není připraven. My už nabízíme několik 4K kanálů pro naše vlastní zákazníky a podobný náběh chceme nabízet postupně i na českém trhu, protože naši klienti už budou mít set-top-boxy, které dokážou 4K nebo Ultra HD obsah dekódovat. Zákazníci si proto dokážou nejkvalitnější technologii užívat i u sebe, ve svém obýváku.

A kdy podle vašeho názoru přijde vhodná chvíle?

My už předběžně komunikujeme se všemi lineárními kanály, které buď už mají nějaký 4K obsah nebo uvažují nad nějakým 4K obsahem a jsme dost progresivní, abychom se dokázali promptně s nimi dohodnout a nabízet obsah nejvyšší kvality i koncovým zákazníkům. Při komunikaci s vysílateli vidíme už trendy, že v druhé polovině letošního roku by mělo přibýt několik 4K kanálů s atraktivním obsahem, které bychom rádi zařadili i do našich nabídek.