UVNITŘ TABULKA PRO DEVĚT ZNAČEK TV: Výbava aplikacemi může být při nákupu chytrého televizoru významným kritériem. Proč si třeba HBO GO pouštět přes zařízení s dalším ovladačem, když to jde pohodlněji přímo ze Smart TV?

AKTUALIZACE: Uvedeno HBO GO pro Android TV. Více v samostatném článku.

Chytré televizory připojitelné k internetu jsou dnes vcelku běžnou součástí našich domovů. Vedle ryze nadnárodních aplikací typu Amazon Prime Video, Netflix (ten dodnes nebyl schopen udělat ani lokalizovanou úvodní stránku!) či Youtube, které už také částečně bývají – více či méně – přizpůsobené našim podmínkám, jsou tu i aplikace ryze domácí a také ty skutečně lokalizované. Krásnou ukázkou jsou například videotéky HBO GO nebo Banaxi.

Faktem ale je, že takovýchto aplikací stále není dost i když se množí velmi utěšeně, a to i přesto, že nejsou zrovna levnou záležitostí a Česko není zrovna velkou zemí. A právě kvůli tomu, abyste při nákupu vaší nové „Smart TV“ mohli zohlednit i toto kritérium, vznikl tento článek. Stačí se tak podívat do tabulky připravené většinou z firemních zdrojů a hned například vidíte, kterou videotéku ta která značka nabízí. Nebo na to můžete jít obráceně a naopak si vyhledat aplikaci, která vás zajímá a začít s výběrem vašeho nového televizoru pro nastupující DVB-T2/HEVC odtud.

To se typicky týká těch videoték a internetových televizí, které jsou k mání málokde.

Vedle domácích a lokalizovaných aplikací, však nemůžeme opominout ani HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV – hybridní televizní vysílání), které je u nás velmi populární a které k chytrým televizorům neodmyslitelně patří. Navíc zde právě probíhá generační změna z verze 1.x na 2.x a většina značek, alespoň těch masových, „dvojku“ zavádí právě letos. Zatím sice nejspíše půjde jen o klíčové produkty vyšších řad, ale tak to už chodí. Ostatně aplikace pracující v HbbTV 2.0 zatím není v Česku ani jediná.

K TÉMATU: Máte zájem o placený přístup k HbbTV Primy bez reklam? Podívejte se, jak vypadá

Jaké je volné a placené HbbTV na stanici Kinosvět?

Vyzkoušeli jsme nové HbbTV „televizního Seznamu“. Přináší vyhledávání a další změny 

Výsledky průzkumu GfK v Německu věnujícímu se Smart TV a dalším zařízením vybaveným HbbTV (trh v roce 2017). Jak vidíte, situace na německém trhu se od českého hodně liší. U nás už skoro nenarazíte na chytrý televizor bez této funkce a nenarazili jste na něj ani v roce 2017 (levý graf). Zelená označuje prodaná zařízení s HbbTV.

„Červené tlačítko“ je klíčové

V Česku je z chytrých funkcí zcela klíčovou technologií HbbTV a na rozdíl od Německa, kde se podle nedávného průzkumu GfK ještě vyskytuje poměrně velké množství Smart TV bez HbbTV (viz graf výše), v Česku už prakticky na trhu nejsou. Jsme národ „červeného tlačítka“ a výrobci a dovozci to vědí. V tomto ohledu navíc patříme mezi naprostou špičku, a to HbbTV Association momentálně hovoří o 35 zemích v nichž hybridní televizní vysílání funguje, více než 300 aplikacích a 44 milionech kompatibilních zařízení.

Členy asociace HbbTV je dnes přes 70 společností, včetně například BBC, Dolby, Hisense, LG, Loewe, RTL Group, Samsung, Sony či TP Vision (Philips TV).

Hybridní televizní vysílání je u nás zatím zdarma, tedy alespoň větší část jeho obsahu, i když u FTV Prima si můžete zaplatit a za minimální měsíční částku mít pořady bez reklam a ještě s rozšířeným obsahem a v lepším rozlišením. Právě FTV Prima je u nás průkopníkem placeného obsahu přes HbbTV a verzi 1.5 využívá snad až za hranice možností. A i když většinou zařízení vše zpracují, poslední dobou je slyšet, že je čím dál obtížnější udělat je s HbbTV Primy kompatibilní.

Vedle aplikací pro Smart TV v tabulce proto najdete, pokud se mi to podařilo zjistit, i verzi HbbTV, kterou ten který chytrý televizor z kolekce 2018/19 podporuje. V tomto ohledu je potěšující, že letos poprvé dostává značka Hisense, která měla HbbTV v klíčové verzi 2.0 u některých televizorů už minulý rok, další společnost. Ještě lepší zprávou je, že například Loewe na dotaz oznámilo, že na dvojku budou aktualizovatelné televizory od roku výroby 2016 (tzv. čtyřková platforma) a potvrzují se tak informace, že i když ne pro všechny přístroje z posledních let, alespoň pro některé bude HbbTV 2.0 pouze otázkou aktualizace firmwaru. Ovšem než se tato klíčová verze dovolující mimo jiné pracovat s placeným obsahem či obsahem v Ultra HD a s HDR rozšíří, budou se aplikace i nadále vytvářet v podobě kompatibilní s HbbTV 1.x.

Philips nabízí možnost vypnout HbbTV i pouze na jednom konkrétním kanálu.

Připojení televizoru k internetu? Kabel stále nejlepší, bez Wi-Fi se ale těžko žije

K využívání aplikací u chytrého televizoru ho musíte mít napojen na internet, v případě HbbTV navíc musí být hybridní TV vysílání ještě i zprovozněno k čemuž se dostaneme. Pokud se ptáte, jak nejlépe televizor k internetu a k domácí síti připojit, stále jednoznačně nejspolehlivější a nejrychlejší je kabel. Problém je, jak ho dostat k televizoru tak, aby nepřekážel a ideálně nebyl vůbec vidět. Tedy pokud jste to neudělali už při výstavbě či rekonstrukci domácnosti.

Jestliže máte to štěstí a kabelový ethernet je k televizoru dotažen, můžete být v pohodě. Pokud nikoli, je třeba se spolehnout na „bezdrát“, tedy typicky Wi-Fi. Tady dejte pozor zejména na frekvenci, která bývá typicky v panelákové a činžovní zástavbě na 2,4 GHz zarušená a někdy až nepoužitelná. Automatickým předpokladem je mít v tomto okamžiku co nejkvalitnější Wi-Fi směrovač (router) pracující i na 5 GHz a ideálně s Wi-Fi standardem „ac“. Ten sice stále nemají všechny televizory, ale napojovat nejspíše budete i další zařízení, jako mobil.

Jakmile máte připojení vyřešené, napojte u Wi-Fi televizor ideálně přes nejvyšší standard, který podporuje a který u vás doma funguje. Tedy nejlépe prostřednictvím 5GHz. Pamatujte, že u Wi-Fi nejde jen o rychlost připojení, ale zejména o jeho stabilitu!

Prostředí systému TizenOS od Samsungu. Povšimněte si ikony HbbTV, která je pro zprovoznění populárního červeného tlačítka klíčová. U dvou televizorů z letošní kolekce, které jsem zkoušel, bylo zprovoznění snadné.

HbbTV funkční většinou hned po instalaci

Chytrý televizor bez hybridního TV vysílání je u nás už prakticky neprodejný a při instalaci se o něj v drtivé většině případů vůbec nemusíte starat. Potřebou dodatečného zprovoznění je proslulá značka Samsung, kde to někdy může být hodně náročné, ale u letošní kolekce už to vypadá podstatně lépe (nechci však soudit podle dvou testovaných výrobků). Televizory jiných výrobců stačí jen připojit k internetu a hybridní vysílání naběhne samo. Pokud se tak nestane, většinou stačí jít do menu nastavení a zkontrolovat položku nazvanou často „datová služba“. Pamatujte ale také, že u některých přístrojů můžete HbbTV vypnout třeba jen pro jeden kanál a na tuto volbu narazíte například u televizorů společnosti TP Vision (Philips), která se poslední dobou v instalaci TV ptá, zda chcete HbbTV na všech kanálech povolit, či nikoli.

U Samsungu je zprovoznění HBbTV trochu složitější, ale u kolekce 2017 už to bylo lepší než v předchozích letech, kde jsem se s tím někdy musel doslova prát. U dvou modelů 2018 pak v podstatě jen stačilo spustit aplikaci (viz foto výše) a následně si vše zkontrolovat.

V aplikacích pro chytré televizory se za poslední rok nejvíce vylepšil Hisense. Na fotografii vidíte nabídku u Hisense H55U7A z letošní kolekce.

Nabídka aplikací někdy hodně široká, jindy nulová

O přehled domácích aplikací jsem požádal dovozce, resp. výrobce následujících značek televizorů: Finlux, Hisense, Loewe, LG Electronics, Panasonic, Philips, což je dnes značka společnosti TP Vision, Samsung, Sencor a Sony. A i když v tomto ohledu třeba nic nenabízejí, stále je tu populární červené tlačítko HbbTV, které zvládají prakticky všechny do Česka dovážené, nebo zde vyráběné Smart TV posledních let.

Jak vidíte z připojené tabulky, drtivá většina výrobců alespoň několik lokalizovaných či lokálních aplikací nabízí. Zatím nic není k dispozici u Sencoru, a v nejbližší době se ani neplánuje, a žádnou nenajdete ani u německého Loewe. Samozřejmě nepočítám Youtube, které je snad všude ve více či méně lokalizované podobě (právě z tohoto důvodu ho v tabulce neuvádím).

Loewe pracující na platformě NetRange sice o aplikacích pro Česko a Slovensko hovoří nějaké dva roky, zatím však není známo nic bližšího.

Co se týče aplikací technologie HbbTV u jednotlivých televizních skupin, dnes si je nejvíce užijete u třech z nich: České televize, která už ale několik let jede z neznámých důvodů zkušební provoz,  která nedávno významně inovovala, a Seznam.cz TV. Ta v poslední době do svého HbbTV dodala vyhledávání a aplikace je hned použitelnější. Novinkou je také poměrně obsáhlá aplikace Kinosvět o které jsme informovali v samostatném článku.

Nabídka chytrých funkcí u televizoru LG 55UK7550PLA.

Jak jsou na tom jednotliví výrobci?

Pojďme se nyní na některé televizní značky, které se mají čím pochlubit, resp. dodaly více informací, podívat podrobněji. Jedničkou jsou – v aplikacích – obě korejské společnosti, kterým se po bok řadí Philips (TP Vision). Ten dodal údaje i pro druhou platformu, kterou pro Smart TV používá. Naopak Panasonic ani letos žádné podklady nedodal, údaje v tabulce jsem proto vytvořil podle testů televizorů, které jsem měl k dispozici minulý rok, takže nemusí být kompletní.

Z dalších výrobců má tah na bránu především čínský Hisense na kterém je vidět nejen zájem o český trh, ale vidět jsou i špičkové technologie. Svědčí o tom mimo jiné i zavedení funkčního HbbTV 2.0 rok před ostatními výrobci.

K TÉMATU: Test Finlux 32-FFC-5760

U Finluxu je už lépe

Značka přichází s firemní platformou a webovým prohlížečem Opera. Novinkou je aplikace internetové televize Lepší.TV od společnosti GoNet. Jinak lokálních aplikací mnoho není. Pro někoho tak může být důležitá spolupráce s mobilním telefonem na němž můžete provozovat další aplikace a přenášet je do TV prostřednictvím sdílení jeho obrazovky. U televizoru Finlux 32-FFC-5760 z kolekce 2018, který jsem před nedávnem testoval to dokonce šlo i tehdy, když jsem na něm spustil HBO GO, které má tuto funkci standardně zakázánu.

K TÉMATU: Test Hisense H55U7A

Hisense letos opět s HbbTV 2.0

Čínský Mercedes, jinak tuto značku po testech několika přístrojů a zejména vynikajícího H55NU8700, označit nemohu, už HbbTV 2.0 nabídl minulý rok. Pravda, bylo v necertifikované podobě, ale velmi důkladné testování v případě zmiňovaného Hisense H55NU8700 na aplikacích České televize a FTV Prima (ve verzi leden 2018) žádnou nekompatibilitu neodhalilo, což bylo hodně příjemné překvapení!

Hisense navíc během minulého roku dokázal přinést on-line videotéku Voyo a s modelovou řadou 2018 nabídne i českou internetovou televizi Lepší.TV.

Aplikace pro Voyo pracovala bez potíží i na novém modelu Hisense H55U7A z roku 2018 a kupodivu šla sdílet i obrazovka z mobilu s HBO GO. V testu bez problémů fungovala i Evropa 2; jsou tu vlastně dvě – jedna vysílá ve slovenštině a druhá v češtině.

K TÉMATU: Test LG 55UK7550

LG Electronics očekává změny především u HbbTV

Výrobce sice nebude mít aktuální verzi 2.0, resp. 2.1, přímo u modelových řad 2018, ale stávající verze HbbTV 1.5 prý byla obohacena o některé funkce z „dvojky“. Aktualizace na regulérní HbbTV 2 se odehraje někdy v průběhu roku. Kterých modelů se bude týkat a zda půjde o verzi certifikovanou asociací HbbTV není jasné.

Z aplikací je u LG nutné vyzdvihnout zejména HBO GO, které jde nyní zakoupit i přímo od HBO Europe. Nechybí stále aktivnější internetová televize Lepší.TV jejíž aplikace se v televizorech množí pomalu jakou houby po dešti a bez zajímavostí není například ani upravený Stream.cz.

K TÉMATU: Test Philips 55PUS7303

Test Philips 55PUS6703 s novým uživatelským rozhraním Saphi

Philips pro chytré televizory letos opět používá dvě platformy

TP Vision, jako výrobce televizorů značky Philips, stále pro Smart TV drží dvě platformy, obě linuxové. Jedna je firemní s letos nově přepracovaným uživatelským rozhraním zvaným Saphi (v tabulce vidíte i tyto aplikace), druhou je Android TV od Googlu. Tento systém letos přichází s verzí sedm už z výroby a doprovázet ho bude, což platí i o Saphi, HbbTV 1.5. Výrobce však na dotaz připustil aktualizaci na verzi dva někdy v průběhu roku.

Android TV letos doprovází více aplikací a protože nejde o levný systém (za používání se platí), najdete ho až od řady 7 (7000) výše, což vzhledem ke stávající nabídce znamená od modelů 7303. Mezi nejzajímavější aplikace patří vedle Banaxi, Lepší.TV i slovenská AntikTV, pro některé bude možná důležitá i možnost instalace prostředí XBMC (Kodi) i když ta už je trochu mimo záběr článku (podporuje ji i Sony).

V případě firemní linuxové platformy s rozhraním Saphi TP Vision zdůrazňuje, že aplikace pro on-line videotéku Banaxi nemusí být k dispozici u všech modelů.

K TÉMATU: Test Samsung QE55Q7FNAT (QLED)

Test Samsung UE50NU7472U

Stále nejvíce aplikací má Samsung

Tento korejský výrobce se i u nás hodně chlubí podporou herního Steam Linku, ale o něj v tomto případě nejde. Plně uzpůsobených aplikací má totiž více než dost, ostatně letos také přijde aktualizace hybridního televizního vysílání, takže podporována bude verze 2.0, možná 2.1, i když prý nikoli pro všechny televizní řady.

Samsung je také druhá značka nabízející aplikaci pro české HBO GO a podporována je řada IPTV (televize přes internet – protokol IP) a on-line videoték (VoD), namátkou Stream.cz a Voyo. Nejnověji je pak k dispozici Skylink Live TV umožňující kombinovat výhody satelitní a internetové televize.

K TÉMATU: Test Sony KD-55XF8505

Sony se polepšilo

Japonský výrobce podporuje u svých chytrých televizorů nyní především platformu Android TV od Googlu a nabízí pro ni i několik vylepšení (ta jediná je také v přehledové tabulce).

Má už rovněž poměrně dost domácích aplikací, jako například Stream.cz, Sledování.TV či Abecedu pro děti. V televizoru Sony KD-55XF8505, který jsem před nedávnem testoval však žádná z nich nebyla, takže zřejmě nemusí být všude.

 

Ke stažení (PDF):  tabulka – CZ a lokalizované aplikace v TV 2018

 

Dodatek: Krátká charakteristika nejdůležitějších lokálních, a lokalizovaných, aplikací pro IPTV a VoD

  • Banaxi – typická služba VoD (Video on Demand – video na vyžádání), tedy pěkně po česku on-line videotéka. Pracuje jak formou předplatného (dva balíčky filmů a seriálů), tak formou nákupu jednotlivých titulů. Možný je jednak pronájem titulu, třeba na 48 hodin, nebo tzv. neomezená licence dovolující jeho sledování kdykoli.
  • FilmBox Live – kombinace IPTV, tedy internetové televize, a VoD. Najdete tu tedy jednak klasickou on-line videopůjčovnu a jednak sledování televizních kanálů společnosti, jako jsou DocuBox, FashioBox či FilmBox Premium.
  • HBO GO – VoD, tedy on-line videotéka, nabízející jak vlastní pořady, tak pořady převzaté. Základem jsou kategorie Seriály, Filmy a Kids, jako bonus tu najdete i vysílání jedné ze stanic HBO. Dříve byla HBO GO nabízena výhradně přes poskytovatele televizního signálu, nyní je možné zakoupit ji i přímo.
  • Lepší.TV – zcela typická služba IPTV, tedy internetové televize, nabízející celou řadu stanic a možnost dokoupení některých dalších. Například v základní nabídce najdete českou klasiku, dětské, sportovní i zpravodajské stanice a také několik filmových kanálů (FilmBox). Službu můžete sledovat i přes specializovaný set-top.
  • Pohádky – dětská část z videoportálu Stream.cz s vlastní aplikací (viz dále).
  • Skylink Live TV – kombinace IPTV, tedy internetové televize, a VoD, která je v současnosti na trhu unikátní v tom, že je k dispozici zdarma pro všechny zákazníky satelitního Skylinku, a to včetně těch, kteří využívají pouze balíčku Digital. Tedy se zaplaceným tzv. Servisním poplatkem. Není ovšem samostatnou a plnohodnotnou IPTV.
  • Sledování.TV – IPTV, tedy internetová televize, nabízející celou řadu domácích i zahraničních televizních stanic. Dokoupit jde i několik programových balíčků. Možno sledovat přes specializovaný set-top či Google Chromecast.
  • Stream.cz – videoportál Seznamu, jehož obsah najdete i v aplikaci HbbTV stanice Seznam.cz TV. Je rozdělen na kategorie pojmenované jako videa, pořady a pohádky (ta má i vlastní aplikaci – viz výše), nabízí se ale i vlastní tvorba. Stream najdete mj. i na Apple TV.
  • Voyo – kombinace videotéky (VoD) s možností sledovat televizní kanály Skupiny Nova, jako Nova Sport či Nova Cinema. K dispozici je ale i speciální stanice Voyo. Videotéka je rozdělena do řady kategorií typu filmy, seriály, pořady, zprávy či děti. Voyo dnes najdete i na Google Chromecast a několika přehrávačích disků Blu-ray. Co do podpory nejrůznějších zařízení, typicky televizorů, jde v současnosti o nejrozšířenější službu svého druhu.