UVNITŘ TABULKA – Zatím jde výhradně o větší dokrývače provozované Českými Radiokomunikacemi, na kterých se budou spouštět Přechodové sítě 11 a 12.

Pravděpodobně ještě během letních prázdnin zprovozní Česká televize první dokrývače svojí přechodové sítě pro pozemní digitální vysílání nové generace DVB-T2. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) tento týden Kavčím horám přidělil první sadu devíti individuálních oprávnění pro využití kmitočtů, které se váží na větší dokrývače provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA). Jde o lokality, z nichž CRA dokrývají i celoplošné multiplexy 1 a 2, které vysílají ve standardu DVB-T. Pro stejné lokality získaly CRA již dříve individuální oprávnění pro kmitočty Přechodové sítě 12. Oba operátoři, tedy ČT i CRA, plánují spouštění dokrývačů synchronizovat.

Česká televize se zpočátku soustředí na dokrytí větších měst. První sada kmitočtů se váže na lokality Boskovice, Děčín, Karlovy Vary, Rakovník, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Velké Meziříčí, Vsetín a Žďár nad Sázavou. Ne ve všech případech bude možné použít opakovače, které budou šířit signál na stejném vysílacím kanálu jako primární vysílač velkého výkonu. Ve Velkém Meziříčí a ve Vsetíně půjde o převáděče, které využijí vysílací kanály 48 a 39. Zbylé lokality budou pokryty na kanálech 26 (Boskovice, Karlovy Vary, Rakovník, Valašské Meziříčí a Žďár nad Sázavou) a 50 (Děčín, Ústí nad Labem). Maximální povolené výkony se pohybují od 10 do 100 Wattů, přičemž nejsilnější budou dokrývače ve Valašském Meziříčí a Žďáru nad Sázavou.

Financování má ČT zajištěno ještě na rok

Termín spuštění první vlny dokrývačů zatím nechce ČT komentovat, podle vedoucího úseku strategie a rozvojových projektů Pavla Hanuše by alespoň některé měly být zprovozněny do konce letošního roku. „První lokality přijdou na řadu patrně již během léta,“ uvedl Hanuš pro Televizníweb.cz a potvrdil, že ČT je připravena koordinovat spouštění jednotlivých lokalit s Přechodovou sítí 12, jejímž provozovatelem jsou CRA. Dokrývače, které již mají přidělena individuální oprávnění pro kmitočty obou přechodových multiplexů DVB-T2, mají prakticky shodné technické parametry – maximální povolené výkony i polarizace. „CRA nám budou zajišťovat zhruba 50 dokrývačů DVB-T2, stejně jako v případě multiplexu 1. Další dokrývače nám provozují menší operátoři,“ upřesnil Pavel Hanuš.

S provozovateli menších dokrývačů ČT zatím jedná. „Oslovili jsme je, zda jsou schopni a ochotni pro nás DVB-T2 provozovat. Přeci jenom to pro ně znamená určité náklady na úpravu dokrývače. Zatím nám odpovídají, že DVB-T2 pro nás budou rádi provozovat,“ říká šéf úseku strategie a rozvojových projektů ČT. Financování celého projektu DVB-T2 mají Kavčí hory zajištěno zhruba do poloviny příštího roku. Poté ale ČT, v případě schválení, plně zasáhne připravovaná novela zákona o daních, která by jí měla odebrat vratky DPH, jimiž chtěly Kavčí hory financovat celou druhou televizní digitalizaci. Jak bude veřejnoprávní televize postupovat poté, zatím není jasné. Generální ředitel ČT Petr Dvořák se před časem nechal slyšet, že pokud ČT přijde o vratky DPH, měl by druhou digitalizaci financovat stát.

Financování druhé televizní digitalizace má ČT zajištěno na letošní a první polovinu příštího roku (Foto: ČT)

Vypnou Kavčí hory HD vysílání v DVB-T?

ČT může ušetřit finanční prostředky vypnutím tzv. multiplexu 1a. Všechny programy této sítě jsou totiž vysílány v hlavním DVB-T multiplexu 1, který má pokrytí 99,9 procenta obyvatel a výrazně tak převyšuje pokrytí multiplexu 1a, který se tak stává zbytečným. HD verze všech programů ČT jsou navíc dostupné v novém Přechodovém DVB-T2 multiplexu 11, který ČT spustila v březnu tohoto roku a dnes pokrývá 99,6 procenta obyvatel. Termín ukončení vysílání multiplexu 1a, který tvoří vysílače Regionálních sítí 7, 10 a 20, zatím ČT oficiálně nesdělila, dosud však počítala s koncem letošního roku. Nyní to vypadá, že se tak stane o něco dříve, zřejmě již na konci září, což by ale zase na druhou stranu nahrálo dřívějšímu spuštění Přechodové sítě 13 v Jáchymově. Radim Pařízek zde totiž nejprve musí vypnout svoji Regionální síť 7, aby na stejném kanálu mohl spustit přechodový multiplex DVB-T2. Tuto změnu váže na odchod České televize z Regionální sítě 7.

Předčasný odchod České televize z multiplexu 1a umožní Kavčím horám rychleji budovat síť dokrývačů DVB-T2 v místech, kde by jinak nebylo možné její programy přijímat terestricky v HD kvalitě. Podle informací serveru Televizníweb.cz CRA intenzivně pracují na přípravě rychlé výstavby dokrývačů přechodových multiplexů 11 a 12. Pokrytí těchto sítí by se tak mělo dostat do konce tohoto roku minimálně na úroveň současných DVB-T multiplexů 1 a 2, které dnes mají nejhustší síť vysílačů a nejvyšší pokrytí.

Štítky