Funkcemi nabitý přístroj se zdvojenými tunery se bude prodávat minimálně ještě tento rok. Je sice starší, ale stále špička. Podívejme se proto, jak si poradí se současným HbbTV a novým DVB-T2/HEVC.

Za 10 600 Kč získáte set-top-box, jaký hned tak na trhu nenajdete. Nic ve stylu „dodělej si sám“, ale hotový kousek, který stačí zapojit, naladit a jede se. Je sice trochu starší (uveden byl koncem roku 2015), ale vyzkoušeli jsme ho na dnešním DVB-T2/HEVC, které v době jeho uvedení nebylo k dispozici.

Výbava přístroje je excelentní, rozlišení na tunerech (a také na USB) jde až do Ultra HD (4K), a to včetně pozemního tuneru, což ale nebylo možné ověřit v praxi. Nechybí ani univerzální mechanika PCMCIA pro vložení modulu pro přístupové karty plus integrovaný dekódovací systém Conax/Nagravision (štěrbina označená jako SmartCard).

Příjem s kompresí H.265/HEVC umí jak satelitní tak pozemní tuner (zvládají ale i H.264) a na rozdíl od snad všech současných televizorů na trhu je tu dokonce i dvojice USB 3.0. A také málo obvyklá dvojice digitálních audio výstupů. Navíc je možné dokoupit USB adaptér pro Bluetooth určený k napojení nějakého audio zařízení, včetně mobilního telefonu, takže se ze set-top-boxu stane jakási univerzální brána. Dobře by tak mohl zároveň posloužit třeba i k rozšíření staršího, ale stále ještě kvalitního A/V receiveru.

Tím, že je přístroj na trhu necelé tři roky, bude recenze trochu jiná. Ty klasické s rozsáhlým popisem výbavy a možnostmi můžete najít na webu. Já se zaměřím na příjem současného DVB-T2/HEVC a také na hybridní televizní vysílání HbbTV, které se rovněž během doby proměnilo. A platí to zejména o FTV Prima, která verzi 1.5 využívá snad až za hranice možností. Co se týče ovládání, to je stejné jako například u Technisat Digipal T2 HD ex+, jehož recenzi najdete v samostatném článku.

Vybrané vlastnosti

  • Kompletní a zdvojené tunerové osazení (u DVB-T/T2 zajištěno softwarově).
  • Podpora 4K na všech signálových cestách.
  • Příjem volných i placených kanálů, včetně DVB-T/T2.
  • Většinou česká lokalizace (místy angličtina a němčina), dálkový ovladač pak v němčino-angličtině.
  • HbbTV.
  • EPG se spoustou možností, včetně automatického stahování celé nabídky, takže nemusíte vstupovat na multiplex DVB-T/T2 (data se stahují automaticky každou noc standardně ve 2:00, což jde změnit).
  • Chytré funkce jako Bluetooth audio (vyžaduje dokoupení adaptéru), internetová rádia, Youtube, přístup přes UPnP/DLNA na domácí server, střih nahraného záznamu, atd.
  • Volné nahrávání (1:1, TS) na externí USB médium, na SD kartu nebo síťové médium; set-top box si rozumí s širokou řadou souborových formátů.
  • Velmi propracovaná rodičovská kontrola TechniFamily (viz video níže).
  • Pasivní chlazení.

Pár poznámek k testu

Instalace je klasická, jako u jiných Technisatů. Naladěné stanice se ukládají od čísla 1, zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály i když v trochu neobvyklém, neabecedním pořadí. Přepínat se mezi nimi můžete už běžným způsobem, pracují ale i speciální tlačítka vlevo a vpravo od OK (dvojitá šipka). Ty vás v seznamu naladěných stanic posunou vždy o jednu obrazovku s výpisem kanálů.

EPG, jak je u Technisatu zvykem, najdete na dálkovém ovladači pod německým názvem SFI a s výhodou je hned po ruce vlevo od OK.

Video či vysílání v Ultra HD (4K) můžete využít i u multimédií přehrávaných přes rozhraní USB nebo těch z vaší domácí sítě se kterou Digit Isio STC spolupracovalo bez problémů, a to včetně českých znaků v názvech souborů.

Společné ovládání HDMI (CEC), zde nazývané HDMI TechniLink, nabízí možnost současně zapnout TV i box, vypnout ho a také řídit ovládání hlasitosti. S televizorem Philips 55PUS7303 pracovalo vypnutí a zapnutí (stačí tedy např. vypnout soustavu na ovladači set-top-boxu), to druhé však bylo výrazně pomalejší, což ale není u CEC nic nového. Společné ovládání hlasitosti nefungovalo. Zapotřebí ale v praxi v podstatě není.

Digit Isio STC a současné HbbTV

Hybridní televizní vysílání pracuje hned po instalaci a netřeba ho zvlášť povolovat. Na druhou stranu si ho můžete velmi snadno na konkrétní stanici vypnout za pomoci kontextového menu na tlačítku OPT. Žádné další možnosti však nenabízí, včetně celkového vypnutí na všech kanálech.

Populární „červené tlačítko“ jsem vyzkoušel na stanicích České televize, FTV Prima, Kinosvět a Seznam.cz TV, které momentálně představují tu největší dávku obsahu.

Na kanálech ČT byl vidět bezproblémový pohyb po menu, který je zde automatický (stačí najet na volbu a ta se sama spustí), pracovala i změna kvality s patřičným návratem na pozici ve videu, pokud jste to neudělali hned na počátku přehrávání.

HbbTV na FTV Prima představuje v rámci českého prostředí nepochybně tu nejnáročnější aplikaci. Televizní skupina totiž po verzi 1.5 chce pomalu to, co nabízí verze 2.0, tedy v tomto případě prvky placeného vysílání. Potíže s tím některé set-top boxy (nové i starší) skutečně mají, ale tohoto se to netýká. Pracovalo vše, včetně počátečního spuštění aplikace na ikoně iiiPrima, kde problémy často začínají. V tomto případě jsem však vyzkoušel pouze volně dostupnou část aplikace, včetně změny kvality u pořadů a mj. také volby na ikonách s televizním programem či O2 TV Sport na den. Tady jsem narazil na jedinou drobnost, totiž někdy se neskrývající kolečko signalizující aktualizaci programové nabídky při přechodu mezi dny.

Na stanici Kinosvět bylo nedávno spuštěno nové HbbTV a byl jsem zvědav, jak si s ním Digit Isio STC poradí. Vyzkoušel jsem tu jak volnou, tak placenou část a na problémy jsem nenarazil. Nulové možnosti při přehrávání (chybí klasické přetáčení atd.) či nemožnost aplikaci HbbTV ukončit červeným tlačítkem tak, jak zobrazuje nápověda, souvisejí s televizní aplikací a boxu se netýkají. Změna kvality, či případná jiná úprava nastavení, zde chybí.

Seznam.cz TV je s HbbTV podstatně dál a hlavně se tu nechá změnit kvalita, jde přeskočit určitá část videa apod. Vše na Technisatu pracovalo, včetně změny kvality třeba uprostřed videostreamu a návratu na správnou pozici ve videu.

Digit Isio STC a současné DVB-T2

Na místě kde žiji jsem měl vždy problémy zejména s veřejnoprávním multiplexem DVB-T a ty nyní pokračují, i po spuštění všech vysílačů Přechodové sítě 11 pro DVB-T2. Televizory většinou potíže s příjmem zvládají, řada set-top boxů naopak nikoli.

Digit Isio STC výpadky nevykazoval v denní, noční ani časně ranní době a i když signalizace ohlašovala horší příjem, box se s tím vždy nějak popasoval. V tomto ohledu pro mě výrobky Technisatu představují referenční zdroj pozemního signálu a platí to i o tomto.

Co se týče rozlišení kanálu při příjmu z DVB-T a DVB-T2, zajišťuje ho obvyklý přídomek „T2“ u jmen stanic. V galerii výše pak vidíte výpis, který si můžete kdykoli zobrazit přes tlačítko OPT.

Technisat Digit Isio STC: HbbTV jde vypnout i na konkrétním kanálu. Jeho celkové vypnutí či třeba vymazání cookie jsem však nikde nenašel.

Digit Isio STC obstojí i dnes

Obstojí rozhodně, ale zamrzí pak zbytečných věcí. Jako třeba mizerný český manuál v němž nejenže není ani slovo o HDMI (CEC) či třeba o EPG (SFI tu tedy je…), ale hlavně používá snímky obrazovky v němčině a ne v češtině, takže vlastně celé řadě kupujících, ne-li většině, jen komplikuje život.

Naopak v příručce nechybí (na webu prodejců ale často ano) informace o příjmu signálu se zvukem v Dolby Digital a příslušnou položku najdete v menu nastavení, kde ale byla po instalaci vypnuta.

A HDMI (CEC)?

Jak bylo řečeno, jeho absence v české příručce zaráží, protože pro řadu lidí je to důležitá věc a troufnu si říci, že by ho upotřebila i drtivá většina z těch, kteří ani nevědí, že něco takového existuje. Jeho funkčnost záleží nejen na implementaci v set-top boxu, ale i na implementaci v televizoru. Takže tak trochu sázka do loterie, ale s danou omezenou instrukční sadou je větší pravděpodobnost že to základní klapne.

V tomto okamžiku je ještě dobré zmínit jistá omezení přístroje ve specifických oblastech, jako je absence přehrávání audia s vyšší vzorkovací frekvencí než 48 kHz a Wi-Fi jen v normě „n“, byť na 5 GHz. Tohle jsou ale pro většinu zákazníků problémy spíše minoritní. Technisat Digit Isio STC tak zůstává excelentním přístrojem pro náročné zákazníky, kteří si ho mohou dovolit, nebo si ho prostě jen chtějí dovolit.

Snad jim zpráva o bezproblémovosti v případě příjmu českého DVB-T2 (a práce se současným HbbTV) trochu pomůže v rozhodování o nákupu. Já být majitelem nějaké kvalitní plazmy, či staršího LCD televizoru za desítky tisíc, určitě neváhám.

Hodnocení

  • PRO: kvalita obrazu a resamplování, neskutečné možnosti a výbava, včetně citlivých pozemních tunerů a dvojice (!) USB 3.0, výtečné EPG, ale…
  • PROTI: …vlastně SFI (?!), i po lokalizaci částečně němčina či angličtina, německý dálkový ovladač, podprůměrný manuál, pro někoho Wi-Fi pouze ve standardu „n“