Druhá televizní digitalizace byla hlavním tématem odpolední panelové diskuse na 22. podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce.

Terestrické televizní vysílání si mezi Čechy udrží i po přechodu na nový standard DVB-T2 největší podíl ze všech vysílacích platforem. Na panelové diskusi o budoucnosti televizního vysílání, která proběhla během středečního 22. podzimního setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce, se na tom shodli zástupci operátorů pozemního, satelitního a IPTV vysílání. Podle Anny Tůmové, marketingové ředitelky Českých Radiokomunikací (CRA), nic nesvědčí o tom, že by terestrická televize v České republice měla do roku 2030, do kdy jsou garantovány kmitočty pro sítě DVB-T2, ztratit nejsilnější pozici mezi televizními platformami.

Neterestrické televizní služby se ale pokusí během druhé televizní digitalizace přesvědčit část diváků, aby přešli k satelitu, kabelu nebo IPTV. Oproti nim by si terestrická televize měla zachovat výhodu jediné platformy, které divákům zajišťuje bezplatný příjem televize. Šéf největší tuzemské satelitní služby Skylink Jaromír Glisník je však přesvědčen, že v DVB-T2 dříve či později odstartuje také nějaká placená služba. „V tomto smyslu je škoda, že probíhající certifikace přijímačů DVB-T2 nereflektují, zda set-top boxy a televizory obsahují sloty pro CA moduly s dekódovacími kartami. Pokud by někdy v budoucnu byla zavedena placená služba v DVB-T2, znamenalo by to pro diváky nutnost opět si pořizovat nové přijímače,“ upozornil Glisník.

Šéfredaktor serveru Televizníweb.cz Jan Potůček a marketingová ředitelka CRA Anna Tůmová na panelové diskusi během 22. podzimního setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce (Foto: Václav Udatný)

Placené DVB-T2? Zatím ho nikdo seriózně nechce

Podle Anny Tůmové certifikace přijímačů DVB-T2 neřeší vybavenost sloty pro CA moduly z jednoduchého důvodu, protože žádný provozovatel televizního vysílání v Česku dosud vážně nedeklaroval, že bude v DVB-T2 vysílat kódovaně. „My bychom se na to dokázali připravit, podmíněný přístup v sítích DVB-T2 jsme testovali, ale žádný z našich zákazníků o něj neprojevil zájem,“ vysvětlila Tůmová. CRA navíc podle ní chtějí DVB-T2 zachovat primárně jako jedinou televizní platformu na trhu, která divákům zajišťuje bezplatný příjem televize. Jaromír Glisník se ale domnívá, že i v DVB-T2 časem nastane situace, kdy se televizní stanice spojí a začnou vybírat podobný servisní poplatek jako Skylink u svojí základní programové nabídky.

Dvě největší komerční televizní skupiny v zemi, Nova s Primou, opakovaně naznačovaly, že pro DVB-T2 hledají jiný obchodní model než pro DVB-T. A Jaromír Glisník na debatě v Nymburce potvrdil, že pokud by televizní provozovatelé vypsali tendr na operátora pro placenou službu v terestrice, Skylink by se do něj přihlásil. Ostatně, podmíněný přístup v terestrickém vysílání, byť v DVB-T, si tato satelitní služba v minulosti vyzkoušela. „Zjistili jsme, že je naprosto bezproblémový a že prakticky všechny televizory vybavené CI slotem zvládaly příjem zakódovaných programů,“ přiblížil šéf Skylinku. Po přechodu na DVB-T2, které využívá jiný kompresní standard než DVB-T, by ale podle něj bylo zavádění podmíněného přístupu komplikovanější, protože vhodných televizorů vybavených CI slotem je na trhu málo.

Jaromír Glisník ze Skylinku je přesvědčen o tom, že v DVB-T2 vznikne placená televizní služba (Foto: Václav Udatný)

HbbTV jako vítaný doplněk lineárního vysílání

Vlastimil Lakatoš ze slovenské společnosti Antik Telekom, která provozuje vlastní IPTV a satelitní službu, vidí potenciál spíše v kombinaci terestrického příjmu televize a IPTV. Antik vyvinul hybridní set-top boxy, které umožňují přijímat obě platformy. „Ve chvíli, kdy by došlo k výpadku IPTV, by se box automaticky sám přepnul na terestrický příjem a naopak,“ popsal Lakatoš. Cena takového set-top boxu by se sice pohybovala okolo dvou tisíc korun, divák by si ale jeho prostřednictvím mohl kdykoli dokoupit placenou nadstavbu televizní programové nabídky a využívat i další nelineární služby jako Video On Demand, pozastavování živého vysílání, zpětné přehrávání pořadů, televizní archivy, apod. V DVB-T2 tyto možnosti částečně supluje hybridní vysílání HbbTV, jehož podporu u přijímačů DVB-T2 testují CRA.

„Všechny velké televizní stanice z našich zákazníků mají vlastní HbbTV aplikace,“ konstatovala Anna Tůmová z CRA. DVB-T2 vysílání tak nabízí kombinaci lineárního vysílání a nelineárních služeb, jejichž popularita neustále stoupá, stejně jako mobilní sledování televize. „U fotbalového zápasu určitě oceníte, že ho můžete sledovat, i když zrovna nejste doma, třeba na autobusové zastávce. Ale nevidím důvod, proč bych ho měl sledovat na mobilu doma, když tam mám k dispozici televizor s velkou úhlopříčkou,“ namítá Jaromír Glisník ze Skylinku. Mobilní televize tak podle něj rozhodně ani v budoucnu nenahradí klasické sledování televizního vysílání doma v obývacím pokoji.