UVNITŘ TABULKY – Časový harmonogram druhé televizní digitalizace bude ještě schvalovat vláda. Na návrhu, který již prošel meziresortním připomínkovým řízením, se však patrně nic měnit nebude.

Jaký bude postup druhé televizní digitalizace, zejména pak vypínání dnešního pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T, měsíc po měsíci? Termíny vypínání celoplošných multiplexů zveřejnil Televizníweb.cz již letos v dubnu, nyní vám přinášíme přehledné tabulky, které obsahují informace o vypínaných vysílačích velkého výkonu podle termínů jejich vypínání. Jako první přijdou na řadu dva silné pražské vysílače České televize, respektive veřejnoprávního multiplexu 1. Půjde o žižkovský vysílač a Cukrák, které se odmlčí v listopadu 2019. Zajímavé je, že ve stejnou dobu nebude ukončeno vysílání na dalším středočeském vysílači Votice – Mezivrata, který vysílá s pražskými vysílači v jednofrekvenční síti.

Komerční televize začnou vypínat v lednu 2020

Multiplexy s komerčními televizemi se přidají v lednu 2020. Na prosinec 2019 není naplánováno – vzhledem k vánočním svátkům – vypínání žádného televizního vysílače. V lednu 2020 jich ale bude vypnuto hned 14 a bude se to týkat všech čtyř celoplošných multiplexů DVB-T. Praha definitivně přijde o vysílání v tomto standardu, během prvního měsíce v roce 2020 se odmlčí multiplexy 2, 3 a 4 (nutno dodat, že regionální sítě DVB-T přestanou vysílat již v červnu 2019). Česká televize vypne vysílač Votice – Mezivrata a také chomutovskou Jedlovou horu, východočeskou Černou horu a ústeckou Bukovou horu. Multiplex 4 ukončí vysílání ze silných středočeských vysílačů Benešov – Kozmice a Rakovník – Louštín.

Ještě větší počet silných vysílačů DVB-T, rovných 22, ukončí vysílání v únoru 2020. Veřejnoprávní multiplex 1 jich vypne sedm, multiplex 2 tři, multiplex 3 jeden (jihočeskou Kleť) a multiplex 4 dokonce 11 vysílačů. Na březen 2020 naplánovala Česká televize ukončení vysílání DVB-T v Brně a přilehlém Mikulově, multiplex 1 se také odmlčí na obou hlavních jihočeských vysílačích Kleť a Mařský vrch. Dalších osm vysílačů vypne multiplex 2. Celkově se v březnu 2020 odmlčí 14 vysílačů prvních dvou celoplošných multiplexů, zatímco multiplexy 3 a 4 tento měsíc žádný vysílač vypínat nebudou. Na duben 2020 připadá vypínání 15 vysílačů velkého výkonu. Tentokrát se vypínání vyhne multiplexu 2. Veřejnoprávní multiplex 1 vypne šest vysílačů (včetně Ostravska), multiplex 3 celkem pět a multiplex 4 čtyři vysílače (celé východní Čechy).

Česká televize ukončí vysílání DVB-T do konce května 2020, o měsíc dříve než komerční televize (Foto: ČT)

Nejvíce vysílačů skončí v květnu 2020

Na květen 2020 připadá vypínání největšího počtu vysílačů DVB-T, celkem jich bude 24. Česká televize dokončí přechod na DVB-T2 vypnutím posledních dvou vysílačů DVB-T na Zlínsku (Ploštiny a Tlustá hora). Sítě s komerčními televizemi ukončí vysílání v Brně. Multiplex 2 v květnu 2020 vypne celkem pět vysílačů, multiplex 3 ukončí vysílání také na pěti vysílačích a multiplex 4 na 12 vysílačích. K dovršení přechodu na DVB-T2 dojde v červnu 2020 vypnutím zbývajících 10 vysílačů velkého výkonu. O signál komerčních televizí ve standardu DVB-T přijde Ostravsko. Multiplex 2 vypne celkem šest vysílačů a multiplex 3 čtyři. Multiplex 4 stejně jako multiplex 1 už nebudou mít co vypínat – ty dokončí přechod na DVB-T2 již v květnu 2020.

Na červen 2020 připadá také termín ukončení vysílání veškerých dokrývačů DVB-T u všech čtyř celoplošných multiplexů. V tabulce, kterou jsme pro vás připravili, jsme barevně odlišili vysílače jednotlivých multiplexů. Veřejnoprávní multiplex 1 je označen modře, multiplex 2 oranžově, multiplex 3 zeleně a multiplex 4 hnědě. Zároveň jsou uvedeny vypínané vysílací kanály i kanály finálních sítí DVB-T2, které na daném vysílači nahradí vypínané vysílání ve standardu DVB-T. V řadě případů zůstane v dané lokalitě stejný kmitočet, který je dnes používán pro DVB-T nebo přechodové DVB-T2 sítě, a finální kmitočet DVB-T2 tak bude shodný s vypínaným kmitočtem DVB-T. Týká se to zejména multiplexu 4, ale v řadě případů i multiplexů 2 a 3. V takových lokalitách nebude nutné kvůli přechodu na DVB-T2 upravovat u dané sítě společnou televizní anténu, nové vysílání naběhne divákům s DVB-T2 přijímačem okamžitě po jeho spuštění.

Štítky