UVNITŘ TABULKA – Po přehledu levných a levnějších výrobků tu máme přístroje mezi 2 000 a 5 000 Kč, což mimo jiné znamená i více HbbTV. Tolik jich ale zase není…

Poslední přehled tohoto typu jsme dělali v květnu 2018 stejně, jako v případě set-top boxů do 2 000 Kč. Na rozdíl od nich se v této kategorii nabídka příliš nezměnila. Zatímco v nižší cenové relaci se to novinkami jen hemží, tady jich je jen pár. Nicméně informací je u některých přístrojů přece jen více, změnily se ceny a částečně také přístup některých prodejců k národnímu DVB-T2/HEVC. A protože se vypínání hlavních vysílačů DVB-T v Česku kvapem blíží (Žižkov a Cukrák se odmlčí už v listopadu 2019), určitě nezaškodí si nabídku trochu osvěžit. Bez zajímavosti také není fakt, že se chystají linuxové přístroje šité na míru koncovému uživateli (tedy snad už dotaženější a okamžitě po vybalení použitelnější), takže byste si už i v této kategorii mohli zakoupit zcela hotový kousek aniž byste museli zkoumat možná rozšíření, hrát si s instalací a ladit chod.

I když jsem se už také několikrát zmiňoval o tom, že se stále ukazuje, že certifikace výrobku pro příjem DVB-T2/HEVC u Českých Radiokomunikací (CRA) má smysl, této cenové relace se to v podstatě nedotýká. To ostatně sami vidíte z tabulky a položky „certifikace u CRA“.

Certifikace není zadarmo, ale v této souvislosti je zajímavé, že zatímco v nízké a nižší cenové relaci je s „DVB-T2 ověřeno“ celá řada zařízení, zde k ní nepřistoupil ani německý Technisat. V každém případě tak i v této kategorii platí slova o solidním prodejci z minulého článku, takže nejen z těchto důvodů odkazuji na přehled STB do 2 000 Kč.

Logo „DVB-T2 ověřeno“ s jistotou příjmu a správného zpracování signálu nového zemského standardu tak má v dnes zkoumané kategorii stále jediný set-top box – GoSAT GS7075 COMBOi (3 490 Kč). Škoda, že se ho nikdy, stejně jako jeho levnějšího kolegu, nepodařilo získat na vyzkoušení.

ČTĚTE TAKÉ:

Těsně před zahájením IFA 2018 oznámil Technisat snad poslední posunutí prodeje set-top boxu Sonata 1 (doufejme). Na trhu by měl být na přelomu září a října 2018, a to i v Česku.

Další články a testy na Televizním webu
(bez ohledu na cenu)

Balíček Formuler S Turbo (4K/S2) a USB TV Tuner T2 (4 460 Kč) v tomto přehledu zastupuje set-top boxy, resp. spíše řešení, složené ze satelitního přijímače a externího tuneru pro DVB-T2/HEVC. Trochu jiná cesta k pozemnímu signálu, ale když bude fungovat, proč ne…

Současná nabídka ve střední třídě

Jak už bylo řečeno, příliš se nezměnila. Máme tu ale jedno velké zlevnění a několik nových přístrojů, přičemž možná ještě do konce roku přijdou další.

Asi největšího poklesu ceny se dočkal Ferguson Ariva 4K Combo. Ten v květnu stál 3 490 Kč, nyní ho pořídíte za 2 790 Kč. Jedná se o přístroj s operačním systémem Android 5.1, instalací dodatečných aplikací a s příjmem Ultra HD (4K) pro DVB-S2. V této souvislosti bych měl ještě zmínit, že unikátní kombinace televizních tunerů a příjmu DAB/DAB+, Technisat DigiPal DAB+, pomalu klesá pod pětitisícovou hranici a aktuálně je těsně pod ní.

Na zajímavé řešení, které jsem nakonec přidal i do tabulky, jsem narazil u e-obchodu televiznicentrum.cz. Jde o Formuler S Turbo (4K/S2) + USB TV Tuner T2. V ceně 4460 Kč tak obdržíte univerzální řešení pro satelitní i pozemní příjem a podle uvedených parametrů je externí USB tuner schopen zpracovat i nastupující DVB-T2/HEVC. V podobném duchu jdou připravit i některé další přístroje, které už v tabulce neuvádím, jako například Formuler Z7+.

Novinkami jsou také výrobky značky Amiko, která jich na náš trh přes prázdniny uvedla hned několik. Amiko Viper DVB-T2/C (2 050 Kč) představuje klasiku pro pozemní a kabelový příjem, Amiko A5 Combo (3 599 Kč) pak kombinaci pozemního příjmu se satelitním. Liší se ale i v tom, že zatímco první je postaven na linuxovém základě, druhý používá Android 7.1 a spíše se jedná o multimediální centrum s tunery. Více informací přineseme v samostatné aktualitě.

Nabídka značky Amiko se utěšeně rozrůstá. V tabulce najdete hned čtyři výrobky a zajímavě vypadá i Amiko Viper DVB-T2/C (2 050 Kč) s možností využívat i internetových rádií. Škoda, že není v komponentové šířce…

Jak číst tabulku

Jak bylo řečeno, certifikace u CRA se v této cenové relaci moc nenosí a má ji stále pouze GoSAT GS7075 COMBOi. U položky tunery vidíme, že všechny přístroje v přehledu jsou vybaveny minimálně pro příjem DVB-T a DVB-T2/H.265/HEVC, řada z nich je ale tzv. kombinovaných a nabízí ještě další tuner, typicky satelitní. U něj se ne vždy podařilo zjistit zda na DVB-S2 taktéž podporuje HEVC a pokud to vyžadujete (typicky pro Flix TV), ověřte si to.

Jediný přístroj – Technisat DigiPal DAB+ – je pak navíc ještě vybaven tunerem pro příjem digitálního rozhlasu DAB/DAB+ a v nedaleké budoucnosti mu má ještě sekundovat Technisat Sonata 1. Ta se ovšem do 5000 Kč nevejde.

Neméně důležitým bodem je „příjem (rozlišení)“. Zde mějte na paměti, že se u set-top boxů s podporou 4K často vůbec nepodaří dohledat, zda jde o rozlišení, které set-top box skutečně zvládá na všech signálových cestách.

V prvním přehledu jsem se podrobněji zmiňoval i o placeném pozemním vysílání, takže tady jen stručně. U čtečky karet kombinovaných přístrojů je docela dobře možné, že je určena pouze pro satelitní část. Pokud trváte i na její funkčnosti pro případný budoucí příjem pozemní, dobře si to ověřte. Vše se ještě komplikuje s Technisatem, který má sice zabudované Irdeto, avšak speciálně pro německou službu freenet TV. U nás jsou tedy výrobky použitelné jen pro volné pozemní kanály. Čtečku přístupových karet, či plnohodnotnou mechaniku PCMCIA (CI+), má v nějaké formě naprostá většina set-top boxů.

U položky „některé funkce“ jsou někdy uvedena multimédia, jindy nikoli (absence popisu je tu krácena z prostorových důvodů), ale snad všechny set-top boxy je přehrávají i když to v popisu někdy vůbec nebylo uvedeno. Totéž platí zejména ještě u EPG, ale zde – pokud jsem ho nedohledal ani u výrobce – pro jistotu najdete jen „EPG neuvedeno“.

Jestliže potřebujete set-top box k televizoru připojit přes klasický konektor SCART počítejte s tím, že v této cenové relaci jich moc na trhu není; pokud byl uveden v popisu, najdete ho také v tabulce.

Obdobná je situace i u Wi-Fi, která je zabudovaná zejména u zařízení s Androidem, byť snad vždy pracuje jen na 2,4 GHz. K některým přístrojům se také nechá dokoupit jako adaptér do rozhraní USB.

Přehled set-top boxů pro DVB-T2/HEVC, 2 000 až 5 000 Kč – září 2018

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 9. září 2018. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, pokud ale víte o nějaké přístroji, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Ke stažení (PDF): set-top boxy, DVB-T2, 2000-5000 Kč – tabulka, září 2018

Štítky