UVNITŘ DOKUMENT – Vládní harmonogram druhé televizní digitalizace řeší i dokrývače, naprostá většina všech vysílacích kanálů pro dokrývače je zkoordinována.

Druhá televizní digitalizace spojená s přechodem na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 zajistí divákům stejné nebo lepší pokrytí oproti stávajícím multiplexům 1 až 4, které šíří hlavní celoplošné a regionální programy v České republice. Vyplývá to z vládou schváleného Technického plánu přechodu (TPP) na DVB-T2, který minulý týden vyšel ve Sbírce zákonů. Dokument obsahuje termíny zahájení souběžného vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2 z hlavních vysílačů velkého výkonu, startu finálních sítí DVB-T2 i vypnutí hlavních vysílačů a dokrývačů celoplošných sítí DVB-T. Pozemní televizní vysílání v Česku tak má jasný plán přechodu na nový standard a všichni mají k dispozici informace o vysílacích kmitočtech i termínech přechodu.

Technický plán přechodu je opravdu detailní, neřeší tedy pouze přechod velkých vysílačů na nový vysílací standard, ale zabývá se i přechodem dokrývačů. Ne všechny jsou ovšem v harmonogramu definovány, například Česká televize ještě čeká u některých lokalit na dokončení mezinárodní koordinace kmitočtů. Všichni operátoři sítí DVB-T2 mohou ČTÚ požádat o změny kmitočtů u konkrétních dokrývačů, pokud se prokáže, že by původně navrhovaný kanál nevyhovoval kvůli rušení nebo nekomtabilitě s vysílači velkého výkonu. Klíčový předpokladem úspěšného přechodu je fakt, že všechny kmitočty pro vysílače velkého výkonu jsou zkoordinovány. Samotný přechod na DVB-T2, tedy vypínání současných celoplošných sítí DVB-T, začne v listopadu 2019 vypnutím vysílání České televize v Praze. V lednu 2020 se přidají multiplexy 2, 3 a 4, které začnou vypínat vysílání DVB-T rovněž v Praze.

Technický plán přechodu na … by on Scribd

Dokrývače mimo pásmo 700 MHz mohou skočit až v únoru 2021

Přechod na DVB-T2 má být ukončen k 30. červnu 2020 vypnutím všech dokrývačů celoplošných multiplexů DVB-T tak, aby mohlo být k 1. červenci 2020 uvolněno pásmo 700 MHz pro mobilní sítě nové generace IMT/5G. ČTÚ momentálně vede veřejnou konzultaci ke způsobu aukce těchto kmitočtů, z níž by mohl vzejít nový, čtvrtý plnohodnotný mobilní operátor na českém trhu. Pokud by došlo k technickým problémům a překážkám s vypínáním dokrývačů DVB-T mimo pásmo 700 MHz, podle Technického plánu přechodu by je operátoři sítí mohli využívat až do 1. února 2021. Týká se to ale výhradně dokrývačů malého výkonu, nikoli základních vysílačů celoplošných multiplexů DVB-T. 1. únor 2021 definuje jako nejzazší možný termín přechodu na DVB-T2 i loňská diginovela zákona o elektronických komunikacích. Plán přechodu počítá s termínem vypnutí všech dokrývačů do června 2020, termín 1. únor 2021 se tak týká jen těch dokrývačů, kde by došlo k technickým obtížím.

Oproti původním plánům TPP rozšiřuje možnosti regionálních televizí, jak se zapojit do přechodu na DVB-T2. Nebudou muset využít výhradně Přechodové sítě 13, ale nově také Přechodové sítě 12, v níž momentálně vysílá již několik televizí z Regionální sítě 8. Operátoři sítí, a to jak DVB-T, tak DVB-T2, nemají v TPP jasně stanoveny dny, k nimž mají ukončit vysílání DVB-T a zahájit vysílání DVB-T2 z konkrétního vysílače. Plán určuje pouze měsíc a rok, kdy se tak má stát. Přesnější termín závisí čistě na volbě samotných operátorů. S blížícím se vypínáním prvních vysílačů DVB-T by se také měla rozjet státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2, již má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu.

DVB-T2 zachová bezplatný příjem televizních programů a nabídne více kanálů v HD kvalitě

Divák na přechodu k DVB-T2 vydělá

Pro diváky je řízený přechod na nový vysílací standard DVB-T2 jistotou, že v terestrické televizní platformě jako jediné zůstanou televizní programy dostupné zdarma a nezakódované. Kvalitu jejich vysílání, tedy především rozlišení obrazu, TPP neřeší a provozovatelé vysílání se musí sami rozhodnout, zda zůstanou u standardního rozlišení nebo půjdou do HD kvality. Situace stávajících komerčních televizí bude při rozhodování o to těžší, že ČT vysílá všechny své programy ve vynikající HD kvalitě 1080p.

Jiná je situace o nově vznikajících komerčních televizí. Například televize Seznam dopředu deklarovala, že ve finální síti DVB-T2 bude vysílat v HD rozlišení. Ve stejné kvalitě již v přechodové síti vysílají komerční kanály Prima Comedy Central a Joj family. Kompletní programovou nabídku ve Full HD rozlišení má v DVB-T2 veřejnoprávní Česká televize. Oproti DVB-T počet volně dostupných HD výrazně programů stoupne. Umožní to i další rozvojové multiplexy, které by měly vzniknout po dokončení přechodu z pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Divák tedy na druhé televizní digitalizaci rozhodně vydělá.