Jak se České Radiokomunikace připravují na start finálních multiplexů DVB-T2 a vypínání sítí ve standardu DVB-T? Televizníweb.cz připravil chat s ředitelem regulace CRA.

Dva vysílače velkého výkonu a padesátku dokrývačů zbývá spustit přechodové síti pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA). Poté tento multiplex dosáhne stejného pokrytí jako celoplošný multiplex 2 ve standardu DVB-T. Jak rychle budou CRA spouštět dokrývače DVB-T2 a kterým lokalitám dají přednost? Jak moc se budou měnit vysílací kanály DVB-T2, až se přechodové sítě nové generace překlopí do finálních multiplexů? A jak jsou CRA připraveny na vypínání sítí DVB-T, které začne již v příštím roce? (v polovině roku 2019 skončí všechny regionální sítě DVB-T, v listopadu téhož roku začne vypínat vysílání DVB-T Česká televize).

Na všechny tyto otázky bude v chatu na serveru Televizníweb.cz odpovídat Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie CRA. Otázky mu můžete pokládat formou komentářů pod tímto článkem nebo prostřednictvím e-mailu zaslaného na adresu jan.potucek@taktiq.com, a to nejpozději do neděle 19. srpna. Odpovědi zveřejníme v průběhu příštího týdne formou samostatného článku. Připomeňme, že CRA ve standardu DVB-T2 provozují vlastní Přechodovou síť 12 a pro Českou televizi zajišťují vysílání Přechodové sítě 11. Po přechodu na DVB-T2 budou CRA provozovat finální Sítě 22 a 23 (nástupce dnešních multiplexů 2 a 3) pro veřejnoprávní televizi Síť 11 (nástupce multiplexu 1).

Pro druhou televizní digitalizaci bude klíčové jednání vlády o návrhu Technického plánu přechodu na DVB-T2, k němuž by mělo dojít koncem tohoto měsíce. Dokument obsahuje harmonogram spouštění přechodových i finálních sítí DVB-T2 a termíny vypínání celoplošných sítí DVB-T. Kabinetu jej předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu. Terestrické televizní vysílání ve standardu DVB-T by mělo v České republice skončit do 30. června 2020. Vypínání veřejnoprávního multiplexu 1 ve standardu DVB-T začne v listopadu 2019 a skončí ke konci května 2010. Multiplexy 2, 3 a 4 pro komerční televize začnou vypínat kmitočty v lednu 2020 a zcela ukončí vysílání do konce června 2020.

Štítky