Nejen vysílání ve standardním a vysokém rozlišení, ale také formátu Ultra HD. I to je německý teleshopping. Některé aplikace v HbbTV jsou propracované do detailů.

V Česku se teleshoppingové kanály neuchytily, v Německu jsou i v DVB-T2

V našem několik měsíců trvajícím seriálu věnovanému hybridnímu vysílání u našich sousedů jsme se zevrubně věnovali zejména německému trhu. V předposledním dílu tohoto cyklu tomu nebude jinak a zaměříme se na stanice, které na první pohled nemusí mít s technologií HbbTV nic společného, ale opak je pravdou. Točí se v něm velké peníze. O co půjde? O teleshoppingové stanice. V minulosti byla snaha vytvořit takové stanice i u nás, ať už šlo o TOP TV, která svého času vysílala z analogových vysílačů v Praze, tak TOP SHOP TV, jenž se velmi krátce „ohřála“ na družici Thor. V Česku je teleshopping ale spíše věcí okrajovou.

V Německu je situace zcela jiná a je to pochopitelně dáno především samotnou velikostí trhu. Teleshoppingové stanice pokryly všechny distribuční platformy včetně pozemního vysílání. Tyto typy programů si dokonce vymohly výjimku v rámci DVB-T2, takže sice jsou šířeny v multiplexu, který slouží primárně pro kódované programy z nabídky Freenet TV, ovšem jejich program je v této síti šířen zcela volně. Kromě stanice HSE 24 jde konkrétně o QVC. Stejně jako v České republice byl pro tyto kanály zvolen formát qHD, tedy rozlišení 960×540 obrazových bodů. Další volně šířeným kanálem z privátních stanic je Bibel TV.

Ve standardním i vysokém rozlišení

Pokud jsem ve výše uvedené pasáži uvedl, že Česká republika nemá žádný teleshoppingový kanál, dalo by se v určitém směru polemizovat. Asi už tušíte, že řeč je o Šlágr TV, která je sice hudební televizí, ovšem prodej zboží má jako pevnou součást ve svých licenčních podmínkách. Nicméně, Šlágr TV teleshoppingovým kanálem úplně ve své čisté podobě není, i když prodejní lišty a grafika jsou prakticky její trvalou součástí. Prodejní televize v Německu, to je ale velký byznys. Tyto programy vysílají nejen ve standardním, ale řada z nich také ve vysokém rozlišení obrazu, a to pochopitelně bez jakéhokoliv kódování.

Kde hledat německé teleshoppingové stanice? Přesto, že dva kanály najdete v rámci bezplatné nabídky DVB-T2, musíte být tedy zároveň v dosahu Freenet TV, jejich primárním distribučním kanálem je bez pochyby satelit Astra, konkrétně pozice 19,2 stupně východně, která patří hned po družici Astra 3B v České republice mezi nejpopulárnější. Teleshoppingových kanálů je na satelitu celá řada, namátkou – sonnenklar.TV, 1-2-3.tv, QVC, QVC2, QVC Style, HSE24, HSE24 Extra, Pearl.tv, a to ještě zdaleka nejsme na konci. Navíc jsme jmenovali stanice, které vysílají pouze ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Hybridní aplikace na QVC nebo HSE24

Jedním z vůbec nejznámějších teleshoppingových kanálů v Německu je QVC. Dříve jediná stanice, dnes celá televizní rodina, k níž patří také programy QVC2 a QVC Style. Po stisknutí červeného tlačítka se vám objeví menu, kde můžete najít například položky Televizní archiv, Denní nabídka, Pořady nebo Tipy na krásu. Cílem je tak divákům zprostředkovat kompletní přehled o tom, co daná televizní stanice nabízela, a to v kteroukoliv denní dobu. Divák musí mít výhodné nabídky okamžitě po ruce. K dispozici je v případě QVC pochopitelně archiv všech tří televizních stanic, a to ve standardním rozlišení, i když samotné programy jsou HD.

Rodinu HSE24, což je de facto zkratka pro čtyřiadvacetihodinové nakupování s pohodlí domova – zkratka pro Home Shopping Europe – tvoří taktéž tři televizní programy. Dvojici programů HSE24 a HSE24 Extra, které jsou k dispozici také ve vysokém rozlišení, doplňuje ve standardní kvalitě HSE24 Trend. Teleshoppingové kanály mají v tomto případě rozdělený německy hovořící trh na tři oblasti, kromě samotného Německa jde také o Rakousko a Švýcarsko. Jednotlivým regionům jsou přizpůsobeny místní nabídky. Můžete zde najít speciální nabídky, televizní program a jednotlivé položky si můžete jednoduše sami najít.

Vychytávky 1-2-3.tv a dovolená se Sonnenklar.TV

Divák by mohl snadno nabýt dojmu, že teleshoppingové programy nemají příliš moc co nabídnout, takže jejich nabídky hybridního menu budou více méně vypadat stejně. Rozhodně to tak ale neplatí. Pravděpodobně nejpropracovanější je tato technologie u stanice 1-2-3.tv, která nedávno vstoupila jako novinka do německého DVB-T2. Její hybridní vysílání se dokáže přizpůsobovat aktuálním nabídkám a měnit tak svou podobu v čase. V menu pak najdete informace nejen o samotné nabídce, která se právě nachází na televizní obrazovce, ale i alternativních produktech, které je možné s tímto teleshoppingovým oknem asociovat. O teleshoppingu si můžeme myslet cokoliv, ale HbbTV od 1-2-3.tv je hodně velká frajeřina.

Sonnenklar.TV je teleshoppingovým kanálem s dlouholetou tradicí. Není klasickým prodejním kanálem širokého spektra zboží, ale orientuje se výhradně na nabídky spojené s cestováním, a to do destinací po celém světě. Tomu je pochopitelně přizpůsobena i nabídka hybridního menu televize. Není se proto čemu divit, že mezi nejoblíbenějšími prodávanými produkty figurovaly dovolené ve Spojených arabských emirátech nebo New Yorku. Samozřejmě i Sonnenklar.TV má například archiv odvysílaných pořadů pod položkou Sendung verpasst. Jednotlivé destinace jsou pak v menu řazené abecedně a můžete si k nim přehrát krátká videa věnovaná dané destinaci nebo konkrétnímu hotelu.

Popularitu teleshoppingu podtrhuje i formát Ultra HD

Popularitu teleshoppingových kanálů v Německu nepotvrzuje nejen jejich samotný počet a pochopitelně i technologie HbbTV, ale také formát Ultra HD. Nákupní kanály u našich západních sousedů byly jedněmi z prvních, které nasadily rozlišení 4K. Nevěříte? V roce 2015 to byla právě teleshoppingová stanice Pearl.tv, která odstartovala jako jedna z prvních éru UHD vysílání na družici Astra, a to dokonce ještě před placenou televizí Sky. Na konci loňského roku ho pak po dvou letech následovala již výše zmiňovaná QVC, která navíc byla zároveň prvním 4K kanálem, jenž využíval technologii HbbTV. Závěrečný díl našeho téměř nekonečného seriálu bude věnován právě formátu Ultra HD v rámci HbbTV, těšíte se?

Štítky