Pokud máte ve svém domku či domu nataženu počítačovou síť, nemusíte ji využívat pouze klasicky. Můžete do ní pustit i televizní signál, který navíc může putovat i bezdrátově třeba na mobil.

Set-top box, v tomto případě spíše streamer, V@Box XTi-3442 pak funguje tak, že přijímaný televizní signál, tedy v našem případě pozemní DVB-T, resp. DVB-T2/HEVC, přijme, zpracuje, převede a streamuje přes router (směrovač) rovnou do domovního ethernetového rozvodu. Následně pak může putovat jak do „drátově“ napojených televizorů, tak do bezdrátově (přes Wi-Fi) připojených tabletů a chytrých mobilních telefonů. Nebo také do počítače či notebooku a koneckonců třeba i bezdrátově do televizoru. A je úplně jedno, zda máte televizor kompatibilní s nastupujícím českým DVB-T2/HEVC či nemáte.

U nás je nabízeno několik variant takovéhoto streamovacího zařízení a právě verze V@Box XTi-3442 je zaměřena na pozemní příjem. Je tu i příjem kabelový, tedy DVB-C, který jsem však nezkoušel.

K TÉMATU:

V@Box XTi-3442 je osazen zdvojenými tunery a dokáže tudíž přenášet různé stanice k až dvěma zařízením současně. Dovoluje rovněž nahrávat více kanálů, přičemž záznam můžete spustit nebo naprogramovat, na připojené paměťové médium či server domácí sítě, i z mobilního zařízení. Na něm je také možné, prostřednictvím aplikace VBox LiveTV pro Android nebo iOS, vše sledovat. Využít lze také, podle výrobce, jakékoliv zařízení kompatibilní s UPnP, přičemž vysílání se přenáší maximálně v rozlišení Full HD, 1080p a s prostorovým zvukem, pokud je k dispozici. Nechybí ani programová nabídka, tedy EPG, i když s tou je to v praxi trochu ošidné.

Instalace a třídění kanálů

Jednou z výhod V@Box XTi-3442 je, že nemá dálkový ovladač. Na mobilu se aplikace ovládá klasicky dotykově, na televizoru se využije jeho vlastní ovladač a v počítači jakbysmet. Prostě na tom kterém zařízení využijete jeho vlastní prostředky a tohle rozhodně potěší.

Instalaci pak provedete přes webový prohlížeč, což je asi nejoptimálnější. Skoro vše šlo jako na drátkách a po fyzickém připojení V@Boxu na televizní signál a do Ethernet (LAN) jsem zařízení u Windows 10 našel na ikoně Síť (síťové okolí) mezi multimediálními zařízeními hned vedle mé Synology DiskStation. Kliknutí následně otevřelo webovou aplikaci, která ukázala IP adresu zařízení a nabídla tři volby: Manage, Live TV a Quick Setup. Začít musíte právě poslední volbou nicméně když kliknete na Manage budete stejně přesměrováni na „setup“.

V@Box XTi-3442 – volba Manage a tunery. Konfigurace je buď DVB-T/T2 nebo DVB-C.

Následně mě průvodce provedl potřebnými kroky až po naladění a setřídění kanálů, což je vidět ve fotogalerii výše. Stanice se ukládají od čísla jedna do společného seznamu pro rozhlasové a televizní. Řazení kanálů se pak sice dělá trochu zvláštně, ale zvládl jsem ho i když mi vadilo, že jsem je musel přesouvat po jednom. V mém případě jich sice šlo vybrat několik, ale nepřesunul jsem je.

Ne vždy fungující sedmidenní EPG, nahrávání i tří kanálů

Při testování přes počítač bylo EPG funkční, většinou lokalizované (s výjimkou jmen dnů, což platilo i u aplikace pro Android). Z EPG šlo nahrávat, což jsem ale zkoušel pouze přes aplikaci v mobilním Androidu, protože sledování TV jsem na PC nerozchodil (viz dále), a televizor LG 55UK7550 ho vůbec nenabízel.

Po kliknutí na nový kanál, resp. pořad na jiném kanálu, se vždy zobrazovala nabídka s možností si ho nahrát či sledovat (viz fotogalerie výše), někdy ale chvíli trvalo, než se stáhla programová nabídka. Dvakrát, třikrát se pak stalo, že se v daný čas tvrdošíjně odmítala stáhnout.

Nahrávat šly až tři pořady současně každý z jiného kanálu a ze dvou multiplexů. Pak už mě ale aplikace nechtěla přepnout na sledování jiného kanálu, takže pokud to vyžadujete, systém dva k nahrávání plus další ke sledování fungoval také.

Záznam se ukládal do volně přehratelného souboru s příponou MPG s názvem například „Óčko hity__Ocko – T2__10-09-2018_12-30.mpg“, a subjektivně vzato odpovídal originálu. Spuštění (a skončení) nahrávání ovšem nebylo ideální. Hlavně ale chybělo tlačítko pro nahrávání okamžité. Programované nahrávání přes EPG bylo – jak je zvykem – snadné a šlo zaznamenat i právě vysílaný pořad.

Na čem jsem testoval a jak zařízení fungovala

Vyzkoušel jsem spolupráci V@Box XTi-3442 s následujícími zařízeními, použit byl vždy Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band) pracující až s verzí „ac“, kterou ovšem V@Box neumí (max. „n“, 5 GHz):

  • Televizor LG 55UK7550 (připojeno kabelem i Wi-Fi 2,4 i 5 GHz) – objevil se, jako VBox TV Gateway, v seznamu vstupů a výstupů a také mezi multimediálními zařízeními (zde jako další „mediální server“). Nabídl tři adresáře/volby: Live TV se seznamem kanálů, Media (nahrávky) a Images. EPG k dispozici nebylo.
  • Dva mobilní telefony (připojeny přes Wi-Fi 2,4 i 5 GHz) – aplikaci VBox LiveTV jsem nainstaloval na LG Flex 2 (LG-H955) s Android 5.1 a Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0. Nejprve jsem zkoušel na 2,4 GHz a pro řadu kanálů, bylo připojení fakticky nepoužitelné. Po přepnutí na 5 GHz začalo vysílání fungovat prakticky k úplné spokojenosti. Aplikace si však podstatně lépe rozuměla s Android 6 než s pětkou. Tady totiž poměrně často padala.
  • Počítač s Windows 10 Professional (připojeno kabelem) – nejprve byl použit webový prohlížeč Firefox Quantum 62 (i pro instalace), v němž sice pracovalo i EPG, ale nešlo streamovat video ani jediného kanálu. Aplikace hlásila potřebný doplněk pro VLC Player, ale žádný nenabídla a nikde jsem ho nedohledal. Výrobce v příručce mluvil především o Kodi (nezkoušeno) a o Google Chrome, ale ani v něm žádný video stream televizního kanálu nebyl spuštěn (viz níže).

Poznámka od výrobce (po ukončení testování): Z počítačových prohlížečů by měl nyní fungovat Internet Explorer od verze 10 a Safari for Mac and PC. Zdaleka nejlepší je tak nyní, opět podle výrobce, využít buď Kodi nebo přímo speciální aplikaci VBox Live TV for Windows 10 (zatím v betaverzi), která je dostupná přes Windows Store.

Při zkoušení streamovaných televizních kanálů na PC (Firefox plus Chrome) se v obou případech objevoval takovýto požadavek. Aplikace však stažení doplňku nenabídla a vysvětlení už známe (viz poznámka výrobce výše).

Náročnější instalace, ne vždy lze využít všechny funkce

V@Box XTi-3442 a další varianty tohoto výrobce představují vynikající myšlenku pro distribuci lokálního televizního signálu nezávislou na vybavení televizoru a hlavně jeho tunerové části. Jediné co je vyžadováno, je nějaká forma připojení k domácí síti a směrovači. Nicméně je pochopitelné, že byste instalaci takovéhoto zařízení měli svěřit profesionálovi. Není sice až tak náročná, ale rozhodně se nedá porovnávat s instalací běžného set-top boxu nebo televizoru.

To není výtka, to je podle mého fakt.

Navíc aby vám V@Box fungoval na maximum, potřebujete dobře vyladěnou domácí počítačovou síť a kvalitní router, který by také měl být dobře nastavený.

A i to chce své!

Pokud se v „síťařině“ necítíte příliš silní v kramflecích, raději se do toho vůbec nepouštějte. Pokud budete instalaci provádět v rozlehlém rodinném domě, kde možná také budete využívat více než dvě jednotky současně, bude vše asi ještě o něco komplikovanější. Já jsem však zkoušel jeden V@Box na jednom routeru s maximálně třemi napojenými zařízeními.

V případě těch kabelově připojených nebyly s příjmem větší problémy než například se sdílením obrazovky z mobilu na televizor a streamování DVB-T/T2 pracovalo většinou bez potíží.

V případě napojení přes Wi-Fi 2,4 GHz bylo sice sledování některých kanálů možné, ale s občasnými (někdy častými) výpadky. Jiné ale prakticky vůbec sledovat nešly, protože chvíli vše fungovalo, pak se objevil statický obrázek (zvuk jel dál), který někdy vydržel třeba minutu i dvě. Jakmile jsem přepnul na 5 GHz vše se najednou rozjelo a bylo o třídu lepší.

Co všechno se v tomto okamžiku děje nevím, ale jak asi tušíte, na hardware zapojený v lokální sítě je toto řešení přece jen náročnější. Což se ovšem netýká televizoru připojeného přes Ethernet (LAN). Bylo by zajímavé vyzkoušet celé řešení ještě se speciálním IPTV tunerem, který mají některé televizory Panasonic a také s nějakou TV s operačním systémem Android. Tady by možná vše pracovalo ještě trochu jinak.

Hodnocení

  • PRO: české DVB-T2/HEVC funguje i s televizorem s nekompatibilním tunerem, systémové řešení rozvodu televizního signálu na všechna dostupná zařízení bez ohledu na to, zda mají tuner či nemají, zabudovány jsou zdvojené tunery, bez vlastního dálkového ovladače, nahrávání až tří pořadů současně, čeština typicky v EPG funguje, ale…
  • PROTI: …lokalizace je celkově jen částečná, ne vždy a všude vše funguje jak má, zcela chybí HbbTV, přes Wi-Fi 2,4 GHz je u řady TV kanálů zařízení prakticky nepoužitelné

Přístroj zapůjčil: Vboxcomm.cz.

Štítky