UVNITŘ VYJÁDŘENÍ VÝROBCŮ – Druhá verze, aktuálně 2.0.2, je pro budoucnost hybridního televizního vysílání klíčová. A nejde jen o technické novinky typu HDR a rozlišení 4K, ale i o novinky v práci s reklamou, placeným obsahem a třeba i v přístupu k druhé obrazovce.

HbbTV Association odpovídající za rozvoj Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV), tedy hybridního televizního vysílání, přišla s verzí 2.0 v únoru 2015. Do prvních specializovaných zařízení se dostala na počátku roku 2016, první značka televizorů, která ji u nás zavedla byl čínský Hisense (2017) a vyzkoušení na jednom z přístrojů v našich podmínkách ukázalo, že je plně funkční.

Evropský ústav pro telekomunikační normy ETSI novou specifikaci uvolnil v listopadu 2015, ale testy kompatibility, které jsou v případě HbbTV 2.0 nesrovnatelně obsáhlejší než u v současné době nejvíce využívané verze 1.5 byly k dispozici až v roce 2016, a to ještě nešlo o plně finalizovanou podobu. Testy pro stávající verzi 2.0.2 pak mají být uvolněny až někdy v druhém pololetí letošního roku a tato verze se od čisté dvojky ještě výrazně liší k čemuž se dostaneme záhy.

K TÉMATU: První český e-shop v hybridním vysílání HbbTV spustí televize Šlágr. Nabídne v něm CD a DVD

Česko jede…

U nás je HbbTV nesmírně populární (překvapilo i jeho využití u Šlágr TV) a v tomto ohledu nejen že patříme na naprostou světovou špičku, ale počet diváků kamarádících se s „červeným tlačítkem“ se stále zvyšuje. Podle průzkumu Českých Radiokomunikací (CRA) z března 2018 využívalo HbbTV asi 1,9 mil. diváků a meziroční nárůst dosáhl zhruba 50 %. Společnost také na červnovém pracovním setkání oznámila, že od září 2018 bude připravena testovat i přístroje s verzí dvě. Ta by měla také vstoupit do připravované revize národního D-Booku.

Ředitel regulace CRA Marcel Procházka nám na dotaz sdělil následující: HbbTV 2.0 chceme začít testovat od září – října 2018. Máme připravenou testovací specifikaci, kterou právě nyní distribuujeme na výrobce a dovozce televizorů. To, že budeme HbbTV 2.0 vyžadovat pro certifikaci, jsme už výrobcům oznámili už v polovině května. Označení televizorů s HbbTV 2.0 budeme ještě řešit.

HbbTV 2.0 ve světě podporuje celá řada výrobců, vysílatelů a technologických společností, jako například BBC, SES-Astra, LG, Samsung, Sony, TP Vision (Philips), Cisco, Dolby, Ericsson či Nagra a Opera.

V Česku se toho zatím moc neděje, ale jak vidíte, spíše půjde o klid před bouří i když Česká televize na náš dotaz odpověděla, že „…žádné systematické testování a vývoj aplikací zatím neprobíhá“.

Televize Šlágr se však po loňském překvapivém zjištění, kolik diváků její HbbTV využívá, rozhodla v rámci hybridního televizního vysílání připravit e-shop s prodejem CD a DVD. I když zatím ještě k dispozici není.

Britská IPTV služba Freeview Play už část HbbTV 2.0 nasadila na počátku roku 2016.

Trocha historie

Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV), tedy kombinace tradičního televizního vysílání s příjmem přes širokopásmový internet, je technologie propojující svět typicky počítačový, resp. komunikační a typicky televizní. Využívá se celá řada specifikací z jiných standardů, včetně například DVB, MPEG-DASH či W3C, a dnes tuto technologii najdeme zejména u televizorů a kvalitnějších set-top boxů jak pro pozemní, tak pro satelitní vysílání. Konkrétní provedení aplikace HbbTV pak zůstává, při splnění předepsaných kritérií, postupů a zásad, na jejím provozovateli.

Pro vyvolání funkcí HbbTV se obecně používá červeného teletextového tlačítko, pro příjem potřebujete chytrý televizní přijímač, nebo set-top-box, s podporou HbbTV, který je zároveň připojený k internetu a který má také funkci HbbTV skutečně zprovozněnu (dnes nutné především u TV Samsung). Vzájemnou kompatibilitu zařízení a aplikací má zaručit testovací sada a vše je vyjádřeno možností používat oficiální logo.

Dříve se o aktivity HbbTV staralo Open IPTV Forum (OIPF), které ho také spustilo, v červnu 2014 bylo vše převedeno na nově založenou HbbTV Association. Podle této organizace je momentálně hybridní televizní vysílání nasazeno v podobě asi 300 aplikací v 35 zemích a ještě před dvěma lety to nebyla ani polovina . Počet zařízení schopných s HbbTV spolupracovat, se zvýšil ze zhruba 25 milionů v roce 2016 na současných asi 44 mil. a je pravdou, že naprostá většina chytrých televizorů je už HbbTV vybavena. Do Česka se snad už ani jiné chytré televizory nedovážejí i když dříve tomu tak bylo (obdoba dnešních set-top boxů připojitelných na internet, ale bez HbbTV). Česko je zkrátka národem „červeného tlačítka“.

I neobvyklý televizor Hisense Laser TV, který na své uvedení teprve čeká, bude s HbbTV pracovat. A rovnou s verzí 2.0.1…

Co nabízí HbbTV 2.0?

V kostce vzato, je tato verze plná zásadních změn povyšujících hybridní televizní vysílání na zcela novou úroveň. Jde zejména o podporu placeného vysílání, rozlišení Ultra HD s kompresí HEVC, ochranu obsahu (DRM), využití HTML 5 a sdílení obsahu i na dalších zařízeních. Je tu ale také řada doplňkových funkcí důležitých pro země jako Česko, tedy vysílání s více jazyky a titulky a nechybí ani zpětná kompatibilita s verzemi 1.1 a 1.5.

Podívejme se na některé vlastnosti podrobněji.

  • Ultra HD a HEVC – standardizování přenosu obsahu s rozlišením Ultra HD, využití komprese HEVC nejen pro video v Ultra HD, ale i pro HD, má za následek nižší nutnou přenosovou rychlost.
  • Titulky pro přehrávání obsahu přenášeného přes internet (profil EBU W3C TTML).
  • Komunikace s vnější aplikací – HbbTV 2.0 dovoluje své aplikaci a aplikaci v chytrém telefonu či tabletu vzájemnou komunikaci za pomoci technologie Web Sockets. S tím souvisí i propracovanější přehrávání obsahu na přidružené obrazovce obecně zvané Second Screen, včetně například možnosti spustit z HbbTV aplikaci na mobilu či synchronizovat jejich obsah.
  • Multistreamová synchronizace (mezi televizní cestou a internetovou).
  • HTML5 – HbbTV 2.0 využívá, na rozdíl od verzí 1.0/1.5, které pracují mj. s HTML4 a CSS level 2, HTML5 a řadu dalších webových technologií, jako CSS level 3, DOM level 3, WOFF, Canvas 2D, Web Messaging, Web Sockets, či Server-Sent Events.
  • Reklama – HbbTV 2.0 také upřesňuje, jak může být video v HTML5 použito k bezproblémovému vložení inzerce na začátek, do středu a na konec VoD obsahu, nabízí také podporu nových reklamních modelů.

Aktualizovat na HbbTV 2.0 půjde i televizor Loewe Reference55 představený na jaře 2015! Který další výrobce tohle může říci…

Co dodává aktuální revize 2.0.2?

Ta přináší především slibovanou podporu obsahu s technologií HDR v podobě HLG (Hybrid Log Gamma), což je projekt japonské NHK a britské BBC, a standardů využívajících systém Perceptual Quantizer (PQ), což je HDR10+ (omezeně i HDR10), Dolby Vision a řešení Technicolor/Philips.

Další zavedenou novinkou je NGA (Next Generation Audio), což je zvukový systém zaměřený objektově, což má pomoci se zvýrazněním konkrétní scény (pracuje s AC-4 i MPEG-H).

Poslední zásadní novinkou je zavedení technologie HFR (High Frame Rate), tedy vysílání s vyšším počtem snímků za sekundu, a to až 100, resp. 120 (dnes běžně 50 sn./s). Technologii HFR už také zhruba před rokem v praxi vyzkoušely společnosti SES (Astra) a LG Electronics a uplatní se nejen při sportovních přenosech.

Jak si stojí HbbbTV 2.0 u televizorů a set-top boxů v roce 2018?

U televizorů je to nadějné, u set-top boxů zatím prakticky nic i když je pravdou, že někteří výrobci se už na „dvojku“ chystají. Například německý Technisat ale ještě nechtěl prozradit ani termín zavedení, ani ve kterém výrobku ho jako první najdeme.

Z kolekce televizorů pro rok 2018 nyní mají, co jsem zjistil, přímou podporu HbbTV 2.0 jen dvě značky: Philips a Hisense, který ji měl už i minulý rok. Loewe se k nim připojí na podzim, LG a Samsung potvrdili připravenost na verzi 2 v podobě budoucí aktualizace. Vezměme to ale popořadě a hlavně se podívejme na to, jak se ta která značka staví k případné aktualizaci starších modelů, což je v souvislosti s HbbTV 2.0 skutečně zásadní otázka. Co jsem ale zjišťoval, informace jsou zatím poněkud rozporuplné…

Hisense: „dvojka“ ve standardu od 2017

Tato na našem trhu mladá značka nabídla HbbTV 2.0 jako zcela první, a to už minulý rok a snad ve všech chytrých televizorech. Dvojka zde byla v necertifikované podobě a platí to i pro letošní nabídku. Žádné starší televizory na HbbTV 2.0 podle firmy aktualizovat nepůjdou.

Loewe: aktualizace možná i pro výrobky z roku 2014…

HbbTV 2.0 bude podporovat firmware od verze 5 a aktualizace televizorů je plánována nejpozději na září 2018. Co se týče možné úpravy starších televizorů, je na tom Loewe jedním slovem excelentně (!) a vlastně nejlépe ze všech oslovených značek. Přizpůsobit totiž půjdou výrobky už data výroby říjen 2014. Konkrétně se to týká televizorů postavených na šasi SL3 a SL4. Výrobky z letošní kolekce budou mít HbbTV 2.0 – jak už bylo naznačeno – přímo zabudované taktéž od podzimu.

LG: jsme připraveni

Abecedně první z korejských výrobců bude mít v celé letošní kolekci (samozřejmě tam, kde to má smysl) HbbTV ve verzi 1.5 s tím, že je připraven aktualizovat na verzi 2.0. Kdy to bude, se ale zatím neví a neví se také s určitostí jak to bude s možnou aktualizací u starších výrobků. Nejspíše ale půjde jen o nejvyšší třídu z roku 2018. Vše bude ještě upřesněno.

Panasonic s otazníkem

Informace se získat nepodařilo.

Samsung: jakmile budou aplikace, jsme připraveni aktualizovat, ale v Itálii…

Zpráva z místního zastoupení říká, že v televizorech z letošní kolekce bude sice standardně HbbTV 1.5, což je maximum, které se zatím používá v českých aplikacích, ale v budoucnu dojde k firmwarové aktualizaci na verzi dva. Termín ale prý jednička na českém trhu určí až v okamžiku, kdy se začne vážně uvažovat o nějaké aplikaci v HbbTV 2.0. Co se týče aktualizace starších televizorů, tady ještě není situace jasná. Samsung ale překvapil a jak vidíte ve fotogalerii výše, minimálně na italském trhu už televizory s HbbTV 2.0 prodává.

Philips (TP Vision): jen modely 2018

Tato značka k problému přistoupila zcela jinak než ostatní a podle jejího vyjádření je v celé letošní kolekci (opět pochopitelně jen tam, kde to má smysl) HbbTV vyřešeno tak, že je tu vlastně zabudováno dvakrát. Jednou v podobě verze 1.5 a podruhé ve verzi dvě, a to už certifikované. Zcela jasné je už prý také to, že starší televizory žádnou formou aktualizovat nepůjdou.

Sony s otazníkem

Informace se zatím získat nepodařilo.

Štítky