Kavčí hory stanovily přesný termín ukončení souběžné terestrické distribuce HD verzí svých programů. Ke konci září přestane existovat tzv. multiplex 1a, v němž vysílá i ČT Déčko a ČT art.

Česká televize zveřejnila termín, k němuž ukončí vysílání programů ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD, ČT Déčko a ČT art v regionálních sítích DVB-T. Od 30. září nebude možné HD verze stanice veřejnoprávní televize naladit pozemně ve standardu DVB-T, ale pouze v novějším DVB-T2. „Souběžné vysílání programů ČT ve vysokém rozlišení, dosud volně dostupné v multiplexu 1a i v přechodové síti DVB-T2, tak po šesti měsících skončí,“ informovaly Kavčí hory v oficiální tiskové zprávě. Kompletní programová nabídka ČT v HD kvalitě bude terestricky dostupná v Přechodové síti 11, jež pokrývá 99,6 procenta populace Česka. Televizníweb.cz o tom kroku informoval již koncem července.

K TÉMATU: Poslední dva měsíce HD vysílání ČT v regionálním DVB-T. Od konce září výhradně v celoplošném DVB-T2

Ve standardu DVB-T bude Česká televize pokračovat ve vysílání všech šesti programů ve standardním rozlišení obrazu. Tyto bude možné naladit už jen výhradně ve veřejnoprávním multiplexu 1, který se začne vypínat v listopadu příštího roku. „Završení druhé vlny digitalizace a tedy kompletní přechod na DVB-T2 je prozatím naplánován na červen 2020, postupné vypínání stávajícího vysílání v DVB-T však začne již v listopadu 2019,“ dodala ČT. Pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání nové generace je třeba set-top box nebo televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Prověřené přijímače s certifikací obsahuje web www.dvbt2overeno.cz, který provozují České Radiokomunikace.

Štítky