UVNITŘ TABULKY – České Radiokomunikace zveřejnily přesný harmonogram vypínání vysílačů celoplošných televizních multiplexů 1, 2 a 3, které vysílají v končícím standardu DVB-T.

Česká republika už zná přesné termíny vypínání televizních vysílačů v končícím standardu DVB-T. Na dnešním semináři v Praze je zveřejnily České Radiokomunikace. Dnem D, kdy se začnou vypínat celostátní sítě DVB-T, bude 27. listopad 2019. Od tohoto data nebude možné v DVB-T v Praze a nejbližším okolí naladit programy veřejnoprávní České televize. Pozemní cestou to bude možné už jen v novém standardu DVB-T2. Zároveň to znamená, že ČT ukončí v pozemním sítích vysílání ve standardním rozlišení obrazu. V novém standardu DVB-T2 totiž šíří svoje programy výhradně ve Full HD rozlišení. K 27. listopadu 2019 ukončí ČT vysílání svého multiplexu 1 na obou hlavních pražských vysílačích Žižkov a Cukrák.

Praha a střední Čechy budou jakými zkušebním regionem, protože poté bude ČT vypínat další vysílače až v lednu 2020 (včetně votických Mezivrat). Komerční televize přestanou v Praze vysílat v rámci celoplošných sítí DVB-T také v lednu 2020. Na rozdíl od ČT ale nebudou vypínat všechny tři hlavní vysílače najednou. Multiplexy 2 a 3 se nejprve odmlčí 8. ledna 2020 na žižkovském vysílači, o týden později 15. ledna 2020 z Cukráku a o další týden později, 22. ledna 2020, z Mezivrat. Ne všude pak bude Česká televize první, která ukončí vysílání ve starém standardu. Například v jižních Čechách vypnou DVB-T vysílání nejprve komerční televize, a to v únoru 2020. Navíc vypínání multiplexů 2 a 3 nebude v tomto regionu synchronizované, odehraje se v jiné dny.

Poslední vysílač skončí 29. června 2020 ve Valašských Kloboukách

Společně s vypínáním celoplošných sítí DVB-T dojde i k zapínání finálních multiplexů DVB-T2 a vypínání přechodových sítí DVB-T2. Půjde o poměrně komplikovaný proces, kdy si i diváci, kteří už dnes přijímají nové vysílání ve standardu DVB-T2, budou muset znovu přeladit televizory na definitivní vysílací kanály. Výjimkou bude Česká televize, která na většině území (s výjimkou severních a jižních Čech) zůstane v DVB-T2 na kanálu 26, který využívá již nyní v rámci Přechodové sítě 11. „Kanálovou rošádu“ by měla provázet silná mediální kampaň v režii ministerstva průmyslu a obchodu, které s její přípravou čekalo na schválení Technického plánu přechodu na DVB-T2 a zveřejnění konkrétních termínů vypínání vysílačů DVB-T a zapínání finálních sítí DVB-T2.

K úplnému ukončení vysílání ve standardu DVB-T by mělo dojít k 29. červnu 2020, kdy České Radiokomunikace vypnou vysílač Valašské Klobouky – Ploštiny pro multiplex 3. Poslední vysílače celoplošného multiplexu 2 ukončí vysílání 23. června 2020. Půjde o zlínskou Tlustou horu a rovněž Ploštiny. Česká televize vypne poslední dva vysílače svého multiplexu 1 již 31. května 2020. Opět půjde o Tlustou horu a Ploštiny. Podle loni přijaté diginovely zákona o elektronických komunikací bude možné ve standardu DVB-T vysílat až do 1. února 2021, tento termín se ale týká menších dokrývačů. Většina z nich ale ukončí vysílání ve standardu DVB-T společně s primárními vysílači, od nichž odebírají televizní signál.

Štítky