Zítra v Berlíně končí další ročník stále velmi populární výstavy spotřební elektroniky. K té klasické se i letos přidala neklasická, takže jste mohli narazit nejen na automobily, ale třeba i na různá robotická stvoření.

IFA je pojem a Berlín jedno nejpříjemnějších veletržních míst světa. Výstavu doprovází obsáhlý kulturní program, kterým IFA proslulá, na speciálních místech výstavní plochy najdete chytré kuchyně nebo poslední trendy ve fitness. Tato oblast letos zabírá 3000 čtverečních metrů na kterých je 28 vystavovatelů z dvanácti zemí a najdete tu například společnosti jako Fitbit, TomTom či Qardio.

Miss IFA a servisní robot Sanbot Nano od MAS Elektronik AG.

Když v on-line katalogu zabrousíte do kategorie označené jako TV, uvidíte stovky položek i s názvy o kterých jste možná nikdy neslyšeli. To se sice netýká Vestel Ticaret A. S., ale Barkan Mounting Systems či Axdia International GmbH už nejspíše ano. Roste rovněž počet výrobců pracujících s platformou Android TV a zde narazíme na jména jako Haier Europe Trading SRL (řada U5000), nebo na výrobky Trevi UHD 5002 Smart či TCL 65DC760 se zajímavým, trojnožkovým stojanem.

Výstava má zkrátka  mnoho podob a mnoho jich pro Česko ještě vůbec nebylo objeveno.

NAPSALI JSME: Veletrh IFA 2018 pohledem televizních technologií

Dnes začíná v Berlíně další ročník veletrhu IFA

LG je na informace o svém televizoru OLED s rozlišením 8K stále velmi skoupé. Za to stěny z OLED panelů vystavuje všude možně…

K TÉMATU: Televizor s rozlišením 8K se u nás prodává stále jen jeden. Chystají se však další

LG 8K? Zatím dosti bezzubě…

Na Alze je už nabídka na OLED 8K TV od LG Electronics k vidění celou řadu měsíců a stále nic. V aktuálně zaslané tiskové zprávě společnosti se opět neuvádí ani prosté označení televizoru, natož kdy bude na trhu a za kolik. Stále se tak operuje jen s tím, že jde o „první OLED s rozlišením 8K“, což je informace, kterou známe hodně dlouho.

ČTĚTE TAKÉ: Na dalším ročníku veletrhu IFA ukáže Philips výsledky spolupráce s legendou jménem B&W

Philips: s audiem od Bowers & Wilkins

TP Vision, jako výrobce televizorů značky Philips, nedávno uzavřel partnerství s legendární britskou značkou Bowers & Wilkins a prvním výsledkem spolupráce je televizor OLED+ 903 (jména obou firem najdete na nožičkách podstavce). Bohužel jak to tak vypadá, jeho skutečné označení je – alespoň podle oznámení na veletrhu – opět nuda sama: Philips 65OLED903. Důležité „plus“ se kamsi vytratilo, o přídomku B&W si také můžeme nechat jen zdát.

Zajímavé je na tomto přístroji už jen to, že reproduktory pro středy a výšky jsou namířeny dopředu a nikoli do podstavce, jak je nyní nejčastěji zvykem, a jsou uloženy ve zvukové liště, která je integrální součástí televizoru. O basovou složku se pak starají reproduktory ukryté na zadní straně, B&W se ale také podílelo na optimalizaci procesoru DSP (Digital Sound Proccessing). Výsledkem prý má být mj. i redukce zkreslení a zvýšená čistota dialogů, což je u televizoru tak nějak veledůležité.

V oblasti designu Philips TV spolupracuje s dánskou společností Georg Jensen (tvůrce luxusních výrobků) a společně přicházejí s designovým LCD televizorem 9104. Ten má být ke koupi od října v úhlopříčkách 140 cm a 165 cm.

Philips 9104 s Android TV 8 v sobě kombinuje osvícení pozadí Ambilight a leštěnou ocel a sklo, které jsou typické pro obě značky. Spodní strana rámečku obrazovky je vyrobena z leštěné oceli, další tři strany jsou ze skla. Leštěnou ocel najdeme i na dálkovém ovladači, který bývá poslední dobou často zanedbáván i u designových výrobků.

Společnost TP Vision také na veletrhu prezentovala cenově výhodný OLED televizor Philips 55OLED803 a propojení některých modelů s hlasovým asistentem pracujícím s technologii Amazon Alexa, které ovšem stále chybí mj. čeština i slovenština. Časem by snad ale opravdu mohlo fungovat i české zvolání „Alexo, zapni televizor…“

Podpora pro hlavní jazyky má být k mání někdy ve 4. čtvrtletí po aktualizaci na Android TV 8 a dotkne se i Google Assistant. Tomu ovšem čeština také chybí…

Samsung GQ85Q900 – televizor s rozlišením Ultra HD (8K), tedy 7680 x 4320 bodů, z nově uvedené řady Q900R.

ČTĚTE TAKÉ: IFA 2018: Samsung Ultra HD (8K) míří do domácností

Samsung sází na 8K, oznámil i české ceny

O novinkách jsme vás včera informovali v samostatném článku. Zde tedy jen to, že Samsung pokračuje ve vývoji své umělé inteligence mající zajišťovat komplexní převod z jakékoli nižšího rozlišení na 8K. Postarat se o to mají dvě technologie: Real 8K Resolution a 8K AI Upscaling.

Televizory řady Q900R budou u nás ke koupi ve třech úhlopříčkách (165, 191 a 208 cm) a podle posledních informací přijdou na český a slovenský trh někdy v průběhu října 2018 za…:

  • Samsung 65Q900 – 129 990 Kč, resp. 4990 €,
  • Samsung 75Q900 – 179 990 Kč, resp. 6990 €,
  • Samsung 85Q900 – 379 990 Kč, resp. 14 990 €.

Sony dodalo svému robotickému psu Aibo samoučící umělou inteligenci páté generace a jako obvykle budil na výstavě pozornost, což ostatně dělá už hodně dlouho. Na trhu je skoro 20 let!

ČTĚTE TAKÉ: IFA 2018 – pár zajímavostí z tiskové konference Sony

Sony: nejen nové televizory, ale další verze robotického psa

V televizorech ohlásila společnost Sony uvedení série Bravia Master na evropský trh, a to od tohoto měsíce. Řady 4K TV AF9 (OLED) a ZF9 (LCD) jsou vybaveny momentálně nejvyspělejším obrazovým procesorem firmy, Sony X1 Ultimate. Podle výrobce má – oproti její loňské špičce –dvojnásobný výkon zpracování informací v reálném čase. Série AF9 (OLED) navíc přichází se známou audio technologií Acoustic Surface Audio+, takže zvuk vyzařuje povrchem obrazovky.

Bez zajímavosti nejsou ani intraaurální stereofonní sluchátka IER-Z1R, která ve verzi DMP-Z1 používají analogový zesilovač a nezávislý systém napájení.

Vůbec poprvé se také v Evropě představila poslední verze autonomního robotického psa Aibo (Artificial Intelligence roBOt). Od uvedení na japonský trh v lednu 2018 se ho vyrobilo přes 20 000 kusů a právě se začíná prodávat i v USA. Firma mu nyní dodala samoučící umělou inteligenci páté generace a podle zprávy serveru aeronet.cz si ho japonské rodiny pořizují ke svým živým psům. Aibo se pak má od nich učit psímu chování a třeba i reakcím.

Miss IFA uvádí Technisat MonitorLine a unikátní set-top pro DVB-T2 Technisat Sonata 1 se zvukovou lištou. Doufejme, že se už opravdu v říjnu začne prodávat.

ČTĚTE TAKÉ: Uvedení Technisat Sonata 1 a DigitRadio 140 opět odloženo

Technisat: Sonata 1 snad už opravdu přichází

Na veletrhu je vystavována už podruhé, mezitím byl oznámen její příchod na trh jen proto, aby byl následně opět odložen. Nyní je aktuálním termínem přelom tohoto měsíce.

Úplnou novinkou je Technisat DigitRadio 2 s baterií s vysokou kapacitou a DigitRadio Car 1 určené do autozapalovače. Kombinuje FM a DAB+ s Bluetooth hands-free režimem a FM transmitterem.

Oba výrobky by měly přijít na trh nejspíše na přelomu října a listopadu.

O měsíc později bychom se mohli dočkat DigitRadio Car 2, stolního DigitRadio 52 s bezdrátovým nabíjením a velkým displejem a novinkou je také „tvrďácké“ DigitRadio 230 OD s krytím IP54. Určeno je například na stavbu.

Zajímavě navržené je Multyradio 4.0 (takto se má opravdu jmenovat), které FM/DAB ještě doplňuje o příjem internetových stanic, Spotify a také mechaniku CD. Má stát 380 €.

Set-top box se zvukovou lištou Sonata 1 byl v každém případě na stánku Technisatu jedničkou, firma ale také hodlá prosazovat svou vizi chytré domácnosti a zapomenout nenechá ani na další značky holdingu Techniropa, jako Nordmende (mj. rádia pod heslem „Móda a technika“) či TechniBike (elektro kola).

Loewe Bild 7 OLED s posuvnou koncepcí panelu.

ČTĚTE TAKÉ: Loewe se rozhodlo uvést v řadě 3 další OLED televizor

Zajímavé drobnosti

Německé Loewe v hale 24 představilo svou produkci, která – v poměru k LCD – zahrnuje nejvíce televizorů OLED na světě. Pod sloganem „Nejkrásnější OLED televize na světě“ ukazovalo Bild 7 (od 142 000 Kč, foto výše), která sice byla uvedena v roce 2016, ale šmrnc neztrácí. Už jen třeba díky tomu, že se po zapnutí televizoru obrazovka (při standardním nastavení) vysune a odhalí opravdovou zvukovou lištu s reproduktory za kterou stojí šestikanálový zesilovač. Novinkou je také ohlášená spolupráce televizorů Loewe a hlasové asistentky Amazon Alexa.

Slovenský 4K televizor Orava LT-1900 s úhlopříčkou 191 cm (75″) a plnou tunerovou výbavou je určen nenáročným divákům. Je sice chytrý, ale bez HDR. Na druhou stranu je za babku – 34 990 Kč!

Zajímavá je účast slovenské společnosti Orava, která mj. představila LED lampičku s bezdrátovou nabíječkou pro mobily (Qi), televizor Orava LT-1900 s úhlopříčkou 191 cm a bezdrátový audio systém typu 2.1, Orava Pegasus 1, s možností streamování muziky přes DLNA. Hodně nezvykle pak působil Bluetooth reproduktor Orava Crater 5 provedený à la obranný granát F1. Řada Crater si však na zvláštní tvary zjevně potrpí…

Panasonic výstavu zjevně nijak neprožívá, jak už jsme se zmiňovali, společnost oznámila v podstatě jen aktualizaci svých vyšších 4K televizorů z letošní kolekce na technologii HDR10+ s dynamickými metadaty. Tou nejhlasitější zprávou ale byl záměr Panasoniku přesunout své ústředí z Velké Británie.

Nejvyšší model EH-TW9400W nabízí i „bezdrátové sledování filmů“. Lze tak, prostřednictvím vysílače 4K WiHD, do projektoru streamovat obsah z mobilů, herních konzolí či přehrávačů disků Blu-ray.

Společnost Epson představila trojici nových projektorů (EH-TW7400, EH-TW9400, EH-TW9400W) pro domácí kino s technologií Pro-UHD. Jejich společným znakem je rozlišení Full HD s funkcí „4K enhancement“, systém 3LCD se světelným tokem až 2600 lumenů a také podpora obsahu s HDR. V tomto ohledu je u základního EH-TW7400 podporován standard HDR10, u dvou ostatních pak HDR10 a Hybrid Log Gamma.

A na úplný závěr z lahodnějšího soudku… Pokud máte rádi víno a trochu místa v kuchyni (asi 15 cm) vystavována byla i vinotéka VWC7SS od Temptech AS Norway.