UVNITŘ TABULKA – Poslední přehled tohoto typu jsme dělali v květnu. Pojďme se podívat, co se od té doby změnilo. Ty NEJ zprávy jsou však jasné. Dotažení funkce „červeného tlačítka“ u Alma iHD a chystané uvedení dalších set-top boxů s HbbTV. Zatím tu máme první z nich!

Pokud se podíváme na harmonogram vypínání hlavních vysílačů DVB-T v Česku vidíme, že jako první přijdou na řadu Žižkov a Cukrák a odmlčí se už v listopadu 2019. Na prosinec není – ze zřejmých důvodů – naplánováno nic a v lednu 2020 se přidají vysílače, resp. multiplexy komerčních televizí. Když to vezmeme kolem a kolem, máme přechod na DVB-T2/HEVC „za pár…“ a ti kteří budou chtít přejít, už mají pomalu na čase se rozhodnout, zda zakoupí nový televizor nebo sáhnou po set-top boxu. V tomto přehledu jich skoro šedesát…

ČTĚTE TAKÉ: Jak se budou vypínat hlavní vysílače DVB-T v Česku?

Společné ovládání set-top boxu a televize přes HDMI (CEC)

Přecházíte na české DVB-T2/HEVC? Zkontrolujte si kompatibilitu svého staršího televizoru

Set-top boxová nabídka je v nejnižší cenové relaci už dostatečně široká a jediné co nám stále chybí (to ale chybí i v ceně do nějakých pěti tisíc korun) je více přístrojů s hybridním televizním vysíláním HbbTV, tedy s populárním „červeným tlačítkem“. Ten je do 2000 Kč v prodeji stále jen jediný i když se chystají další a nový Zircon Air s HbbTV by se měl objevit snad už na přelomu měsíce.

Dopracovaná Alma iHD už nyní disponuje plně funkčním HbbTV, včetně přístupu na FTV Prima, o čemž jste se mohli přesvědčit v testu. Stačí jen když aktualizujete firmware…

Solidní prodejci mají přijímače pro DVB-T2 solidně rozděleny i když by to i v tomto případě šlo udělat lépe (Intersat).

Jak nenarazit? Solidní prodejce a „DVB-T2 ověřeno“

I když by se mohlo zdát, že prodejci budou mít sklady s DVB-T2/H.264 vyprodané a už takovéto přístroje nekompatibilní s českým DVB-T2 nabízet nebudou, není tomu tak. Navíc u některých obchodů stále narážíme na problematické rozdělení set-top boxů příliš nerozlišujících H.264 na jedné a H.265/HEVC na druhé straně. Když jsem například vstoupil na Euronics.cz a pod set-top boxy pro DVB-T (???) vybral DVB-T2, automaticky bylo zatrženo i políčko s nekompatibilními výrobky DVB-T2/H264, které vám na novém vysílání budou na dvě věci…

Pokud se tedy ptáte „jak nenarazit?“, odpověď je obsažena v titulku k této kapitole. Nebojte se v této souvislosti specializovaných prodejců, kteří se často v problematice lépe vyznají. Bohužel i zde někdy narazíte na zvláštní přístup. Když jsem se díval na nabídku Omko.cz (foto dole), viděl jsem pod volbou set-top boxy pouze zatrhávací políčka „2x DVB-T (1), DVB-C (1), DVB-T (20) a DVB-T2 (22)“ následovaná položkou „Formát“ s „MPEG-2 (23) a MPEG-4 (22)“. Po H.265/HEVC ani vidu, jen jsem na konci výběrových políček ještě narazil na volbu „ČRa DVB-T2 ověřeno (8)“.

Pokud se kupující spolehne na certifikované přijímače označené touto pečetí, má příjem DVB-T2/HEVC zaručen. (Zdroj: CRA)

I v této souvislosti se opět ukazuje, že certifikace výrobku pro příjem DVB-T2/HEVC u Českých Radiokomunikací (CRA) má stále značný smysl. Připomínám, že celý proces zajišťují výrobci, resp. dovozci, ve spolupráci s CRA, kde se vše testuje a kde se také vydává certifikát a logo „DVB-T2 ověřeno“, které vidíte výše.

Takovéto výrobky přinášejí jistotu příjmu a správného zpracování signálu nového zemského standardu. Bez ohledu na to, do jaké kolonky je prodejce zařadí.

Nejnovějším přírůstkem v levnějších set-top boxech pro HbbTV je Zircon Air. Certifikace u CRA je už v běhu.

Další články a testy na Televizním webu

Přehled certifikovaných set-top-boxů pro české DVB-T2

Přehled set-top-boxů pro české DVB-T2 (2000 – 5000 Kč)

Zdvojené tunery pro DVB-T/T2 nastupují – jejich přehled v televizorech a set-top boxech

Alma iHD představuje v dané cenové relaci ojedinělý set-top box s plně funkčním „červeným tlačítkem“, tedy s HbbTV. Uvidíme, jak na tom budou ostatní výrobky. Zprovoznění příjmu z HbbTV, zejména u FTV Prima, prý nebylo jednoduché.

Jak číst tabulku

Jestliže se zajímáte pouze o přístroje s logem „DVB-T2 ověřeno“, tedy certifikované u CRA, příslušnou kolonku najdete hned na kraji tabulky. Nebo se můžete rovnou podívat na „Přehled certifikovaných set-top-boxů pro české DVB-T2“.

Ten sice v poslední podobě vyšel 19. 7. 2018, ale chybí v něm jen jediný set-top box, totiž Alcor HDT-4900 o kterém zatím ale stejně nejsou žádné potvrzené informace a který se ještě neprodává.

Jak vidíte z tabulky, všechny přístroje jsou vybaveny minimálně tunery pro příjem DVB-T a DVB-T2/HEVC (drtivá většina je určena pouze pro příjem volných stanic) a jsou schopné příjmu i v HD, resp. Full HD. Pokud zde výrobce či dovozce uvádí i podporu DVB-T2/H.264 (vedle H.265/HEVC), což se může v pohraničí hodit, je uvedena právě tady.

U bodu „některé funkce“ jsou někdy uvedena multimédia, jindy nikoli, ale tady situaci ovlivnila pouze délka vyjmenovaných položek. Prakticky všechny boxy umějí alespoň nějaká multimédia přehrát a mají také volbu pro vyvolání programové nabídky, tedy EPG. U některých se to však v parametrech a někdy dokonce ani v příručce nedočtete, takže je raději v příslušném bodě napsáno „EPG neudáno“.

Všechny standardní set-top boxy mají také HDMI, jestliže potřebujete klasický SCART, raději si to ověřte, protože ne všechny jsou takto vybaveny.

Pokud hledáte přístroj s přístupem na domácí síť mějte na paměti, že i když je konektorem RJ-45 vybaven, DLNA podporovat vůbec nemusí, což je navíc spíše častější případ. Jestliže jsem na tuto funkci narazil, najdete ji v poznámce.

Co se týče napájení, většina set-top boxů ho má externí, pokud ale stojíte o síťový vypínač, v některých přístrojích ho najdete. Například u obou Emosů…

Co zajímavého se objevilo?

Zatímco je Alma iHD s HbbTV v našem přehledu výrobků do 2000 Kč v podstatě osamoceným průkopníkem (Zircon Air se snad později přidá), roste počet set-top boxů se čtečkou přístupových karet použitelných i pro DVB-T2 (alespoň podle parametrů). Zajímavou novinkou je v tomto ohledu Amiko Neo T2/C (1199 Kč) se čtečkou karet Conax a dokoupit můžete i USB adaptér pro připojení na internet přes Wi-Fi.

Bez zajímavosti není ani zvýšený počet dvoutunerových řešení a v přehledu najdete už čtyři:

Pokud jde o set-top boxy připojitelné na internet, těch se objevuje stále více, ale chytré funkce jsou většinou jen primitivní, takže si od nich raději nic neslibujte. Například do aplikace pro příjem internetových rozhlasových stanic často nejde přidat vlastní kanál, nebo tam dokonce ani české či slovenské stanice nejsou.

Nejzajímavější kouskem tak v ceně do 2000 Kč zůstává Alma iHD s funkčním HbbTV, zmiňované dvoutunerové stroje a také nejlevnější z Technisatů, Digipal T2 HD ex+ (1989 Kč) s kvalitním tunerem.

Pokud u televizoru bojujete s místem, hodně zajímavým řešením je Sencor SDB 550T, za pozornost ale stojí také TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth nebo také Fuba ODE8510 T2 Stealth.

„Problematické“ rozdělení set-top boxů najdete bohužel i u specializovaných prodejce… (Omko).

Přehled set-top boxů do 2000 Kč podporujících příjem v DVB-T2/HEVC – srpen (ke 11. 8. 2018)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ke 31. srpnu 2018. Celkově vzato byly upraveny ceny, upřesněny některé parametry a samozřejmě také přidány nové přístroje. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém set-top boxu, který by ještě do přehledu patřil víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): Přehled set-top boxů pro DVB-T2 do 2000 Kč, srpen 2018

Štítky