UVNITŘ GRAFY – Z domácností, které již deklarují příjem DVB-T2, využívá naprostá většina nový televizor, pouze jedno procento spoléhá na set-top-box, vyplývá z průzkumu společnosti Nielsen Admophere pro ATO.

Bezplatný pozemní příjem televizního vysílání je v Česku stále nejoblíbenější způsob sledování televize. Podle aktuální vlny Kontinuálního výzkumu, kterou za první čtvrtletí letošního roku zpracovala pro Asociaci televizních organizací (ATO) společnost Nielsen Admosphere, deklaruje příjem terestrické televize celkem 52 procent domácností. Z toho sedm procentních bodů připadá na pozemní digitální vysílání nové generace DVB-T2. Druhou nejčastěji využívanou televizní platformou v Česku je satelit s podílem 22 procent, poté následuje kabelová televize s 19 procenty a IPTV s podílem sedm procent.

K TÉMATU: Přechod na DVB-T2? Skoro čtvrtina domácností už podle CRA přijímá nové vysílání

„Nový standard pro pozemní příjem televizního vysílání, DVB-T2, se v domácnostech adaptuje postupně. Aktuálně ho přijímá sedm procent televizních domácností, přičemž šest procent to nejčastěji umožňuje jejich televizor, jedno procento k tomu má set-top-box,“ uvedla společnost Nielsen Admosphere. „Každá devátá domácnost však ve výzkumu uvedla, že neví, zda DVB-T2 přijímá, nebo ne. Dá se očekávat, že domácnosti v blízké budoucnosti projeví v této otázce větší jistotu, neboť informovanost diváků o přechodu na nový standard neustále roste,“ dodal realizátor výzkumu, kterého se mezi lednem a březnem 2018 zúčastnilo 3 018 domácností.