Německá veřejnoprávní televize si vypilovala své hybridní aplikace do nejmenších detailů. V následujících letech vypne vysílání ve standardním rozlišení a nasadí formát Ultra HD.

Jak přijímat HbbTV z Německa a co technologie nabízí

Nerad bych nosil dříví do lesa a opakoval znovu to, co již bylo napsáno, takže k možnostem příjmu DVB-T2 multiplexu ZDF se vrátím pouze okrajově. Pro další informace bych zájemce odkázal na druhý díl tohoto seriálu, který se věnoval službě Freenet TV Connect a portálu Freenet TV Video. Obě platformy provozuje společnost Media Broadcast. Multiplex ZDF, jejíž obsah tvoří stanice ZDF, ZDFinfo, ZDFneo, 3sat a KiKa naladíte v blízkosti německých hranic na kanálu 56. Všechny stanice jsou pochopitelně k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu.

Zatímco menu kanálů ZDF je ve všech případech totožné, žádná ze stanic tedy nemá unikátní nabídku, položky pro stanice 3sat a KiKa se liší. Není se, čemu divit, protože první jmenovaná je programem, který vzniká ve spolupráci třech veřejnoprávních televizí – německé, rakouské a švýcarské – a druhá je orientována na dětského diváka. Obecně platí, že nejbohatší programovou nabídku mají stanice ZDF, o něco méně toho nabízí 3sat a KiKa. Upozorňuji, že na některé aplikace, konkrétně tedy obsah z archivu, může být uplatňována geoblokace.

Česká televize zůstala viset v čase, její grafika zastarala

Česká televize může být možná spokojena s tím, jak moc její videoarchiv na platformě HbbTV diváci využívají, ovšem pokud se podíváme na grafické zpracování jejího menu, tady vidíme, že bohužel výrazně zaostala v čase. Technologii představila v roce 2012 a od té doby se s ní po grafické stránce prakticky vůbec nic neděje a k vidění nejsou až na výjimky, jako je například MS v hokeji, MS ve fotbale apod., ani nové aplikace. Znalý divák, který má možnost srovnání, pak jen nevěřícně kroutí hlavou, jak si Němci nejen po grafické stránce technologii vypiplali.

Veřejnoprávní televize ZDF nabízí v rámci svého menu několik položek. Jedná se konkrétně o ZDFmediathek (archiv pořadů), volitelnou kategorii, kde se například objevují tipy z videotéky, ZDFtivi für Kinder (archiv pořadů pro děti), TV program, předpověď počasí a zpravodajství. Po obsahové stránce tedy nabídka kopíruje prakticky tu, kterou má i Česká televize. Po grafické stránce je ovšem na úplně odlišné úrovni. Nemluvě o tom, že aplikaci Počasí, kterou slibovala Česká televize už na minulém ročníku konference DIGIMEDIA, by majitel přijímače s podporou HbbTV hledal v menu stále marně. Dočkat bychom se jí mohli snad letos na podzim.

Menu kanálů 3sat a KiKA

Hybridní menu veřejnoprávního kanálu ZDF, který, jak již bylo řečeno, vzniká obsahově na území tří zemí, obsahuje pouhé tři položky a jeho nabídka je tak v tomto směru relativně slabá. Jedná se o archiv pořadů, televizní program a teletext. Záměrně strohou grafiku pak používá 3sat i v rámci jednotlivých aplikací. Ve srovnání s dílem, kde jsme ale hovořili o polské službě Portal, jsou to pochopitelně „nebe a dudy“. Obrázky se v archivu objevují až ve chvíli, kdy vstoupíte do menu jednotlivých pořadů. V rámci graficky poměrně pěkně zpracovaného televizního programu si je možné pouštět pohybem na časové ose pořady z archivu.

Nabídka programu KiKA je podle očekávání přizpůsobena dětskému divákovi. Na rozdíl od České televize, která má HbbTV menu jednotné pro všechny své programy bez rozdílu zaměření, u tohoto kanálu je nabídka odlišná. Nutno ještě upozornit, že KiKA není pouze stanicí ZDF, ale společným projektem s veřejnoprávní ARD. K dispozici jsou tři položky: videoarchiv, Unser Sandmännchen (animovaný seriál, jehož historie sahá až do roku 1959) a Datenschutz Impressum, kde si nastavujete veškeré podrobnosti týkající se HbbTV, jako je například velikost titulků, jejich zapnutí/vypnutí a podobně.

Hybridní vysílání jako brána do světa Ultra HD

Hybridní vysílání HbbTV může být také spolehlivým distribučním prostředkem, díky kterému je možné relativně velmi snadno dostat k divákům obsah ve formátu Ultra HD, tedy čtyřikrát vyšším rozlišení, než je stávající formát Full HD. Co k tomu divák potřebuje, je relativně nasnadě. Pochopitelně kromě televizoru nebo set-top boxu s podporou HbbTV je nutné mít u tohoto zařízení podporu rozlišení 4K a také dostatečně rychle připojení, které k vám obraz v nejvyšší možné kvalitě propustí. To může být pochopitelně v řadě lokalit problém.

Německá ZDF nabídla divákům v minulosti již několik pořadů ve formátu Ultra HD. Jmenovat můžeme například dokumentární sérii Terra X, seriál o horských záchranářích a jednou z posledních novinek byl třídílný reportážní cyklus „Deutschland XXL“. V první části se diváci mohli setkat s hlavní vlakovou stanicí v Mnichově, ve druhé byl prostor věnován letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a ve třetí přišel na řadu přístav v Hamburku. Kromě formátu Ultra HD použila ZDF i čím dál tím více oblíbený vysoký dynamický rozsah HDR, který dodá snímané scéně ne realističnosti. Obraz byl snímán navíc kamerou s tři sta šedesáti stupňovým záběrem.

ZDF v následujících letech plánuje vypnout SD vysílání

Druhá německá veřejnoprávní televize (ZDF je zkratkou pro Zweites Deutsche Fernsehen) do budoucna považuje vysílání ve vysokém rozlišení za naprostou samozřejmost. Svědčí o tom ostatně i skutečnost, že všechny své programy již v HD kvalitě v tuto chvíli nabízí. K závazku šířit stanice ve standardním rozlišení se zavázala až do roku 2022. Německý trh je logicky výrazně větší než ten český, i když i tento formát se u našich západních sousedů postupně stává minulostí. V DVB-T2 je pochopitelně rozlišení 1080p50 naprostou samozřejmostí.

Zatímco české televize s nasazením formátu UHD váhají – ať už z důvodu finančních, tak i technických – Němci se do 4K rozlišení v letošním roce naplno opřeli. Spolu s ukončením distribuce v SD kvalitě se ZDF do roku 2022 zavázala také k nasazení formátu Ultra HD v rámci lineární distribuce. Diváci se tak dočkají nejen čím dál tím většího množství obsahu ve 4K kvalitě v rámci videotéky a tím pádem i HbbTV, ale na řadu přijde i klasické televizní vysílání. ZDF už v současné době potvrzuje, že to pro ni rozhodně nebude žádný problém.

Štítky