UVNITŘ DOKUMENT A GALERIE – Za původně pražskou a středočeskou komerční televizí stáli režiséři Marie Poledňáková, Jiří Menzel a manažerka Jitka Markvartová. Odstartovala rok před Novou.

Pětadvacet let od zahájení vysílání dnes slaví druhá největší česká komerční televize Prima. 20. června 1993 odstartovala ze studia v tehdejším pražském Paláci kultury (dnes Kongresovém centru) na Vyšehradě její předchůdkyně, tehdy čistě pražská a středočeská Premiéra TV. Ve své době šlo o první komerční televizi v České republice, která vznikla o osm měsíců dříve než známější a rozšířenější televize Nova. Již první den vysílala Premiéra TV od osmé hodiny ráno do půlnoci a diváci mohli zhlédnout filmy jako Amadeus, Tři mušketýři, balet Řek Zorba či záznam klasické hudby.

Podle tehdejšího měření AISA již v srpnu 1993 dosahovala stanice podílu 29 procent na divácích starších 15 let v Praze a středních Čechách a podle lednového průzkumu z roku 1994 tento podíl ještě zvýšila na 36 procent. Mimo tento region ji mohli diváci postupně naladit v kabelových rozvodech a přes satelit. V roce 1994 získala televize celoplošnou licenci pro satelitní a pozemní vysílání, která byla kombinovaná s pozemními licencemi regionálních televizí. Ty pak musela již přejmenovaná televize Prima pouštět v přesně stanovených časech do svého vysílání. Nezvyklé technické řešení bylo dáno nedostatkem kmitočtů pro analogové pozemní vysílání – i tak Prima pozemní cestou pokrývala jen okolo 75 procent obyvatel Česka.

Od roku 1997 začala Prima posilovat původní tvorbu. Vznikaly pořady Prima jízda, Nikdo není dokonalý či Carusošou. V roce 2004 oslovila Prima diváky prvním „nekonečným“ vztahovým seriálem Rodinná pouta, na který v roce 2007 navázaly Velmi křehké vztahy. Nejúspěšnějším obdobím Primy byly roky 2005 a 2006, kdy nasadila jako první do vysílání žánr reality show a její VyVolení poráželi dominantní Novu, která vsadila na známější Big Brother. V roce 2008 Prima odvysílala první českou telenovelu Ošklivka Katka a v roce 2009 začala nasazovat lifestylové pořady typu Nahá jsi krásná či Ano, šéfe! Od roku 2010 pak vysílá soutěž Prostřeno!, zavedla vztahový seriál Cesty domů a ve spolupráci se slovenskou televizí Joj začala vysílat talentovou show Česko Slovensko má talent.

V roce 2014 uvedla Prima populární seriál Vinaři z prostředí jihomoravských vinohradů. V posledních letech Prima natáčí celou řadu ikonických seriálů jako Přístav (2015), Ohnivý kuře (2016) či Modrý kód (jaro 2017). Poprvé se také na obrazovky dostala česká verze kultovní show Pevnost Boyard (podzim 2016) s českými soutěžícími. Velké divácké oblibě se také těší detektivní seriály V.I.P. vraždy (2016), Polda (2016) a Temný kraj (jaro 2017). První televizní digitalizace umožnila Prima spouštět i tematické televizní kanály. Prvním byla v roce 2009 Prima Cool, o dva toky později pak navázala Prima love. V roce 2013 se přidala dokumentární Prima Zoom, v roce 2015 filmová Prima Max a letos na detektivky zaměřená Prima Krimi.

„Televize Prima jako komerční televize vždy divákům přinášela nové pořady a inovace, proto doufám, že i letošní podzim bude v naší historii dalším milníkem. Plánujeme uvést doposud nejatraktivnější program – představíme dva zbrusu nové rodinné seriály, pokračujeme s vlajkovou lodí Modrým kódem a představíme první velký interaktivní pořad s hvězdným obsazením,“ slibuje generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

Prima slaví 25 let by Jan.Potucek on Scribd

Štítky