Druhý kabinet premiéra Andreje Babiše slibuje sociálně citlivý přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání a podporu pro chudé na nákup přijímačů.

Druhá televizní digitalizace se dostala mezi priority nově jmenované vlády premiéra Andreje Babiše složené ze zástupců hnutí ANO a ČSSD, kterou by měla ve sněmovně podporovat KSČM. Přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 se dostal do programového prohlášení vlády. Kabinet v něm slibuje zachování bezplatného příjmu televizního vysílání a podporu sociálně nejslabších skupin, aby přechodem na DVB-T2 nepřišly o možnost příjmu televizního vysílání. Konkrétní podobu této podpory však dokument nezmiňuje.

K TÉMATU: DVB-T2 i DAB+ v ohrožení: Vláda ruší vratky DPH u České televize a Českého rozhlasu

„Budeme prosazovat co největší konkurenci na telekomunikačním trhu, což povede ke snížení cen a zlepšení služeb. Použijeme k tomu frekvence, které budou uvolněny přechodem na nový standard digitálního televizního vysílání. Tento přechod pak uděláme tak, aby byl sociálně co nejcitlivější, a podpoříme sociálně nejslabší skupiny tak, aby nikdo nepřišel o možnost přijímat televizní vysílání zdarma,“ píše vláda v kapitole programového prohlášení s názvem „Koordinace digitalizace“. Nepřímo tak v souvislosti s uvolňováním kmitočtového pásma 700 MHz podporuje vznik čtvrtého mobilního operátora na českém trhu.

ČTĚTE TAKÉ: DigiZone.cz: Vláda nestihne schválit Technický plán přechodu na DVB-T2 do konce června

S nástupem nové vlády se mění i vedení resortu, pod který spadá právě druhá televizní digitalizace. Ministerstvo průmyslu a obchodu od středy vede Marta Nováková, dosavadní prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, která ve funkci nahradila Tomáše Hünera. Pod ministerstvem průmyslu a obchodu funguje Koordinační expertní skupina, která připravuje veškeré podklady pro přechod na DVB-T2, včetně návrhu Technického plánu přechodu (TPP), k němuž nedávno proběhlo meziresortní připomínkové řízení. Vláda by se měla návrhem TPP zabývat koncem letních prázdnin. Původně avizovaný termín do konce června nestihne.

Štítky