Zvýšený zájem o televizní přijímače je důsledkem postupného přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, konstatuje agentura GfK.

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice ve druhém čtvrtletí letošního roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nárůst na úrovni téměř osmi procent. Vyplývá to z analýzy GfK TEMAX®, která sleduje prodeje technického zboží ve více než 41 zemích světa včetně Česka. Největší růst na českém zaznamenal sektor telekomunikací, konkrétně prodej chytrých telefonů, který meziročně stoupl o 21 procent. Na růstu se také podílely prodeje televizorů a set-top boxů.

K TÉMATU: V Německu se minulý rok prodalo šest milionů Smart TV a dalších zařízení

„Kategorie TV přijímačů a set-top boxů zaznamenala výrazný růst poptávky i tržeb v důsledku postupného přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2,“ sdělila agentura GfK. Pro porovnání: za klouzavé první a druhé čtvrtletí letošního roku stouply prodeje televizorů a set-top boxů v Česku o čtyři procentní body. Další růst zájmu diváků se dá očekávat letos v září v souvislosti s plánovaným vypnutím pozemního vysílání České televize v HD kvalitě v regionálních sítích DVB-T. Nadále bude možné HD verze programů ČT terestricky přijímat pouze prostřednictvím DVB-T2.

Štítky