Společnost Intersat nám zapůjčila tento přístroj v tzv. předprodejní verzi. Nepůjde tedy o regulérní test, nýbrž jen o bližší pohled na výbavu, možnosti a hlavně fungování HbbTV.

První seznámení s tzv. engineering sample, tedy předprodukčním vzorkem, proběhlo svižně. Hned po zapojení přístroje se totiž objevila nabídka na ladění kanálů, které se následně ukládají do dvou seznamů (zvlášť televizní, zvlášť rozhlasové stanice). Na dané verzi firmwaru nebyla k dispozici multimédia, nepracovalo nahrávání a někdy se po přepnutí z kanálu na kanál automaticky objevovaly doposud skryté titulky. Fungování set-top boxu však bylo stabilní, Zircon Air se nijak neresetoval nebo nemrzl. Bylo vidět, že firmware je v tom ohledu dotažený a funkční.

Dálkový ovladač s kvalitním rozložením

„Dálka“ je v pomalu plné velikosti, vybrání na spodní straně naznačuje, kam položit ukazováček. Palec pak automaticky spočine na kurzorovém kříži, resp. OK. Kolem něj najdete – světe div se – tlačítka, která by tam v našich podmínkách měla být, ale velmi často nejsou. Tedy vstup do multimédií (Media), EPG (zde Guide), Back (Zpět) a Exit určené pro ovládání a pohyb v nabídkách. Mezi nimi je ještě umístěno výrazné Menu přes které se dostanete do nastavení set-top boxu či úpravy pořadí naladěných stanic.

Jak vidíte z detailu ve fotogalerii výše, dálkový ovladač má opravdu výborné rozložení tlačítek i když někdo by možná mohl mít námitky k umístění ztlumení hlasitosti.

Multimediální tlačítka ve spodní části jsou kompletní, tedy včetně přechodu třeba o skladbu dále. Jak ale bylo řečeno, přehrávání multimédií k dispozici nebylo.

OK v tuneru vyvolá seznam naladěných stanic, OPT sloužilo pouze k vyvolání nastavení videovýstupu.

Přiznám se, že takto dobře uspořádaný ovladač jsem u set-top boxu snad ještě neviděl a často ho nenajdete ani u řady televizorů.

Funkce a možnosti

Menu nastavení má (možná zatím) pouhé tři položky a z toho ještě jednu zabírá Programový průvodce (EPG), kterého ale vyvoláte i tlačítkem Guide. Zbylé dvě slouží pro úpravu naladěných stanic, třetí umožňuje vyhledávání stanic a základní systémová nastavení. Zde najdete úpravu videovýstupu, zapnutí napájení antény, aktualizaci firmwaru (přes USB) či návrat do továrního režimu. Dobře je to vidět ve fotogalerii.

V menu se dalo kolovat a ovládání bylo bez problémové i zde. Jen jsem si musel navyknout na zvláštní styl úvodní, jakési otočné nabídky. Následující úrovně už představují tradiční textové nabídky.

V menu najdete i povolení funkce tzv. společného ovládání prostřednictvím HDMI (CEC). To ve spojení s televizorem LG 55UK7550 pracovalo jen částečně. Dovolovalo totiž, při použití libovolného z ovladačů, celý systém vypnout. Při zapnutí řetězce za pomoci ovladače televizoru, ale zůstal set-top box vypnutý, při použití jeho ovladače se sice nakonec televizor zapnul, ale doba byla neúměrně dlouhá, řádově minuty. S jiným televizorem se ovšem může Zircon Air chovat zcela jinak.

Programový průvodce, zde nazývaný Guide, představoval jednoduchý výpis pořadů pro jednu vybranou stanici. Po přejetí na další se zároveň změnil i kanál hrající na pozadí.

HbbTV prakticky bez potíží

Obsahově nejnaditější jsou hybridní televizní vysílání České televize, FTV Prima a televize Seznamu. Vyzkoušel jsem je všechny, včetně HbbTV na kanálech Novy či Country na Šlágru. Prakticky vše pracovalo bez problémů, na potíž jsem narazil u aplikace Film Popular na stanici Kinosvět. I tady byl pohyb v nabídkách funkční (až na zmiňované tlačítko Back…), ale přes všechnu snahu se nespustilo jediné video.

Pokud jde o pomalejší chod některých aplikací, který je znát u set-top boxu Alma iHD, u Zirconu jsem ho u drtivé většiny stanic, včetně ČT a Seznamu, vůbec necítil. A necítil jsem ho ani u TV Nova. Ta má sice menu členitější, obsahu v něm ale příliš mnoho není a společnost se snaží pozornost diváků přitáhnout k trochu jiným věcem. I zde se však ukazovalo, že použití tlačítka Back může znamenat okamžitý odchod z HbbTV, což se také zpravidla dělo.

Jako bych místo Back mačkal Exit…

Jakmile jsem se však orientoval na nabídku ovládacích prvků na obrazovce, vše začalo být lepší a odchody z aplikací byly méně časté. A platilo to i u HbbTV velkých hráčů, kde mě použití tlačítka Back snad vždy přepínalo na první rozhlasovou stanici v pořadí a tudíž mě z aplikace automaticky vyhazovalo.

Znát to bylo také u FTV Prima, kde se také nejvíce projevoval pomalejší běh aplikace. Ta zřejmě vyžaduje hodně vysoký výpočetní výkon, jinak si to vysvětlit neumím. Někdy se tu trochu načekáte a tu a tam navíc – při přepínání mezi jednotlivými nabídkami, či obsahem – probleskuje i aktuální televizní vysílání. Nicméně primácké HbbTV fungovalo a perfektní mimo jiné byla také, po zhlédnutí tří kompletních pořadů, práce s reklamními bloky, včetně přepínání mezi nimi a návrat na správnou pozici. A protože má Prima v některých pořadech reklamních bloků opravdu hodně, překvapilo mě, jak dobře se s tím Zircon Air vypořádal!

Na kanálech České televize a u Seznam.cz TV už to měl set-top box o dost jednoduší. V obou případech tu také fungovala změna kvality videa.

Jak vidíte, k třídění naladěných stanic se výhradně používají oblíbené položky. A možných seznamů je tu více než dost!

Zircon Air v předprodukční verzi rozhodně překvapil!

Přiznám se, že jsem takto dobré fungování od zapůjčeného vzorku nečekal. Hlavně jsem ale nečekal prakticky bezproblémový chod HbbTV, které bylo, na rozdíl od HDMI (CEC), povoleno hned po instalaci i když si ho v menu můžete také vypnout. V pořádku se zdála být i lokalizace, i když tu jsem nijak důkladně nezkoumal, a příjem DVB-T2/HEVC. Pouze se tuner zdál být, subjektivně vzato, méně citlivý. Pomalu nejvíce však potěšil stabilní chod set-top boxu bez pádů a jak to tak vypadá, k vyřešení toho mnoho nezbývá. Zircon Air vypadá rozhodně velmi nadějně, s konečným hodnocením, ale raději počkám na prodejní verzi.

Hodnocení – NEHODNOCENO, předprodukční vzorek

PRO:

PROTI:

Štítky