Nejnovější přírůstek s logem „DVB-T2 ověřeno“ má dvě podoby: jednak tuto Teslu a jednak model Alma 2880 mini. Protože se liší jen vnějším designem vybrali jsme na vyzkoušení jeden z nich…

Tesla TE-380 i Alma 2880 jsou za hubičku, tedy 599 Kč, mají stejný firmware a certifikát Českých Radiokomunikací jim byl udělen pro verzi s označením „1_0_16777216_538313239 25/4/2018“.

Jak vidíte, jde o extrémně levné a také vysloveně miniaturní přístroje velikosti menšího mobilu, které lze umístit i za televizor. Jen je třeba za 98 Kč dokoupit externí infračidlo (u zaslaného přístroje bylo rovnou přibaleno).

Oba set-top boxy se vnějším designem liší – tak říkajíc – jako nebe a dudy. Alma 2880 mini je zaoblená pomalu ze všech stran, Tesla TE-380 mini je naopak zcela hranatá a spíše technicistního zjevu.

I přes opravdu drobné rozměry se do Tesly vešly dvě USB rozhraní, SCART tu už ale nenajdeme, protože by zabral nějaké tři čtvrtiny zadní stěny. Pokud ale potřebujete analogový video výstup, můžete využít A/V konektoru typu jack. Potřebný kabel dostanete v ceně a protože už má na druhé straně běžné cinche, můžete je zastrčit třeba do příslušného adaptéru pro SCART.

Zabudovány jsou tunery DVB-T a DVB-T2/HEVC, nechybí nahrávání a sledování živého televizního vysílání se zpožděním, tedy krátce řečeno TimeShift.

Jednoduché provedení, velmi snadná instalace

Provedení set-top boxu odpovídá ceně, takže je celoplastový a na spodní straně nenajdete žádné gumy, jen opět plastové nožičky a dva úchyty pro případnou montáž na stěnu či na zadní část televizoru (viz foto výše). Případný protikus si už musíte obstarat sami.

Vzhledem k vysloveně drobným rozměrům se možná budete zajímat o odvětrávání. To je klasicky pasivní a proudění vzduchu obstarávají štěrbiny v dolní a horní části přístroje.

Instalace Tesla TE-380 mini s externím zdrojem je snadná a největší problém asi bude představovat udržení „krabičky“ na jednom místě tak, aby ji kabeláž nestahovala tam, kam nechcete. Pokud ji ale nějak připevníte na stěnu či na zadní stranu televizoru, problémy tohoto typu odpadnou.

Softwarovou instalaci Tesly obstarává jediná obrazovka na které už byla nastavena čeština a Česko a mj. je tu také vidět vypnutí napájení antény. Pak stačí jen odmáčknout ladění a je vystaráno, resp. si můžete jít udělat kávu, protože ladění je hodně důkladné.

Nalezené stanice, zvlášť rozhlasové a zvlášť televizní, se ukládají od čísla jedna a naladily se i kanály na DVB-T2, včetně veřejnoprávního multiplexu. Následné třídění můžete udělat buď fyzickým přesunem stanice nebo využít několika seznamů oblíbených položek.

Tesla TE-380 mini jsem testoval se 4K televizorem Samsung UE50NU7472U a set-top box si na videovýstupu sám nastavil režim 1080i, 25 sn./s. Přitom umí až 1080p, 60 sn./s. Následný výběr správného režimu je sice hračkou, vybírejte ale opatrně, protože nově zvolený videorežim nevyžaduje žádné potvrzení.

Jak vidíte, je menu nastavení na první úrovni ikonové a horizontální, na druhé úrovni pak klasické textové. Kolovat se v něm dá vždy, navíc není nijak obsáhlé. Ikona zcela vlevo představuje instalaci, zcela vpravo vstup do multimédií.

Pohodlné ovládání, solidní záběr dálkového ovladače

Dálkový ovladač jde v duchu set-top boxu a je tudíž kompaktní. K mému překvapení se však výrobce postaral o maximální velikost popisek, takže jsou lépe čitelné, než u jiných zařízení tohoto druhu.

Přepínání stanic a regulaci hlasitosti obstarávají šipky kurzoru s OK uprostřed. OK v tuneru vyvolá seznam kanálů, včetně jejich číselného označení (to u EPG chybí), v multimédiích pak žádnou funkci nemělo.

Tlačítko pro vyvolání programové nabídky je klasicky stranou, nejvíce po ruce tak kolem OK máte vstup do nastavení, Exit, oblíbené kanály, a přepnutí TV/Rádio.

Menu nastavení není nijak obsáhlé, jedna položka je navíc věnována správě kanálů, další pak vstupu do přehrávání multimédií do kterých se jinou cestou ani nedostanete. V menu můžete kolovat a platí to i o souborovém manageru. Protože dálkovým ovladačem nemusíte mířit přímo na box, je ovládání ještě pohodlnější. Odklon však nesměl být příliš velký, ovšem na set-top box za pár stokorun je i tohle velice dobré!

Výborné EPG, ale potíže s češtinou

Programová nabídka má tři druhy náhledu, obraz běží na pozadí a nechybí ani zvuk. První náhled je tradiční a nejspíše ho znáte z televizorů. Druhým je výpis pořadů pro jeden kanál a třetím styl Nyní a Další, který u každé ze sedmi viditelných stanic zobrazí dva pořady ve dvou sloupcích.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, jakékoli přejetí na pořad na jiné stanici má za následek přepnutí kanálu. Nejspíše si tu také povšimněte dvou věcí: chybí čísla stanic a čeština není vždy ideální. Nakonec jsem ale zjistil, že zlobí pouze v jednom jediném případě, totiž když chybí informace o pořadu. Jinak bylo s nabodeníčky vše v pořádku a platilo to i multimédií.

Přiměřené úpravy nastavení, výtečná multimédia

K dispozici máte plných 27 pozic pro časovač, obvyklé nastavení průhlednosti menu v procentech a také úpravu nahrávání, resp. velikosti souboru (až 4 GB). Zapnout si také můžete funkci TimeShift, která byla po instalaci vypnuta. Tzv. společné ovládání HDMI (CEC) vzhledem k ceně přístroje čekat nemůžeme.

Co se týče multimédií, přehráváte postupně video, foto, hudbu, nahrávky a jsou tu i volby Ebook a práce se soubory. Souborový manager byl k mému překvapení klasický, takže se pracuje v běžném stylu šipkové klávesy a OK, které spouští přehrávání.

Ve videu byla kompatibilita výborná, Tesla si poradila jak s H.264, tak s H.265/HEVC, zvládla mj. XviD, DivX i čistý MPEG-4 či AVCHD. Při přerušení přehrávání si zapamatovala i pozici ve videu, jen externí titulky byly trochu nespolehlivé.

Fotografie na tom byly ještě lépe a vedle obvyklých formátů jako JPG, GIF či PNG se přehrálo i BMP a dokonce také TIF. Box si tak neporadil jen s 3D snímky ve formátu MPO.

U muziky Tesla TE-380 mini překvapivě zvládla i FLAC s vyšší a vysokou vzorkovací frekvencí a poradila si i s běžnými formáty typu MP3 či WAV. Na takového drobka je to dosti úctyhodný výkon!

Na tlačítku Info si ověříte i stav signálu.

Výborný nejen za danou cenu

Tesla TE-380 mini je vzhledem k ceně a rozměrům překvapivě slušným kouskem pro nenáročného uživatele nejen na doma, ale třeba i na chatu či chalupu kde často končí starší televizory. V průběhu testu jsem narazil v podstatě na jediný problém, a to zmiňované hlášení v EPG s nečeskými znaky. Jinak to byly „samé klady a dovolená v Jugoslávii…“. Příjemně výrazné jsou tak třeba informace po přepnutí kanálu a výpis na tlačítku Info, kterým – jak vidíte z fotografie výše – vyvoláte řadu podrobnějších technických údajů. Příjemná je ale i programová nabídka EPG ve které si můžete zvolit takový druh náhledu, jaký vám vyhovuje. Na tyhle důležité drobnosti u levných i dražších set-top boxů narazíte málokdy.

Citlivost set-top boxu se zdála být vcelku průměrná, veřejnoprávní multiplex DVB-T2 (Přechodová síť 11) byl v některých okamžicích pomalu nesledovatelný, protože signál u mě v současné době hodně kolísá. Zatím, po spuštění všech vysílačů, však dělá potíže každému testovanému přístroji, ať už set-top boxu či televizoru. Naopak Přechodová síť 12 s komerčními kanály žádné potíže nevykazuje.

Hodnocení

PRO: excelentní poměr cena/výkon, překvapivě slušný obraz, výtečná multimédia, bohaté EPG, ale…

PROTI: …občasné potíže s lokalizací

Štítky