V neděli ukončí Česká televize vyslání všech svých stanic ve vysokém rozlišení v pozemní síti DVB-T. Pokud ještě nemáte kompatibilní přijímač pro DVB-T2/HEVC a hodláte si pořídit set-top box, tady je pár vybraných tipů z našich testů.

Česká televize ukončí k 30. září vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HD) v pozemních sítích DVB-T a ukončí rovněž šíření stanic ČT : D a ČT art ve standardním rozlišení v Regionálních sítích 7, 10 a 20. Pokud si chcete zachovat bezplatný pozemní HD příjem (SD vysílání se změny netýkají) a nemáte kompatibilní přístroj, ať už televizor nebo set-top box, zbývá už vysloveně jen pár dnů na jeho zakoupení.

Abychom vám pomohli s výběrem, přinášíme nyní nikoli prostý přehled námi testovaných výrobků, ale přehled těch, o kterých si myslíme, že z nějakého důvodu (důvodů) zasluhují doporučit. Některé z nich byly navíc zkoušeny u Českých Radiokomunikací (CRA) a pyšní se tudíž logem „DVB-T2 ověřeno“.

Ceny jsou v níže uvedeném přehledu aktualizované, výňatky z článků jsou někdy oproti původním textům z prostorových důvodů kráceny a vezměte také v úvahu, že se mohla změnit verze firmwaru a tudíž hodnocení v tomto ohledu nemusí úplně sedět, resp. se už mohlo, na záporné straně, něco málo změnit.

ČT – kanály ve vysokém rozlišení v DVB-T2.

Čtěte také…

Co pro vás máme

Mimo doporučení (a pořadí): ochutnávka nadějné novinky v předprodejní verzi, Zircon Air s HbbTV (závěr článku).

  • Alma iHD
  • Di-Way T2-One HEVC
  • Emos EM180 HD
  • Fuba ODE8510 T2 Stealth
  • Mascom MC750T2 HD
  • Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV na DVB-T2
  • Optex ORT 8932-HD
  • Sencor SDB 5003T
  • Sencor SDB 550T
  • Strong SRT 2401
  • Technisat Digipal T2 HD ex+
  • Technisat Digit Isio STC
  • TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth
  • TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN

Zircon Air – HbbTV na FTV Prima.

Speciální set-top boxy

Vedle klasické krabičky, jakou asi všichni očekáváme, je tu i několik řešení zcela jiných a někdy také nezvyklých či dokonce zvláštních. I ta však mohou dobře posloužit.

Maxxo T2 HEVC Mobile HD TV a dodané příslušenství.

Miniaturních tunerů pro přenosná zařízení není ke koupi právě mnoho. A z toho mála jich můžeme za funkční, nebo alespoň z větší části funkční, označit ještě méně.

Před koupí takovéhoto zařízení byste si vždy měli velmi důkladně prostudovat požadavky na systém, tedy minimální technické parametry, které je nutné splnit, aby se vůbec mohlo uvažovat o případném napojení takovéhoto miniaturního set-top boxu typicky na mobil, tablet či notebook. I když v tomto případě jsou minimální nároky vcelku jasné, příjem vyššího rozlišení pozemního televizního vysílání vyžaduje splnění řady dalších. A ty nejlépe uvidíte na webu výrobce…

Zjednodušeně vzato je nutným základem – v případě Androidu – operační systém ve verzi 5.1 (příjem DVB-T2, testovaná varianta) a konektor microUSB s podporou funkce OTG (On-The-Go). Jak se z výše uvedené webové stránky dozvíte, je sice také možné využít Android 4.4, ale přijímat půjde pouze DVB-T, které je už nyní na odchodu, takže by se koupě příliš nevyplatila.

Hodnocení

Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV (899 Kč) je atypický tuner, který je podle mého schopen nabídnout – v rámci možností samozřejmě – překvapivě solidní příjem DVB-T i DVB-T2 bez nutnosti čerpat data a řešit připojení k internetu. Má velice dobré ovládání a při instalaci nechybí Česká republika, ani Slovensko. Na uvedeném hardwaru a softwaru fungovala aplikace HD TV Player bez větších obtíží, bez restartování a mrznutí. Pouze v jednom případě, vinou slabého TV signálu, jsem ji musel ukončit a znova spustit. Vytknout tudíž mohu jen to, že nahrávky nejdou umístit na paměťovou kartu, čímž by se šetřila kapacita hlavní paměti, a že také nejdou přehrávat bez připojeného tuneru, čímž by se zase ušetřil akumulátor. Občas bylo také nutné déle čekat na stažení dat do EPG nebo na daný kanál vstoupit vícekrát. Naopak mile překvapil – na LG Flex 2 – bezproblémový příjem i prezentace HD kanálů České televize na DVB-T2 a také jejich kvalitní záznam. Musím říci: dobrá práce!

  • PRO: výborná aplikace HD TV Player 2.7 s dobrým ovládáním a rozumným EPG; v případě použitého hardwaru jednoduché uvedení do provozu (!), pracuje i s HD kanály ČT na DVB-T2; subjektivně vzato nadprůměrná citlivost na signál; EPG s českými znaky; v ceně obdržíte vše potřebné, ale…
  • PROTI: …adaptér pro USB-C by se hodil, nahrávky nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu

Sencor SDB 550T.

Přístroj velký asi jako mobilní telefon vyniká rozměrným natáčitelným konektorem SCART na jednom z boků. Nechybí ale ani HDMI a miniUSB pro napojení externí paměti. Tohle je hodně zvláštně pojatá krabička…

U Českých Radiokomunikací pro příjem národního DVB-T2 certifikovaný set-top box obdržíte nejen s externím napáječem, ale také s infračidlem a adaptérem miniUSB-USB dovolujícím zasunutí typicky flash paměti. Konektor SCART je natočitelný v rozmezí 180 stupňů, což v některých případech dovoluje zbytek set-top boxu doslova připlácnout na zadní stěnu televizoru. Ještě se sluší říci, že k externímu infračidlu dostanete oboustrannou samolepku od 3M, takže umístění boxu za televizorem může být prakticky neviditelné, a to i v okamžiku, kdy ho budete připojovat přes kabel HDMI (chce to jen nějakou kratší verzi). Já vyzkoušel obě varianty.

Hodnocení

Set-top box Sencor SDB 550T (749 Kč) nabídne obraz ceně určitě odpovídající, po přepojení na televizor Philips 22PFS5403 se kterým jsem ho převážně zkoušel, byl ovšem rozdíl viditelný. Dojem tak nejvíce kazí poněkud nepřehledný dálkový ovladač sice s vynikajícím záběrem infra paprsku, ale s příliš drobnými znaky. Pokud máte potíže se čtením na blízko, jděte raději někam jinam.

Hodně se mi líbila multimédia, lepší než u celé řady televizorů, a hlavně nápaditá koncepce dovolující set-top box instalovat velmi úsporně. Díky tomu ho tak lze daleko lépe využít na chatě, chalupě, nebo třeba v dětském pokoji. Běžných set-top boxů pro DVB-T2 je už na našem trhu spousta. Takovýchto je vysloveně jen pár a tento patří k nejlepším. Navíc se dá využít i jako velice dobrý multimediální přehrávač, a to také není zcela zvykem.

  • PRO: velmi nezvyklá, ale funkční koncepce, instalační variabilita, vynikající multimediální kompatibilita, spousta pozic časovače, dobré ovládání s možností kolovat a výraznými znaky menu, dálkový ovladač s výborným záběrem infra paprsku, ale…
  • PROTI: …méně přehledný a s miniaturním popisem, videorežimy se mění bez upozornění

TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth.

Elegantní „neviditelný“ set-top-box zanedbatelných rozměrů je určen především těm, kteří si ho raději než k televizoru, hodlají dát za televizor. V ceně totiž dostanete i suchý zip…

Na zadní straně TS6810 (1 299 Kč) vidíte výrazné vyhlazené kolečko. To je určeno pro suchý zip a jedna část se nalepí na box, druhá na nějaké šikovné místo na zadní straně televizoru. Pak stačí jen obě části přisadit, připojit anténu a hlavně nezapomenout vytáhnout kabílek s „infraočíčkem“ na nějaké místo, kde na něj uvidí dálkový ovladač. Kdyby pracoval na RF frekvenci, nebylo by to zapotřebí, ale bohužel. U infračerveného přenosu je přímá viditelnost vyžadována. A protože je dodávka opravdu kompletní, včetně kabelu HDMI (i když v zapůjčeném balení nebyl), nechybí ani další dvě samolepky. Ty dovolí infračidlo přilepit třeba na spodní stranu obrazovky.

TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth je pak provedením a firmwarem totožný s boxem Fuba ODE8510 T2 Stealth. Certifikován Českými Radiokomunikacemi není, a to ani jeden z nich.

Hodnocení

Někomu možná bude vadit příliš intenzivní záře infra diody a, subjektivně vzato, také méně citlivý tuner. Při nákupu by si měli dát rovněž pozor ti, kteří používají k přepínání kanálů zejména číselnou klávesnici. Přístroj neřadí naladěné stanice od čísla 1, 2, atd., nýbrž od 850, takže je musíte zadávat takto. Naopak potěší obraz na úrovni dobrého televizoru, zvuk je tak říkajíc běžný. Bylo by pěkné, kdyby další verze boxu už měla RF ovladač, aby umístění mohlo být skutečně neviditelné. Vše by mohlo, minimálně částečně, protože by záleželo na provedení, vyřešit také tzv. společné ovládání prostřednictvím HDMI (CEC). To ale k dispozici není.

Poznámka: Dovezena už byla i verze TeleSystem TS6810 RF T2 HEVC Stealth s ovladačem pracujícím na radiové frekvenci.

  • PRO: nekódované nahrávání klidně i dvou stanic, velmi nenápadné umístění (pokud chcete), výborný obraz, ale…
  • PROTI: …musíte mít slušný signál (lehce podprůměrná citlivost tuneru), chybí HDMI (CEC), příliš jasný svit diody čidle IR, který nejde regulovat

Klasické set-top boxy

Jak už říká název, v této kapitole půjde o tradiční set-top boxy se vším všudy, které se dnes halí do malých rozměrů a nejčastěji mají i externí napájecí zdroj.

Alma iHD.

Už nějakou dobu i u nás prodávaný přijímač, původně určený jen pro slovenskou placenou televizi Plustelka, se dočkal plné podpory hybridního televizního vysílání (HbbTV). Poslední verze firmwaru ale přináší i něco navíc…

Alma iHD (1290 Kč) poměrně dlouho čekala na dopracování funkce hybridního televizního vysílání, tedy na finální aktualizaci firmwaru, která ho zprovozní v plné podobě. Již nějaký čas sice bylo HbbTV k dispozici od České televize, ale s většinou ostatních byl problém a největší oříšek představovala FTV Prima…

Hodnocení

U HbbTV, a to snad na všech kanálech, si musíte zvyknout na pomalý běh aplikací. Odezva někdy trvá i několik sekund a právě tohle je daň, kterou zaplatíte za v současnosti nejlevnější přístroj s hybridním televizním vysíláním. Divit se tomu ale nemůžeme, protože u set-top boxů s HbbTV je další variantou jít s penězi výrazně výše, nebo dokonce skončit u některého z Technisatů, což znamená více než 4000 Kč.

  • PRO: cena, výborný obraz, rozměrná a výrazně popsaná tlačítka dálkového ovladače s výborným záběrem infra paprsku, parádní třídění naladěných kanálů, plná podpora HbbTV, ale…
  • PROTI: …zvyknout si musíte na pomalejší běh aplikací

Di-Way T2-One HEVC.

Na tento levný set-top box už několik recenzí proběhlo. Nová aktualizace firmwaru, ale mění situaci. Vysloveně nepovedená lokalizace většinou zmizela, dobrá citlivost na signál zůstala.

Za 690 Kč si můžete zakoupit malou krabičku pro příjem současného DVB-T a budoucího, resp. už nastupujícího DVB-T2/HEVC postavenou na čipové sadě Sunplus 1505B. Nechybí obvyklý teletext a EPG a také nahrávání, resp. přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, nebo-li TimeShift. Daleko důležitější je ale lokalizace, resp. problém s hlášením „Str No Config!“, který se v menu nastavení vyskytoval velmi často. Počkal jsem proto na novou verzi firmwaru, nahrál ji ze stránek třinecké společnosti Sapro, která značku Di-Way používá pro různé A/V produkty, a podíval se, jak úprava dopadla a co nyní za naprosto minoritní peníze dostanete. Set-top-box mezitím ještě prošel certifikačním procesem Českých Radiokomunikací, takže se může chlubit logem „DVB-T2 ověřeno“…

Hodnocení

Za danou cenu Di-Way T2-One HEVC představuje – s testovanou verzí firmwaru a ve své kategorii – výbornou nabídku, a to zejména díky obrazové kvalitě, EPG a subjektivně vzato lehce nadprůměrné citlivosti na signál. Líbil se mi také bezproblémový provoz a box si výborně rozuměl i se 4K televizorem. Na druhou stranu je tu stále nedotažená lokalizace, i když je nyní výrazně lepší (!). Někomu mohou vadit i drobná tlačítka ovladače a pokud máte potíže se zrakem, Di-Way T2-One pro vás určitě nebude.

  • PRO: výborný poměr cena/výkon, subjektivně vzato lehce nadprůměrná citlivost na signál, výtečné EPG, bezproblémový provoz, nezakódované nahrávání, výborná multimédia, ale…
  • PROTI: …stále s hlášením „Str No Config!“ v nastavení, nedotažená lokalizace.

Emos EM180 HD.

Společnost Emos má momentálně v nabídce dvojici levných certifikovaných set-top-boxů pro DVB-T2 lišících se použitou čipovou sadou.

Přístroj, o kterém bude řeč, je postaven na sadě Sunplus (shoduje se s Evolveo Omega T2), zatímco Emos EM170 HD využívá, shodně s Maxxo T2, MStar. Obě zařízení jsou certifikována pro příjem českého DVB-T2/HEVC (logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací) a vedle čipové sady se liší i použitým dálkovým ovladačem. Je zajímavé, že i přesto, že má EM180 „vyšší pořadové číslo“, jeho výbava je na nižším stupni. Postrádá především konektor RJ-45, tedy připojení k domácí síti a internetu.

Design a hlavní funkce jsou u obou set-top-boxů podobné a podle výrobce je také v obou případech kladen důraz nejen na zpracování televizního signálu s H.265/HEVC, ale také s H.264. Samozřejmostí je zpětná kompatibilita se současným vysíláním DVB-T, možnost pořady nahrávat či využívat TimeShift (sledování živého televizního vysílání se zpožděním) a nechybí ani velice dobrá česká lokalizace. K dispozici je rovněž přehrávání multimédií v případě Emos EM180 HD pouze z rozhraní USB. Set-top-box prodávaný za pouhých 799 Kč má dokonce i podporu externích titulků v češtině a řekněme si rovnou, že je udělána nezvykle dobře

Hodnocení

Obrazová kvalita z DVB-T/T2 je sice na úrovni velmi levného televizoru, ale set-top-box si svého zákazníka určitě najde a je vidět, že na něm výrobce odvedl dobrou práci. Navíc takovou podporu multimédií nejen že hned tak neuvidíte u podstatně dražších výrobků, ale také u celé řady televizorů. Pro ty, kteří nejsou na kvalitu obrazu nároční se tak možná vyplatí zakoupit box i jako jednoduchý multimediální přehrávač.

  • PRO: v drtivé většině prakticky okamžité operace, včetně práce s EPG, výborná lokalizace, pohodlné ovládání s kolováním v nabídkách i v souborovém manageru, výborná multimédia s vynikající kompatibilitou a podporou externích titulků v češtině
  • PROTI: tovární nastavení se spustí bez jakéhokoli upozornění

Mascom MC750T2 HD.

Malý, solidně vyrobený set-top-box nabízí připojení na internet s několika aplikacemi, dobře čitelné menu i dálkový ovladač s velmi širokým záběrem infra paprsku.

Ve výbavě Mascomu najdete také nahrávání (udávány byly až dva pořady z jednoho multiplexu, což se v praxi nepotvrdilo) a přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním (Timeshift). Po napojení na internet můžete využít i voleb FTP ke stažení, RSS, počasí, Mapy Google a také síťového přehrávání multimédií přes DLNA. HbbTV k dispozici není. Set-top-box byl dodán včetně verze firmwaru, která se objevila na počátku dubna 2018.

Hodnocení

Mascom MC750T2 HD nabízí za 900 Kč (nyní 699 Kč) překvapivě vysokou obrazovou kvalitu jakou možná najdete v televizoru nižší střední třídy, možná ale výše. Na set-top-box má také výborná multimédia, resp. multimédia s vysokým stupněm kompatibility a výtečná je schopnost přehrát i vysoce kvalitní záznam ve Full HD. Pokud máte dobré příjmové podmínky, jde o výbornou kombinaci cena/výkon nebo výtečnou cena/obraz. Poslouží také jako slušný multimediální přehrávač třeba pro fotografie či video z vaší dovolené.

  • PRO: kvalitní obrazové podání, výborně čitelné menu, dálkový ovladač s velmi širokým záběrem infra paprsku à la televizor, výborná multimédia, včetně externích titulků, pro někoho také příjem DVB-T2/HEVC i H.264
  • PROTI: příliš jednoduché EPG

Optex ORT 8932-HD.

Na českém trhu mnoho přístrojů se zdvojenými tunery není a mnoho jich nenajdete ani mezi televizory. Optex ten svůj nabízí za mimořádně příznivou cenu a přidává i něco navíc.

Zdvojené tunery dávají šanci na skutečně nezávislé nahrávání, u dobře vybavených televizorů pak poskytují bombózní věcičky typu převzetí vysílání z jednoho tuneru na jiný, méně vybavený televizor, nebo třeba na mobil. Tohle ovšem u levných, ale i dražších set-top boxů nehrozí.

Na štítku zapůjčeného ORT 8932-H (1199 Kč) najdete napsáno Optex Electronique a také Groupe Normand, což je mateřská firma. Pochopitelně je to pouze francouzsky stejně, jako popisky konektorů na zadní straně. Francouz se zkrátka nezapře a ani SCART není SCART, nýbrž „Connexion péritel…“ To mi ale radost zkazit nemohlo. Daleko důležitější je však výbava, na níž jsou nejzajímavější zdvojené tunery a také dvojice USB. Ty můžete využít jak pro nahrávání, tak pro pozastavení živého televizního vysílání, tedy TimeShift, přičemž kapacita média může být i přes 500 GB (přesněji neudáno).

Hodnocení

Od napojení na internet příliš nečekejte. Box se většině uživatelů asi vůbec ani nevyplatí připojovat. Aplikace jsou k dispozici pouze dvě (DLNA podporováno není) a přidat do počasí další obec nebo zavést si novou rozhlasovou stanici nelze. Zcela chybí i české a slovenské reálie. Kvůli funkcím na domácí síti a internetu ale tenhle set-top box nejspíše kupovat nebudete. Při vynikajícím poměru cena/výkon, resp. cena/obrazová kvalita, půjdete spíše po možnosti bezproblémového nahrávání jednoho pořadu a sledování druhého (nebo dvou najednou a sledování třetího) a také po obrazové kvalitě. Škoda, že set-top box má hůře čitelný dálkový ovladač, takže pro ty se slabším zrakem či s brýlemi není a že nepodporuje tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC). Občas sice také narazíte na špatný překlad (napájení antény = výkon antény), ale celkově vzato je lokalizace výborná stejně, jako prakticky celý set-top box.

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, obrazová kvalita, zdvojené tunery, nadprůměrná citlivost na signál (subjektivně bráno), výrazné menu nastavení,
  • PROTI: při nahrávání stále bliká značka Rec, a to i po přepnutí na jiný kanál, hodně slabé síťové funkce, krátká pauza při vstupu (a odchodu) do EPG

Sencor SDB 5003T.

Jednoduchý, levný a také certifikovaný set-top-box toho nabízí hodně. Díky svým schopnostem poslouží i jako multimediální přehrávač.

Přijímač za 749 Kč už na první pohled zaujme „dražším“ vzhledem a také interním zdrojem s pevně připojenou šňůrou. Na rozdíl od modelu SDB 5002T už nemá zabudováno ethernetové rozhraní pro přístup na domácí síť a internet, tunerové osazení se však nezměnilo: DVB-T a DVB-T2/HEVC. Vše doplňuje zejména HDMI, SCART a také USB 2.0 na přední straně, kde kupodivu ani moc neruší.

Sencor SDB 5003T, který v lednu 2018 získal certifikaci u Českých Radiokomunikací, zvládá jak nahrávání na USB médium (min. kapacita 2 GB), tak TimeShift, tedy přehrávání živého vysílání s časovým posunem. Poradí si ale i s multimédii v řadě formátů a video dokonce zvládá i s externími titulky v češtině, což je víc, než často nabízejí mnohem dražší set-top boxy.

Hodnocení

Výtečný, ale potřebuje dobrý signál. Pokud Sencoru SDB 5003T splníte tento požadavek, budete spokojeni jak s obrazovou a zvukovou kvalitou nijak se nevymykající dobrému televizoru, tak s multimediální kompatibilitou a multimédii vůbec. Ty se řadí k tomu nejlepšímu co dnes můžete v set-top boxové kategorie do nějakých třech, čtyřech tisíc dostat a 5003T se tak dá využít i jako jednoduchý multimediální přehrávač. Sice bez například nastavitelného písma v externích titulcích a dalších voleb, ale to, co zvládá, zvládá spolehlivě a hlavně lépe, než značná většina ostatních.

Za danou cenu nabízí set-top-box výjimečný poměr cena/výkon/obrazová kvalita a majitelé starších televizorů ocení i zabudovaný SCART. Pozor si dejte na kompaktní dálkový ovladač s drobným písmem a někdy trochu speciálním rozložením tlačítek. Ti, kteří hůře vidí, nebo vyžadují větší tlačítka, by se měli poohlédnout jinde. Za danou cenu je to však rozhodně výjimečná nabídka do míst s kvalitním signálem DVB-T/T2.

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, výborné EPG, výtečná lokalizace, kvalitní multimédia, včetně externích titulků ve videu v češtině, volné nahrávání na vcelku libovolné médium
  • PROTI: vyžaduje dobré příjmové podmínky

Strong SRT 2401.

Jestliže vám nestačí prostý set-top box pro DVB-T/T2 a rádi byste si užili něčeho kombinovanějšího, můžete sáhnout po přístroji s Androidem. Jeden takový pro vás máme a zvládne dokonce i příjem vysílání v Ultra HD!

Přijímač prodávaný za 2790 Kč je výborně vybaven, klasicky chybí zejména podpora HbbTV. Vedle kompletního tunerového osazení určeného ovšem pouze pro příjem nekódovaných kanálů (není tu čtečka přístupových karet) nabízí streamování až do rozlišení Ultra HD (4K). Hodně velkým překvapením je ale to, že 4K zvládne přijmout i na tunerech, ať jde o satelitní nebo pozemní!

Při zkoušení se zaměřím především na příjem pozemního televizního vysílání, na spolehlivost provozu Strongu jako klasického set-top boxu (to je v tomto případě to nejdůležitější), a také na obsluhu a kompatibilitu s některými vybranými aplikacemi pro IPTV a VoD. Satelitní části přijímače se příliš věnovat nebudu a ověřena bude pouze její funkčnost.

Hodnocení

Strong SRT 2401 s Androidem zakoupíte v kompletní podobě, ne jako řadu jiných, které doprovází pouze tradiční dálkový ovladač, takže hned po koupi sháníte ještě nějaké polohovací zařízení bez něhož se tu opravdu neobejdete. Set-top box překvapuje řadou věcí a překvapuje nejen solidní instalací, ale i tím, že tu vůbec nějaká je! Dojem kazí zejména absence Česka a Slovenska v nastavení země pro ladění na DVB-T/T2 (v satelitní části kupodivu nechybí) i když volba Německo fungovala bez problémů (nebo jsem je nepostřehl), včetně češtiny v EPG; ypsilon na konci popisky pořadu nepočítám.

Obrazové podání bylo výborné, při přepojení z referenčního televizoru Hisense H55NU8700 (35 000 Kč) byl sice rozdíl trochu patrný, ale kvalita Strongu je v tomto směru nepopiratelná, a to jak u DVB-T/T2, tak například u 4K stanic ze satelitu. Co však oceňuji daleko víc, je stabilní chod a dobré sladění hardwaru a softwaru, což u přístrojů s Androidem není příliš obvyklé. Za solidní peníze tak dostáváte slušný a výtečně vybavený set-top box s podporou řady lokálních aplikací a výbornou spoluprací s mobilem přes funkci sdílení obrazovky.

  • PRO: cena/výkon, spolehlivý chod bez restartování a dalších potíží, výborný obraz, příjem vysílání ve 4K (DVB-T2/S2), velice dobré EPG, kompatibilita s řadou aplikací, včetně HBO GO, satelitní tuner (FTA) jako bonus, nahrávání i na microSD
  • PROTI: méně spolehlivý dálkový ovladač (RF), jen částečná lokalizace

Technisat Digipal T2 HD ex+.

Jaký je nejdostupnější přijímač německého Technisatu kompatibilní mj. i s českým DVB-T2/HEVC? Inu…

Digipal T2 HD ex+ se prodává za 1999 Kč a nabídne menu lokalizované do češtiny a příjem DVB-T2 nejen s H.265/HEVC, což je český standard, ale i s kompresí H.264, kterou používají v některých okolních státech. Napájen je externím zdrojem s dvoumetrovým kabelem, omezen především v tom, že neumí nahrávat a nepodporuje ani funkci TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním.

Hodnocení

Technisat Digipal T2 HD ex+ za dva tisíce korun nabídne, subjektivně vzato, velmi citlivý tuner na úrovni kvalitního televizoru a takových set-top boxů mnoho není. Nabídne ale také kvalitní provedení a výborné podání obrazu i zvuku, což bylo jasně vidět ve srovnání s televizorem Hisense. Pokud nepožadujete nahrávání, je to v rámci cenové kategorie jedna z nejlepších voleb s vynikajícím poměrem cena/výkon. Co se týče potíží s firmwarem, ty byly minimální. Tuším dvakrát se stalo, že když jsem chtěl zesílit hlasitost, přepnul se kanál, několikrát pak v menu OPT nepracovala šipková tlačítka. Škoda také omezeného přehrávání videa, protože kompatibilita u hudebních a fotografických souborů byla opravdu výborná. A internetové stanice? Jejich zadávání vyžaduje trpělivost vpravdě božskou. Kdo ji má, bude mít něco, co nabízí málokterý výrobek. Zřejmě ale jen do příští aktualizace firmwaru…

  • PRO: vynikající kombinace cena/výkon, subjektivně vzato velmi citlivý tuner, řada jinde nevídaných funkcí, podpora HDMI (CEC), excelentní dětská pojistka, internetová rádia, ale…
  • PROTI: …ve velmi primitivní podobě, ne zcela dotažená lokalizace (občasná angličtina)

Technisat Digit Isio STC.

Funkcemi nabitý přístroj se zdvojenými tunery se bude prodávat minimálně ještě tento rok. Je sice starší, ale stále špička. Podívejme se proto, jak si poradí se současným HbbTV a novým DVB-T2/HEVC.

Za 10 600 Kč získáte set-top-box, jaký hned tak na trhu nenajdete. Nic ve stylu „dodělej si sám“, ale hotový kousek, který stačí zapojit, naladit a jede se. Je sice trochu starší (uveden byl koncem roku 2015), ale vyzkoušeli jsme ho na dnešním DVB-T2/HEVC, které v době jeho uvedení nebylo k dispozici.

Výbava přístroje je excelentní, rozlišení na tunerech (a také na USB) jde až do Ultra HD (4K), a to včetně pozemního tuneru, což ale nebylo možné ověřit v praxi. Nechybí ani univerzální mechanika PCMCIA pro vložení modulu pro přístupové karty plus integrovaný dekódovací systém Conax/Nagravision (štěrbina označená jako SmartCard).

Hodnocení

Je dobré zmínit jistá omezení přístroje ve specifických oblastech, jako je absence přehrávání audia s vyšší vzorkovací frekvencí než 48 kHz a Wi-Fi jen v normě „n“, byť na 5 GHz. Tohle jsou ale pro většinu zákazníků problémy spíše minoritní. Technisat Digit Isio STC tak zůstává excelentním přístrojem pro náročné zákazníky, kteří si ho mohou dovolit, nebo si ho prostě jen chtějí dovolit. Snad jim zpráva o bezproblémovosti v případě příjmu českého DVB-T2/HEVC, a práce se současným HbbTV, trochu pomůže v rozhodování o nákupu. Já být majitelem nějaké kvalitní plazmy, či staršího LCD televizoru za desítky tisíc, určitě neváhám.

  • PRO: kvalita obrazu a resamplování, neskutečné možnosti a výbava, včetně citlivých pozemních tunerů a dvojice (!) USB 3.0, výtečné EPG, ale…
  • PROTI: …vlastně SFI (?!), i po lokalizaci částečně němčina či angličtina, německý dálkový ovladač, podprůměrný manuál, pro někoho Wi-Fi pouze ve standardu „n“

TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN..

Hledáte set-top box pro nastávající DVB-T2, který by vám zároveň umožnil nahrávat pořady? Tento patří podle Radka Donáta v tomto ohledu mezi nejlepší a navíc se chlubí i zdvojenými tunery.

Z papírových parametrů člověka rozhodně zaujme, že má dvojitý tuner typu DVB-T2 (zpracuje pochopitelně i signál DVB-T), což mu umožňuje nahrávat i jiný než živě sledovaný program (dva) na připojený USB disk a umí zpracovat i obsah komprimovaný kodekem H.265 neboli HEVC. Dlužno dodat, že maximální zpracovatelné rozlišení obrazu je „pouze“ Full HD (1920 x 1080), čili pokud se čirou náhodou někdy v DVB-T2 bude vysílat v rozlišení UHD (4K), tento přístroj ho nezobrazí.

Kromě digitálního HDMI výstupu má TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN i výstup SCART, takže ho lze připojit i ke starším televizorům. Šikovné je, že USB konektory má dva, vpředu a vzadu a v neposlední řadě má i síťové rozhraní. Moc se ale netěšte, nejde o žádné „smart“ funkce…

Hodnocení

TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN se mi jeví jako přístroj, který za opravdu velmi lidovou cenu poskytuje několik bonusů, které u cenově srovnatelných konkurentů jen tak nenajdeme (přinejmenším ne pohromadě). Především zvládá bezproblémově zpracování programů v novém standardu DVB-T2/HEVC, má nadprůměrné příjmové vlastnosti (citlivost, selektivita) a po připojení vhodného USB disku umožňuje vícenásobné nahrávání. Slabinou tohoto přístroje je software, který zbytečně snižuje komfort obsluhy a v případě internetových funkcí také spolehlivost. Přesto mám za to, že nejen za svou cenu (1499 Kč), ale ani za cenu více než dvojnásobnou, aktuálně lepší dvoutunerový PVR s podporou DVB-T2/HEVC v ČR nejspíš neseženete.

  • PRO: dvojitý tuner pro DVB-T2/HEVC, velmi dobré příjmové vlastnosti, vícenásobné paralelní nahrávání, spolehlivost (kromě internetového rádia), ergonomický dálkový ovladač, cena
  • PROTI: nejasné řazení stanic, zbytečná omezení během nahrávání, nestabilita síťových funkcí, nepraktické pojmenování nahrávek, segmentování delších nahrávek

 

Zircon Air.

Společnost Intersat nám zapůjčila tento přístroj v tzv. předprodejní verzi. Nepůjde tedy o regulérní test, nýbrž jen o bližší pohled na výbavu, možnosti a hlavně fungování HbbTV.

První seznámení s tzv. engineering sample, tedy předprodukčním vzorkem, proběhlo svižně. Hned po zapojení přístroje se totiž objevila nabídka na ladění kanálů, které se následně ukládají do dvou seznamů (zvlášť televizní, zvlášť rozhlasové stanice). Na dané verzi firmwaru nebyla k dispozici multimédia, nepracovalo nahrávání a někdy se po přepnutí z kanálu na kanál automaticky objevovaly doposud skryté titulky. Fungování set-top boxu však bylo stabilní, Zircon Air se nijak neresetoval nebo nemrzl. Bylo vidět, že firmware je v tom ohledu dotažený a funkční.

NEHODNOCENO, předprodukční vzorek

Přiznám se, že jsem takto dobré fungování od zapůjčeného vzorku nečekal. Hlavně jsem ale nečekal prakticky bezproblémový chod HbbTV, které bylo, na rozdíl od HDMI (CEC), povoleno hned po instalaci i když si ho v menu můžete také vypnout. V pořádku se zdála být i lokalizace, i když tu jsem nijak důkladně nezkoumal, a příjem DVB-T2/HEVC. Pouze se tuner zdál být, subjektivně vzato, méně citlivý. Pomalu nejvíce však potěšil stabilní chod set-top boxu bez pádů a jak to tak vypadá, k vyřešení toho mnoho nezbývá. Zircon Air vypadá rozhodně velmi nadějně, s konečným hodnocením, ale raději počkám na prodejní verzi.

Tady ho uvádím jako možný tip nedaleké budoucnosti, jakmile se bude k dispozici verze s konečným firmwarem, pokusím se ho získat na tentokráte ostré vyzkoušení.

Štítky