Miniaturních tunerů pro přenosná zařízení není ke koupi právě mnoho. A z toho mála jich můžeme za funkční, nebo alespoň z větší části funkční, označit ještě méně. Podívejme se tedy, jak si povede novinka se značkou Maxxo.

Před koupí takovéhoto zařízení byste si vždy měli velmi důkladně prostudovat požadavky na systém, tedy minimální technické parametry, které je nutné splnit, aby se vůbec mohlo uvažovat o případném napojení takovéhoto miniaturního set-top boxu typicky na mobil, tablet či notebook. I když v tomto případě jsou minimální nároky vcelku jasné, příjem vyššího rozlišení pozemního televizního vysílání vyžaduje splnění řady dalších. A ty nejlépe uvidíte na webu výrobce…

Zjednodušeně vzato je nutným základem – v případě Androidu – operační systém ve verzi 5.1 (příjem DVB-T2) a konektor microUSB s podporou funkce OTG (On-The-Go). Jak se z výše uvedené stránky dozvíte, je sice také možné využít Android 4.4, ale přijímat půjde pouze DVB-T, které je už nyní na odchodu, takže by se koupě příliš nevyplatila.

Podpora zařízení s Windows začíná na verzi 7 a pokračuje přes příliš neoblíbené osmičky až ke stávajícím Windows 10. Zde pro příjem minimálního základu v DVB-T2 (SD) potřebujete alespoň dvoujádrový procesor Intel i5 a 4 GB RAM. A potřebujete ještě také příslušný adaptér k čemuž se dostaneme. Já Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV vyzkoušel v základní variantě, tedy s napojením na mobilní telefon s microUSB (OTG), což byl v mém případě LG Flex 2 (LG-H955) s Android 5.1. K takovémuto napojení dostanete vše potřebné.

Kompaktní balení v němž najdete skoro vše i když…

Jak můžete vidět ve fotogalerii výše, dostanete prakticky vše potřebné, včetně dvou antén a přechodky z anténního vstupu typu MCX, který používá Maxxo, na běžnou klasiku. Co nedostanete, jsou další dva druhy adaptérů, které ale možná budete potřebovat. Totiž microUSB – USB C, které používají moderní a dražší telefony, a microUSB – běžné USB 2.0. Takovýto adaptér potřebujete pro využití v notebooku s Windows nebo ve stolních počítači, protože v tuneru není nic jiného než napojení antény a konektor microUSB pro napojení do zařízení.

S dodaným příslušenstvím tak můžete Maxxo T2 HEVC Mobile HD TV využít pouze pro mobilní telefony (tablety) vybavené tradičním microUSB, kterých je sice stále poměrně značná většina, ale mobilů s USB-C už také není právě málo. Dokoupení adaptérů je však záležitostí pár desítek korun, resp. stokorun. Přimlouval bych se ale za to, aby výrobce tyto adaptéry nabídl ke koupi jako příslušenství, což by řadě zákazníků uspořilo počáteční zklamání.

Kupodivu bezproblémová instalace

První co musíte udělat je, že si z Google Play stáhnete aplikaci HD TV Player, přičemž verze by měla být minimálně 2.3 (aktuálně 2.7). Následně jsem vyzkoušel instalaci jak s připojeným tunerem, což doporučuje příručka, tak bez něj a v obou případech nebyly potíže.

Už to je zvláštní!

Aplikace HD TV Player vás jako první krok po spuštění upozorní, že chce abyste před laděním tunerů nejprve vybrali zemi a Česká republika nechyběla (tedy Czech Republic, protože není lokalizována), což také v této kategorii není zcela obvyklé.

Následně se tunery naladily a nalezeno bylo přes 40 stanic jak na DVB-T, tak na DVB-T2 se kterým si Maxxo bez potíží rozumělo.

Klasické třídění naladěných kanálů k dispozici nebylo, ale mohli jste využít oblíbených položek a stanice pak vyvolávat přes záložku Favorite.

Dobré ovládání, jednoduché EPG i nahrávání

Prostředí není lokalizované, ale ovládání je v případě mobilní aplikace děláno hlavně přes ikony dotykového displeje a je dobře srozumitelné i bez toho. V tomto konkrétním případě podle mého absence lokalizace nevadí i proto, že se EPG a rozšířené popisky pořadů bez problémů zobrazovaly v češtině stejně, jako základní informace při přepnutí na kanál (viz fotogalerie výše), což můžete udělat i gestem (pohybem prstu ze strany na stranu. Úpravu hlasitosti pak provedete pohybem prstu po obrazovce například shora dolů.

Programová nabídka se zobrazuje pouze pro jeden aktuální kanál a někdy se nestahovala automaticky hned na poprvé a bylo třeba se na multiplex vrátit. Pořad z EPG nešel nahrát, k dispozici bylo pouze okamžité nahrávání přes ikonu základní obrazovky.

Nic překvapivého u takového prcka.

Nahrávky se bohužel bez ptaní ukládají do interní paměti zařízení i když v něm máte paměťovou kartu. Vypadají například takto „PADTV_HD_media-2018-09-19-102301.ts“ a lze je přehrát třeba v počítači. Použita je komprese H.265/HEVC, takže je vyžadován dostatečně výkonný hardware.

Nahrávky bohužel nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu. Byly ale překvapivě kvalitní…

Rozhodně solidní. A to je překvapení!

Televizní signál u mě není v právě v nejlepší formě, takže prostá anténní smyčka nestačila. Přenosná dvouprutová anténa zakončená přísavkou (délka 2 m) už ale vyhověla a většinou byl příjem bezproblémový, což mi potvrdilo slova výrobce o citlivém přijímacím členu. Na drobné potíže jsem narážel při zkoušení v okolí či uvnitř domu, nic ale nevybočovalo z běžných problémů na které narážím i u jiných, citlivějších zařízeních.

V případě takto miniaturních přijímačů DVB-T/T2, které jsou navíc často využívány mobilně, samozřejmě nemůžete na cestách počítat se stoprocentním příjmem. Rozhodně ale v porovnání s Evolveo Sigma T2, který jsem musel pro nefunkčnost a komplikovanost instalace vrátit, je tu aplikace i celkové řešení nesrovnatelně lepší.

Pokud se ptáte, jak dlouho mobilní telefon LG Flex 2 vydržel přehrávat živé televizní vysílání se zapojeným Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV, tak při testu s akumulátorem dobitým na 50 % (hlasitost i jas 50 %, externí anténa) vydržel do vypnutí na DVB-T2 a ČT24 HD asi 50 minut. Výsledná doba provozu je tedy 100 minut. V běžné praxi, tedy bez napojení externích zařízení, nemá telefon problém vydržet zhruba dva dny.

Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV je atypický tuner, který je podle mého schopen nabídnout – v rámci možností samozřejmě – překvapivě solidní příjem DVB-T i DVB-T2 bez nutnosti čerpat data a řešit připojení k internetu. Má velice dobré ovládání a při instalaci nechybí Česká republika, ani Slovensko. Na uvedeném hardwaru a softwaru fungovala aplikace HD TV Player bez větších obtíží, bez restartování a mrznutí. Pouze v jednom případě, vinou slabého TV signálu, jsem ji musel ukončit a znova spustit. Vytknout tudíž mohu jen to, že záznamy nejdou umístit na paměťovou kartu, čímž by se šetřila kapacita hlavní paměti, a že také nejdou přehrávat bez připojeného tuneru, čímž by se zase ušetřil akumulátor. Občas bylo také nutné déle čekat na stažení dat do EPG nebo na daný kanál vstoupit vícekrát. Naopak mile překvapil – na LG Flex 2 – bezproblémový příjem i prezentace HD kanálů České televize na DVB-T2 a také jejich kvalitní záznam.

Musím říci: dobrá práce!

Hodnocení

PRO: výborná aplikace HD TV Player 2.7 s dobrým ovládáním a rozumným EPG; v případě použitého hardwaru jednoduché uvedení do provozu (!), pracuje i s HD kanály ČT na DVB-T2; subjektivně vzato nadprůměrná citlivost na signál; EPG s českými znaky; v ceně obdržíte vše potřebné, ale…

PROTI: …adaptér pro USB-C by se hodil, nahrávky nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu

Štítky