Počet zařízení, na kterých je aktivována možnost sledování hybridního vysílání, se za poslední rok zdvojnásobil, vyplývá z průzkumu Českých Radiokomunikací (CRA).

Hybridní vysílání (HbbTV), takzvané červené tlačítko, v České republice aktuálně využívají více než dva miliony televizních diváků na 1 060 000 přijímačů připojených k internetu. Vyplývá to z dat, které získaly CRA ve spolupráci se svými klienty, konkrétně FTV Primou, TV Nova, Óčkem, Seznam TV a Šlágr TV. Podle výzkumu FTV Prima, který provedla přímo prostřednictvím technologie HbbTV u více než 60 tisíc domácností, se na jeden připojený přijímač dívá v průměru 2,06 diváků. Podle Marcela Procházky, ředitele regulace CRA, připadá 20 procent příjmu HbbTV na Prahu, 12 procent pak na jižní Moravu a 11 procent na střední Čechy.

K TÉMATU: K internetu je připojena již více než miliarda televizí na celém světě

Nárůst počtu připojených televizorů podle CRA souvisí mimo jiné i s příchodem nového standardu pozemního televizního vysílání DVB-T2 a certifikacemi přijímačů vhodných pro toto vysílání, které organizují CRA a vhodná zařízení označují pečetí „DVB-T2 ověřeno“. Pro příjem HbbTV používají Češi nejčastěji televizory značky LG (více než čtvrtina – 27,4 procenta), Philips (20,9 procenta) a Samsung (13,5 procenta). Z verzí HbbTV je nejvíce rozšířená HbbTV 1.5, již používá 79 procent připojených televizorů. Na trhu jsou ale již dostupné přijímače s nejnovější verzí HbbTV 2.0 a 2.0.1, i když zatím ve velmi nízké míře (představí pouze dvě procenta nabízených přijímačů).

ČTĚTE TAKÉ: Přichází HbbTV 2.0. Připomeňme si, co vlastně nabízí a v jakých televizorech ho už najdete

„Penetrace televizí, které podporují HbbTV, velmi úzce souvisí s příchodem nového standardu pozemního digitálního vysílání DVB-T2. V rámci naší certifikace DVB-T2 přijímačů je podpora HbbTV podmínkou pro udělení certifikátu DVB-T2 ověřeno. Možnost připojení televize k internetu a HbbTV je dokladem možností moderní terestrické platformy. Diváci mohou získat přístup k dalšímu obsahu, který televizní stanice zpřístupní prostřednictvím svých aplikací. Může se jednat o archiv televizních pořadů, odložené sledování, rozšiřující informace a zajímavosti k pořadům, reklamní a další obsah distribuovaný vedle bezplatného lineárního vysílání,“ říká Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

NAPSALI JSME: Je tu nová verze HbbTV 2.0.2: obsahuje mimo jiné HDR a nový zvuk

Vlastní řešení HbbTV nabízí provozovatelům televizního vysílání i CRA, které nyní na základě poptávky připravily novou verzi HbbTV Managera – nástroje, jehož prostřednictvím mohou spravovat interaktivní obsah na televizní obrazovce. Mohou tak přidávat nové aplikace HbbTV, nastavovat vzhled rozcestníku ale i řízení zobrazování „červeného tlačítka“ na televizní obrazovce. Zcela unikátní je pak možnost přesné časové synchronizace zobrazování červeného tlačítka s televizním vysíláním v řádu milisekund, a to pro veškeré distribuční sítě (pozemní vysílací platforma, satelitní příjem, kabelová televize, atd.). HbbTV managera od CRA využívají televizní skupiny Prima, Nova, Óčko, Seznam TV, Šlágr TV a Retro TV.

Štítky