Tři přechodové sítě DVB-T2 mají zatím po jednom zprovozněném dokrývači. Česká televize testuje menší vysílač v Raspenavě, plný provoz zde zahájí 1. srpna.

Harmonogram zprovozňování dokrývačů přechodových sítí pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 zůstane interní informací operátorů těchto sítí. Provozovatelé přechodových multiplexů nebudou termíny spouštění dokrývačů zveřejňovat dopředu, oznámí až zahájení vysílání. Vyplývá to z ankety serveru Televizníweb.cz mezi operátory všech tří přechodových sítí DVB-T2. Každá má zatím zprovozněn jeden dokrývač. Česká televize testuje vysílač malého výkonu v Raspenavě, České Radiokomunikace dokrývač v Nýrsku a Digital Broadcasting již provozuje dokrývač v Bruntále. Pro další lokality operátoři získali individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

K TÉMATU: Kolik vysílačů a dokrývačů zbývá spustit jednotlivým přechodovým sítím DVB-T2?

Česká televize má pro svoji Přechodovou síť 11 přiděleno devět individuálních oprávnění, České Radiokomunikace pro Přechodovou síť 12 dokonce 18 kmitočtů a Digital Broadcasting pro Přechodovou síť 13 zatím 15 kmitočtů. Veřejnoprávní přechodový multiplex plánuje celkem okolo 90 dokrývačů, Přechodová síť 12 by jich měla mít okolo 50 a Přechodová síť 13 celkem 33. Jistý termín spuštění má zatím pouze dokrývač Přechodové sítě 11 v severočeské Raspenavě, který pokrývá Frýdlantský výběžek a pro ČT jej provozuje společnost Profi Invest. Testování dokrývače začalo minulý týden a do ostrého provozu by měl přejít za dva týdny.

„Zkušební provoz půjde do 1. srpna, poté bude trvalý. Vysílač využívá kanál 26 a vertikální polarizaci,“ uvedl pro Televizníweb.cz Pavel Záruba ze společnosti Profi Invest. Kompletně všechny dokrývače by chtěli operátoři přechodových sítí DVB-T2 zprovoznit do konce letošního roku.

Štítky