Korejský gigant představuje na berlínském veletrhu novou sérii přijímačů 8K UHD označenou Q900 a jako obvykle věnuje i značnou pozornost designu.

Zobrazením fotografie stěny na které je televizor připevněn, přístroj skoro mizí (podívejte se jak to vypadá v praxi) a v tomto „ambient“ módu může zobrazovat informace o čase, počasí nebo třeba zprávy. Všechny A/V signály z připojených zařízení (a vlastního externího tuneru) jsou vedeny společně s napájením z tzv. OneConnect Box jediným tenoulinkým kabelem. Odpadá tak řada nesourodých „drátů“,

K TÉMATU: Televizory Samsung pro rok 2018 nabízejí unikátní režim Ambient a jsou připraveny i na HbbTV 2.0

Recenze televizoru Samsung QE55Q7FNAT se systémem OneConnect Box

Hyun-Suk Kim (Samsung) představuje na tiskové konferenci řadu televizorů Q900.

Samsung Q900 – 8K pro movité nadšence

Samsung představuje na výstavě novou sérii 8K přijímačů s obrazovkami o velikostech 65″ (165 cm), 75″ (191 cm) a 82″ (208 cm) samozřejmě s HDR (High Dynamic Range) a HFR (High Frame Rate). To jde do až 120 Hz a zvyšuje kvalitu obrazu vyšším počtem snímků za sekundu.

Série Q900 by měla být pro nadšence v Německu k dispozici od podzimu tohoto roku za 5000, 7000, resp. 15 000 €. Původně se spekulovalo ještě o druhé sérii, cenově dostupnější a bez HFR, která by se měla objevit na počátku příštího roku ve dvou velikostech 65″ a 75″. Tato varianta však nebyla na tiskové konferenci Samsungu zmíněna.

Uvedení UHD TV (8K) se 16 násobně vyšším rozlišením než jaké má dnešní HD je podle Samsungu vyvoláno stále vzrůstající poptávkou spotřebitelů po velkých obrazovkách. Při tom je nutno si uvědomit, že dnešní 4K na tak velkých rozměrech díky počtu a velikosti pixelů neobstojí.

Éra 8K je na dosah a společnost Samsung rozvíjí své vedoucí postavení na trhu. Díky naší obrovské angažovanosti v oblasti výzkumu a vývoje jsme se již řadu let věnovali kvalitě obrazu. Proto jsme v dobrém postavení k zahájení další televizní inovace s 8K, uvedl Leif-Erik Lindner, ředitel obchodního týmu AV Samsung Electronics, GmbH.

Z předvádění HDR10+na lednovém veletrhu CES 2018.

Dynamické HDR10+ je integrováno

Technologie QLED společnosti Samsung umožňuje spotřebitelům zažít skutečné rozlišení 8K s nejvyšším jasem – pro 85 palcový model – 4000 nitů (4000 cd/m2) – standard, který sleduje většina filmových studií. Díky těmto nesmírně vysokým hodnotám jasu nabízejí televizory Samsung QLED 8K příjemné a velmi přirozeně působící zážitky. Naopak, Direct Full Array Elite – skutečné přímé podsvícení LED – poskytuje přesným ovládáním podsvícení hluboké černé barvy a působivé úrovně kontrastu. V kombinaci s nanotechnologií Quantum Dot dokáží televizory podat skutečné barvy bez ohledu na jas filmové scény. Díky extrémně vysokým hodnotám jasu a plnému barevnému objemu jsou nové modely řady Q900 zvláště vhodné pro přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem technologie HDR10+.

Více o technologiích HDR v samostaném článku.

Prezentace televizoru UHD (8K) Samsung GQ85Q900.

„Upscaling“ za pomoci umělé inteligence

Zatímco se celý ekosystém Ultra HD (8K) v nadcházejících letech bude rozvíjet, televizory Samsung QLED 8K již mohou zobrazovat obrazy v této kvalitě bez ohledu na nativní rozlišení nebo typ přenosu signálu. Firemní technologie zvýšení rozlišení 8K AI optimalizuje obsah pro panel a využívá speciální procesor vyvinutý společností Samsung, který extrapoluje jak obraz, tak zvuk. Namísto strukturálního a technického rozboru obrazu při „upscalingu“, QLED 8K TV využívá škálovatelné vzorce, které jsou vytvořeny pomocí umělé inteligence (AI). Procesor tak zpracovává a převádí různá rozlišení – SD, HD, Full HD a UHD – až do 8K.