Rádi byste využívali tzv. společného ovládání a alespoň zapínali a vypínali televizor současně se set-top boxem? Tuto funkci jednak nabízí málokterý set-top box a pokud ji zvládá, ne vždy všechno klapne.

HDMI – CEC (Consumer Electronics Control, tedy něco jako řízení spotřebně-elektronických přístrojů) bylo na výsluní jen krátce po svém uvedení a po většinu času je spíše polozapomenutou Popelkou. Přitom by to mohla být funkce hodně šikovná dovolující s jednou „dálkou“ zvládat dva v současnosti pro řadu lidí nejpotřebnější přístroje – televizor nekompatibilní s DVB-T2/HEVC a naopak set-top box kompatibilní s DVB-T2/HEVC. V tomto okamžiku by bylo hlavně zapotřebí je společně zapnout a vypnout, umět přepnout kanál, upravit hlasitost, vyvolat EPG a vrátit se z něj do televizního vysílání. Bohužel současné HDMI (CEC) prostřednictvím ovladače televizoru nezvládá ani toto minimum a řekněme si rovnou, nezvládalo to pořádně ani dříve.

Podíval jsem se do svého archivu a osvěžil si, co jsem k HDMI (CEC) napsal v článku z roku 2008: „Celkově vzato se mi zatím u HDMI-CEC nepotvrdilo to, co se říká už v samotné specifikaci, totiž, že alespoň vždy půjde zařízení zapnout a vypnout. A už vůbec se nepotvrdilo, že se nebudete muset starat o to, na jakém HDMI vstupu máte přístroj připojen, protože by se na něj měl televizor automaticky přepnout. S automatickou detekcí připojených zařízení je HDMI opravdu na štíru. Zlatý SCART…“

Původní ideou tzv. společného ovládání prostřednictvím konektoru HDMI bylo, aby se ovladačem televizoru dala řídit všechna tímto způsobem napojená zařízení. Vše bylo nastaveno tak, abyste specializovanou „dálku“ potřebovali jen v krajním případě, takže se ovladačem od TV dalo vyvolat třeba i menu nastavení napojeného přístroje. Dnes se takto neuvažuje a protože se HDMI (CEC) mezitím posunulo do pozice žijící skoro mrtvoly spokojí se výrobci zařízení, což je v našem případě televizor a set-top box, neboť o ty nám nyní jde, s tím, aby šly společně zapnout a vypnout.

HDMI mělo nahradit spoustu konektorů. A v tomto případě se to v podstatě povedlo. U HDMI (CEC) jsme na tom podstatně hůře.

Něco málo z historie

Devatenácti pinový konektor HDMI (High-Definition Multimedia Interface – rozhraní pro multimédia ve vysokém rozlišení) je univerzální audio-video rozhraní nabízející, obecně vzato, přenos vyspělého videa (dnes až Ultra HD – 10K) a zvuku, který může být bezztrátový a veskrze prostorový (max. 32 kanálů). Sdružení prosazující tento konektor do praxe založilo osm společností, mezi nimiž najdeme Koninklijke Philips Electronics N.V., Maxell, Ltd., Panasonic Corporation, Sony Corporation či Toshiba Corporation. Za vlastní ho už ale vzalo hodně přes tisíc firem, včetně poskytovatelů obsahu jako jsou Disney, Fox, Universal či Warner Bros.

Rozhraní HDMI licencuje společnost HDMI Licensing, LLC (www.hdmi.org), založená v roce 2002 a momentálně se s HDMI nacházíme u verze 2.1. Předcházela jí však celá řada dalších a možnosti se vylepšovaly a stále vylepšují i když je třeba říci, že s úvodní specifikací se návrháři právě nepředvedli, protože jinak by nebylo tolik verzí a subverzí. A třeba by se také hned od počátku počítalo s HDMI (CEC), které by pak možná fungovalo lépe.

Například HDMI 1.1 přineslo podporu pro DVD Audio, verze HDMI 1.2 mj. nabídla možnosti nejen pro spotřební elektroniku, ale i pro počítačový průmysl, včetně použití HDMI jako výstupu na monitor. HDMI 1.2a pak přineslo zmiňované CEC a snad nejhojněji rozšířená verze HDMI 1.3 zavedla vyšší přenosové rychlosti (10,2 Gb/s), práci s vyšším počtem barev (až 16 bitů) a mimo jiné také přišla s novým malým konektorem, který se však nikdy příliš neprosadil. Důležitá ale také byla podpora HD formátů pro audio, jako Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio.

Z dalších verzí stojí za pozornost 1.4a, která do HDMI přidala ethernetový kanál, mikro konektor, podporu 3D a také rozlišení Ultra HD (4K). Šla tudíž poprvé za Full HD 1080p…

Bez zajímavosti není ani adaptér HDMI-USB-C, které používají například mobilní telefony. Pracuje v režimu zvaném HDMI Alt Mode a podporuje funkce jako 4K, ethernetový kanál či CEC.

Dvojkové verze, resp. 2.0b a 2.1, pak nabídly veledůležité HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), rychlost až 18 Gb/s, rozlišení 4K (2160p) při 50/60 sn./s a mj. i vzorkovací frekvenci pro audio do 1536 kHz. A také vcelku zbytečné rozšíření HDMI (CEC).

Aktuální verze HDMI 2.1 (až 48 Gb/s) podporuje i dynamické HDR a s rozlišením jde ještě dále –nabízí Ultra HD až do 10K a režimy jako 4K, 120 Hz či 8K, 60 Hz.

Všechny verze HDMI jsou zpětně kompatibilní a jsou kompatibilní i se zařízeními s rozhraním DVI (existují adaptéry). HDMI je tak vlastně DVI, které má přidánu podporu audia, barevného prostoru YUV a mj. i CEC. Konektor je také významně menší.

Schéma 19pinového konektoru HDMI. Pro CEC je určen pin 13 a částečně i pin 17 (společně s DDC – Display Data Channel).

Jak je HDMI vystavěno

Vzájemně propojená zařízení jsou navěšena na sběrnici à la Ethernet LAN, přičemž televizor představuje kořenový adresář, ostatní napojené přístroje, jako třeba set-top box, jsou uspořádány do tvaru stromu. Každému zařízení je přidělena fyzická adresa (vztažena je ke kořenu – televizoru) a také logická adresa vztažená přímo k druhu zařízení. V systému se počítá i s přepínačem ze kterého může vycházet další skupina napojených přístrojů.

Sběrnice dovoluje maximálně deset A/V zařízení, včetně fotoaparátů a kamer. Jednotlivých vrstev sítě je několik a pro vysílání, resp. přijímání dat, se v rámci HDMI (CEC) používá přesně daný protokol. V okamžiku kdy si zařízení vše vyříkají, což svého času trvalo někdy i hodně dlouho (i přes deset sekund), je komunikace navázána.

A jak dříve vypadalo menu pro HDMI (CEC)? Oproti tomu dnešnímu bylo velmi bohaté. Například u asi deset let starého televizoru Samsung LE40A556 jste mj. mohli najít: zobrazení TV, zvolte zařízení, nahrávat, nabídka zařízení či třeba nastavení, což byla volba parametrů typu automatické vypnutí zařízení či vyhledání právě připojených zařízení na sběrnici. Ani tenkrát ale, jak se dívám do testu uvedeného televizoru, vše nepracovalo.

Ani zdaleka!

Tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC) mělo v minulosti – a má i v současnosti – celou řadu jmen. Například LG mu říkalo SimpLink (říká mu tak dodnes), Samsung Anynet+ a Sony třeba Bravia Sync a například Technisat používá název HDMI TechniLink. Takto ho také najdete v menu nastavení.

HDMI (CEC) a současnost

Jak bylo řečeno, HDMI (CEC) se příliš nevyvedlo a postupně upadalo tak, že o něm prakticky nebylo slyšet s výjimkou specifikace u jednotlivých zařízení, resp. konektorů HDMI. Tady se ho výrobci řady televizorů, a dražších set-top boxů, vcelku drží.

Aby vám HDMI (CEC) mohlo alespoň nějak fungovat, musí ho podporovat všechna napojená zařízení, resp. televizor a v našem případě set-top box pro DVB-T/T2. Nicméně ani to v praxi neznamená, že vše bude fungovat jak má. Bohužel dopředu se situace odhadnout nedá a přirovnal bych to k Bluetooth. I když víte, že stejný profil používají obě propojovaná zařízení, neznamená to, že se napojí.

Současná příkazová sada (a menu v této části) je u HDMI (CEC) a běžných set-top boxů zpravidla omezena jen na prosté zapnutí a vypnutí přístrojů, někdy ale ještě najdete jednu či dvě další funkce.

Jeden klad však současná implementace HDMI (CEC) přece jen má. Na rozdíl od dřívějších značných časových prodlev (sekundy, ale třeba i deset sekund) je dnes vzájemné propojení obou napojených přístrojů natolik rychlé, že prodlevu v podstatě ani nepozorujete. V praxi se pak připravte na to, že někdy budete muset tzv. společné ovládání povolit jak na televizoru, tak na set-top boxu a HDMI (CEC) musí pochopitelně podporovat i HDMI kabel. To už ale dnes není problém. Tedy pokud nesáhnete po nějakém hodně starém (doporučuje se min. verze 1.3).

HDMI (CEC) v praxi s Alma iHD a Technisat Digipal T2 HD ex+

V poslední době jsem zkoušel dva set-top boxy s funkcí HDMI (CEC) a u Optex ORT 8932-HD se zdvojenými tunery si říkal, že je škoda, že tuto vlastnost nemá. U Alma iHD najdete menu pro tzv. společné ovládání označené jako „HDMI-CEC nastavení“ (foto výše). Zde však šla funkce pouze zapnout nebo vypnout a ukazovala se také verze CEC. I když funkci televizor Hisense H55NU8700 se kterým jsem box zkoušel rovněž podporoval, v tomto případě obě zařízení nespolupracovala a bylo tak nutné je zapínat, resp. vypínat, samostatně.

V rámci posledního zkoušení pro tento článek jsem Almu napojil, stejně jako Technisat Digipal T2 HD ex+ (viz dále), na nově testovaný televizor LG 43LK6100PLB z kolekce 2018. Pod volbou „SimpLink HDMI-CEC“ jsem v obou případech našel dvě funkce, což je dnes tak nějak standardní: „při zapnutí/ vypnutí zařízení se TV sama zapne/vypne“, „při vypnutí TV se zařízení automaticky vypne“.

LG to má tedy vymyšleno tak, aby alespoň něco fungovalo vždy, když použijete některý z ovladačů. Pokud to bude ten od set-top boxu nastane první případ, pokud od televizoru nastane pouze ten druhý. Na Technisat Digipal T2 HD ex+ vše fungovalo jak mělo, v případě Alma iHD jsem ale opět neuspěl.

Štítky