Jde o jediný silnější vysílač Přechodové sítě 11, který pro ČT neprovozují České Radiokomunikace, ale společnost Profi Invest.

První dokrývač DVB-T2, který je ale kvůli svému výkonu 5 kW započítán do základní sítě vysílačů velkého výkonu, začala ve čtvrtek testovat Česká televize. Veřejnoprávní Přechodovou síť 11 s šesti programy ČT ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a osmi stanicemi Českého rozhlasu lze naladit na kanálu 26. Vysílač využívá vertikální polarizaci. Ze stejné lokality vysílá na kanálu 53 také veřejnoprávní multiplex 1 ve standardu DVB-T. Jde o jeden ze čtyř desítek dokrývačů, které pro ČT neprovozují České Radiokomunikace (CRA), ale menší operátoři. Konkrétně raspenavský vysílač provozuje pražská společnost Profi Invest.

K TÉMATU: Česká televize začne spouštět dokrývače DVB-T2, získala kmitočty pro prvních devět míst

Vysílač v Raspenavě zajišťuje dokrytí podstatné části Frýdlantského výběžku na severu Čech. Šíří výhradně programy veřejnoprávní České televize. Primární signál odebírá od CRA. Na vysílač navazuje dokrývač v blízkých Hejnicích, který také provozuje firma Profi Invest, a z něhož zatím vysílá pouze multiplex 1. Výhledově by měl ale také šířit Přechodovou síť 11, která se v příštím roce přemění na finální veřejnoprávní multiplex 21 ve standardu DVB-T2. Česká televize má momentálně přiděleny kmitočty ještě pro devět dokrývačů Přechodové sítě 11, všechny budou pro ČT provozovat CRA.

Štítky