Přístrojů se zdvojenými tunery je v ceně do 5 000 Kč méně než šafránu. Vyzkoušeli jsme další z nich nabízený s mottem „multimediální duální rekordér nové generace“.

Evolveo tímto názvem doplňuje svou poslední novinku s certifikátem Českých Radiokomunikací (CRA). Logo „DVB-T2 ověřeno“ pak znamená, že set-top box úspěšně prošel testem u CRA, takže má ověřen nejen správný příjem nového zemského DVB-T2/HEVC, ale ověřena je rovněž řada dalších parametrů daných národním D-Bookem.

Koncepce přístroje je klasická s externím zdrojem a lehce přes metr dlouhou šňůrou. V kovovém těle (čelní panel je plastový) se ukrývají zdvojené tunery DVB-T/T2 s možností jeden pořad sledovat a druhý nahrávat; tak to alespoň udává výrobce.

Mimo jiné tu ale také najdete digitální audio výstup a dvojici rozhraní USB. Poměrně rozměrný a výrazný displej v pohotovostním režimu zobrazuje čas, jinak je na něm vidět číslo zvoleného kanálu.

Evolveo Gamma T2 bylo zkoušeno se stejnou verzí firmwaru se kterou absolvovalo testy u CRA, tedy „H265 V1.2.7 (30/03/2018)“ a řekněme si rovnou, že příjem DVB-T2/HEVC zkoušený jak na veřejnoprávním tak na komerčním přechodovém multiplexu byl zcela bezproblémový. Posoudit ale v současné době neumím, ani subjektivně, citlivost tuneru.

DALŠÍ SET-TOP BOXY SE ZDVOJENÝMI TUNERY:

Úvodem nemile překvapí „zubaté“ logo

Je prvním co vás při instalaci přivítá a důvěru příliš nebudí. Po chvíli se sice o něco vylepšilo, zřejmě aby vyplnilo čas než naběhne úvodní obrazovka, ale ani tak to žádná velká sláva nebyla. Na logo pak ještě narazíte typicky po přepnutí na rozhlasové stanice a v tomto okamžiku se ještě sluší říci, že jsem multimediální set-top box zkoušel s Full HD televizorem LG 43LK6100PLB, což by na druhou stranu měla být pro Gamma T2 spíše výhoda.

Zvládá také maximálně Full HD…

Instalační obrazovka rovnou nabídne Českou republiku a češtinu, zobrazovací režim byl při připojení přes HDMI nastaven na 1080i, 50 Hz, ovšem televizor a set-top box zvládají i 1080p, 60 Hz, které můžete vybrat hned při instalaci. Evolveo pak správně nabídne potvrzení videorežimu.

Na instalační obrazovce ještě musíte zadat nové heslo, jinak ladění kanálů nespustíte. Ty se pak ukládají zvlášť pro rozhlasové a televizní, a to vždy od čísla 1. Setřídíte je díky nabídce v menu a stačí jen zmáčknout barevné teletextové tlačítko, vybrat kanál, který chcete přesunout (více jich zvolit nejde) a přejet s ním šipkovými tlačítky na novou pozici.

Jestliže požadujete napájení antény, volbu najdete až v menu v části Nastavení systému a Další. Zde také narazíte na jednu z mála nepřeložených položek (další jsou u rozlišení videa), což můžete vidět na snímku níže.

Menu nastavení s jednou z mála nelokalizovaných položek.

Kompaktní ovladač, většinou ale tradiční ovládání

Dálkový ovladač obdobného typu najdete například u Sencor SDB 5002T či Mascom MC750T2 HD, v o něco lepší podobě pak také u Sencor SDB 550T. Jde o kompaktní ovladač s drobnými tlačítky a specifickým rozložením a důkladný popis tlačítek najdete u Sencor SDB 5002T.

Stručně vzato, v nabídkách se dá kolovat, u OK najdete Menu, Exit, Record a Stop, přičemž EPG a Back, jsou trochu stranou. Vyhrazená tlačítka pro přepínání kanálů a řízení hlasitosti chybí, funkce obstarávají šipkové klávesy na což si nejspíše rychle zvyknete. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, ve spuštěném videu už žádnou funkci nemá. Prohlížení souboru s ním ale naštěstí stále spustíte.

EPG se zvukovou pauzou

Programová nabídka je jednoduchá s jedním náhledem klasického typu a stahuje se po přechodu na multiplex. Pokud se přepnete na volbu Čas, můžete se po náhledu pohybovat, typicky listovat mezi jednotlivými dny (až 17). Celkově vzato sice není ovládání ideální, ale zvykl sem si.

Po EPG se nemůžete pohybovat volně, po přechodu na nový pořad na jiném kanálu jste na něj automaticky přepnuti. Podrobnější informace o pořadu vyvoláte tlačítkem OK a nikoli Info, jak je zvykem. Z EPG můžete i nahrávat, a to prostřednictvím volby Časovač. Jejich přehled pak najdete v menu nastavení a může jich být až osm.

Multimédia s výběrem podle druhu. Zvolit si však také můžete USB médium. To pokud využíváte obě rozhraní; jedno je umístěné vzadu, druhé na čelním panelu.

Slušná multimédia, ale čekal bych víc

Správce souborů má výrazné znaky, dá se v něm kolovat, ale změna druhu přehrávaných souborů se provádí trochu nezvykle tlačítkem 1. Po jeho zmáčknutí kolujete mezi nahrávkami, videem, hudbou a volbou obraz, což jsou zde fotografie. V jejich případě výrobce udává podporu pouze pro JPG, což se nepotvrdilo a Evolveo přehrálo i BMP. U muziky se udává MP3 a WMA, přehrálo se ale ještě WAV a základní FLAC.

U videa si set-top box nepamatuje pozici na které při přehrávání skončil, ale formátová kompatibilita byla výborná. Vedle řady nahrávek z kamer a fotoaparátů (AVCHD, MP4…) si přístroj poradil i s pořady v rozlišení HD Ready a Full HD s kompresí HEVC, přehrál ale také H.264 či MPEG-4. Bez chyby zvládl i nahrávku z britské BBC s koncovkou TS a datovým tokem lehce přes 8 Mb/s a nezaváhal ani před profesionálním záznamem z Full HD kamery s tokem přes 20 Mb/s. Bez potíží jsem rovněž spouštěl testovací soubory v DivX a XviD s externími titulky. Těm ale bohužel nenastavíte nic, pouze v menu Jazyk jsem našel volbu „kódové stránky titulků“. Ta ovšem dovoluje jen výběr mezi Windows 1250 a ISO8859.

USB média mohou používat dva druhy souborového systému (FAT32, nebo NTFS) a do přehrávání vstoupíte buď přes menu nastavení, nebo tlačítky USB či Media.

Do třídění naladěných stanic se dostanete z menu nastavení. Níže vidíte: Instalace, Nastavení systému, Nástroje a Přehrávač médií. Po stlačení menu jste však odříznuti od obrazu a zvuku.

Multimediální přehrávač se zdvojenými tunery? To nikoli…

Evolveo Gamma T2 neumí se zdvojenými tunery pro pozemní příjem, stejně jako ostatní podobné přístroje této kategorie, žádná velká kouzla. Využívá je pouze pro nahrávání a o funkcích typu obraz v obraze (PiP) si tak můžeme jen nechat zdát. Nahrávání ale zvládal dobře, takže šly dva kanály z různých multiplexů zaznamenávat a na další pořad se dívat. Potřebujete k tomu, jako obvykle, dobrou USB flash paměť, což v mém případě obstaral osvědčený Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB. Nahrávka je v TS a jde volně přehrát třeba v počítači přes VLC Player.

Formátová kompatibilita by byla u multimédií, v rámci běžného set-top boxu, solidní, ale pokud bychom měli hovořit o multimediálním přehrávači s tunery, tak neobstojí. U fotografií a muziky je sama o sobě slabší, u videa je to sice lepší, ale zde je zase hodně slabá – v podstatě nulová – práce s externími titulky.

Dalším omezujícím faktorem bude pro některé zájemce specifické rozložení tlačítek dálkového ovladače, která jsou navíc hodně drobná. Pro někoho, kdo hůře vidí, nebo je zvyklý na ovládání „poslepu“, toto Evolveo příliš vhodné nebude.

Obrazová kvalita je vcelku standardní a odpovídá kategorii kolem tisíce korun. Počítejte jen s poněkud proměnlivým resamplováním, které s poklesem rozlišení, datového toku či obojího, poměrně rychle vadlo, což na druhou stranu není nic neobvyklého. I když je mi to líto, musím konstatovat, že oproti ostatním set-top boxům své kategorie Evolveo Gamma T2 nepřináší nic navíc, a to ani u multimédií, ani u HDMI (CEC), které zcela chybí. Je to rozhodně škoda, protože něco jako multimediální přehrávač se zdvojenými tunery by se na trhu určitě velmi dobře uplatnilo.

Samozřejmě bez Androidu…

Hodnocení

  • PRO: zdvojené tunery s možností dva pořady nahrávat a třetí sledovat, výrazné znaky v menu nastavení, ale…
  • PROTI: …drobná tlačítka dálkového ovladače se specifickým rozložením, rozhlasový režim bez automatického zapnutí šetřiče obrazovky, krátké zvukové výpadky u EPG

Štítky