Od zahájení druhé televizní digitalizace má ministerstvo průmyslu a obchodu již čtvrtého šéfa. Martu Novákovou čekají klíčová rozhodnutí, bez nichž se přechod na DVB-T2 nepovede.

Výměna v čele ministerstva průmyslu a obchodu přichází uprostřed procesu druhé televizní digitalizace, což může být na jednu stranu nepříjemné, protože nová ministryně se teprve musí seznámit s agendou k DVB-T2, na druhou stranu může přinést „nový vítr“ a vyřešit řadu odkládaných záležitostí. Předně tedy státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2, která měla odstartovat již za sociálnědemokratického ministra Jana Mládka. Neporadil si s ní ale ani jeho stranický kolega a nástupce Jiří Havlíček a kampaní se nezabýval ani předchůdce dnešní ministryně Tomáš Hüner. Veškerá medializace přechodu na DVB-T2 tak zůstává na České televizi, operátorech sítí, prodejcích televizní techniky a několika odborných webech.

Nejdříve schválit TPP, potom informační kampaň

Dodejme jen, že podle vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání z léta 2016 má ministerstvo průmyslu a obchodu na kampaň vyčlenit až 350 milionů korun. Resort však dosud nedokázal rozhodnout ani o tom, zda si kampaň zajistí sám, nebo si najme externí firmy, na které by musel vypsat výběrové řízení. Pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 přitom v Česku probíhá od jara 2017 a první vysílače celoplošných sítí DVB-T se začnou vypínat již příští rok na podzim (a všechny regionální sítě DVB-T skončí přesně za rok). Kampaň by měla mimo jiné upozornit diváky na to, že televizory s tunerem DVB-T2 a kodekem MPEG-4 nejsou vhodné pro příjem českého vysílání DVB-T2, protože dokáží zpracovat pouze zvuk a nikoli obraz.

Oddálení startu státní informační kampaně by šlo odůvodnit neexistencí Technického plánu přechodu (TPP) na DVB-T2, protože kampaň potřebuje pracovat s jasnými termíny, kdy a kde se budou vypínat vysílače DVB-T s konkrétními televizními programy. Návrh TPP sice již existuje a minulý týden k němu ministerstvo průmyslu a obchodu vypořádalo připomínky z meziresortního připomínkového řízení, ale dokument dosud neprošel vládou, a tudíž není závazný. Kabinet jej měl projednat do konce června, což je termín, který stanovila Evropská komise všem národním vládám členských zemí EU. Česká vláda ale tento termín odsunula na konec letních prázdnin. Prvním a nejdůležitějším úkolem nové ministryně je tedy zkompletovat návrh TPP po zapracování připomínek a předat jej Legislativní radě vlády.

Jedním z úkolů nové ministryně je prosadit Technický plán přechodu na DVB-T2 na vládě (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Dotlačit Evropskou komisi k notifikaci

Ministerstvo by poté mělo aktivně prosazovat schválení TPP v připomínkované verzi, aby se proces přechodu na DVB-T2 dále nezdržoval. Klíčový bude také postoj ministerstva k probíhajícímu prenotifikačnímu řízení u Generálního ředitelství Evropské komise pro hospodářskou soutěž, v němž jde o stížnosti České asociace satelitních operátorů (ČASO) na údajnou nedovolenou veřejnou podporu provozovatelům sítí pro pozemní digitální televizní vysílání v souvislosti s přechodem na DVB-T2. Ministryně by se měla do věci osobně vložit, protože prenotifikace probíhá již druhým rokem bez valného výsledku a zatím kvůli ní ani nezačalo notifikační jednání, v němž má Evropská komise rozhodnout, zda Česká republika může proplácet operátorům přechodových sítí DVB-T2 provozní náklady a investiční náklady související s přelaďováním vysílačů, který si vynutí kmitočtový refarming všech současných DVB-T sítí.

Provozovatelé přechodových sítí DVB-T2 zatím veškerý provoz těchto multiplexů financují z vlastních zdrojů, zatímco televizní stanice v těchto sítích mají – na základě vládní Strategie – vysílání zcela zdarma. Operátoři tak investují stovky milionů korun bez jistoty návratnosti takto vynaložených peněz. Je proto důležité, aby se přechod na DVB-T2 uskutečnil podle návrhu TPP a operátoři měli jistotu proplacení nákladů souvisejících s uvolněním pásma 700 MHz, které chce ČTÚ v aukci prodat již v příštím roce. Pokud by se něco zadrhlo, mohl by to být pro stát problém, protože na jedné straně se zavázal, že do 30. června 2020 uvolní pásmo 700 MHz pro mobilní sítě nové generace, ale na druhé straně v tomto pásmu vysílají televizní sítě DVB-T, jejichž kmitočtové příděly dalece přesahují tento termín.

Marta Nováková by měla také přispět k urychlení prenotifikačního jednání s Evropskou komisí a zahájení notifikace plánovaných kompenzací spojených s přechodem na DVB-T2 (Foto: Wikimedia Commons)

Příprava druhé diginovely a rozvojových sítí DVB-T2

Martu Novákovou rovněž čeká příprava druhé diginovely zákona o elektronických komunikacích, která bude řešit regionální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 a také přidělení dvou plánovaných rozvojových sítí DVB-T2. Ty mají vzniknout na základě Vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání z roku 2016 a jejich rozsah a pokrytí bude záviset na počtu volných kmitočtů.

V neposlední řadě pak novou ministryni čeká informační válka s některými poskytovateli placených televizních služeb, kterých se sice přechod na DVB-T2 netýká, ale se budou snažit Martu Novákovou přesvědčit o svých „pravdách“ a využít čas, dokud se šéfka resortu dostatečně neseznámí se všemi detaily druhé televizní digitalizace. V příštím roce pak ministerstvo čeká aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz a pokus o vznik tolik očekávaného čtvrtého mobilního operátora. Aukce sice bude plně v režii Českého telekomunikačního úřadu, čtvrtý mobilní operátor je ale tak zpolitizované a populistické téma, že si lze jen těžko představit, že by se v něm ministerstvo a potažmo i vláda nijak neangažovali.