Pro ty, kdo chtějí jednoduchý televizor, ale s nejvyšším běžným rozlišením současnosti, tedy s Ultra HD (4K), připravila značka Sencor řadu U02TCS ve čtyřech úhlopříčkách. Prošla i certifikací pro příjem zemského DVB-T2.

Přístroj s tradičně lesklou obrazovkou je momentálně ke koupi se 140 cm (55″, 9990 Kč) a 127 cm (50″). Právě 127 cm představuje – při ceně 8590 Kč – jeden z nejlevnějších televizorů dané úhlopříčky na českém trhu. Připravte se ale na to, že nabízí jen vyslovený základ. Tedy kompletní tunerovou sadu s podporou komprese HEVC na DVB-T2, multimédia přes USB a také nahrávání a přehrávání pořadů s časovým posunem (TimeShift).

Všechny modely řady U02TCS jsou postaveny na platformě SLE50U02TCS a společnost České Radiokomunikace ji prověřovala s firmwarem verze „20180605_230124“. Stejnou verzi měl i zapůjčený kus a nenarazil jsem na jediné potíže ohledně příjmu DVB-T2 či třeba české lokalizace například v EPG. Nicméně pokud se vám zdá takovýto přístroj pro vaše použití příliš jednoduchý, můžete sáhnout po „chytrých“ modelech řady US400TCS. Ty byly původně oznámeny sice už na duben 2018,  na trh se ale dostávají až nyní. Jde mimo jiné o Sencor SLE 50US400TCS (127 cm, 9990 Kč) a Sencor SLE 55US400TCS (140 cm, 10 999 Kč).

Jak vidíte, rozdíl v ceně není tak vysoký.

K TÉMATU:

Poměrně rychlá instalace, snadné třídění kanálů

Televizor díky úzkým rámečkům a dvěma kovovým nožkám nevypadá špatně. Ty přišroubujete k panelu ze spodu, přičemž si musíte uvědomit, která strana je levá a která pravá. Na nožičkách to sice napsáno bylo, ale na panelu nikoli. Bohužel zde neplatí staré dobré, že vpravo a vlevo se určuje při pohledu na obrazovku.

Softwarová instalace je díky jednoduchosti televizoru velmi snadná a výrobce vám navíc pomůže, takže po výběru češtiny hned naskočí Česko. Ve finále ale v podstatě jde hlavně o naladění tuneru. Ty pozemní se prolaďují důkladně, rozhlasové a televizní stanice jsou následně řazeny do dvou seznamů vždy od čísla jedna, přičemž přepínání obstarává obvyklé tlačítko TV/Radio.

Setřídění stanic kupodivu neuděláte v menu nastavení v položce Kanály, nýbrž přímo v seznamu stanic na tlačítku OK. Zde stačí jen zmáčknout menu, vybrat si z nabídky odstranění stanice nebo její přesun. Ten následně, vždy pro jeden kanál, provedete šipkovými tlačítky.

Ovládání by bylo výborné, kdyby…

Jeho styl určuje nutnost přesnějšího zaměření dálkového ovladače na čidlo v televizoru, protože záběr infra paprsku je dosti úzký. Někdy tak bylo zapotřebí i opakovaného zmáčknutí tlačítka. Jinak má dálkový ovladač výborné rozložení a po ruce máte třeba i EPG a vypnutí zvuku, což se dnes bohužel zase tak často nestává.

OK vyvolá v tuneru seznam naladěných kanálů, v multimédiích softwarové ovládání. Použít ale můžete i k tomu určená tlačítka ve spodní části ovladače.

S pomocí Display vyvoláte jak informace o aktuálním pořadu, tak v multimédiích nabídku jejíž prostřednictvím můžete například zapnout zobrazení externích titulků.

Jak vidíte z fotogalerie výše, menu nastavení je atypické, ale také výborně ovladatelné a objevuje se vždy ve spodní části obrazovky. V základu má tři nabídky: Nastavení, Média a Zdroje. Tedy vstupy, výstupy a tunery. Všude můžete kolovat a volby jsou rozumně uspořádány.

Výborné EPG, jednoduchoučké nahrávání

Programová nabídka se objevuje prakticky okamžitě, zvuk stále běží, obraz je na pozadí. Pořady vidíte pro sedm stanic, a to i s náhledem podrobnějšího popisu. Pokud chcete úplný, stačí zmáčknout OK nebo rovnou Display. OK ještě ukáže možnost nahrání pořadu a upozornění na jeho vysílání. V tomto okamžiku se televizor dokázal probudit i z pohotovostního režimu, což je vynikající.

Programová nabídka se stahuje po vstupu na multiplex DVB-T/T2 a můžete se po ní volně pohybovat. Na kanál se přepnete buď ukončením EPG, nebo vyjetím zcela doleva na jméno stanice a OK.

Televizor umožňuje jak nahrávání, tak TimeShift, u druhé funkce si můžete na USB médiu vyhradit určitou velikost. Bohužel nahrávání je hodně primitivní a i když nevyžaduje dedikované médium nemůžete v jeho průběhu přepnout na další kanál, což umí snad každý set-top box třeba i za sedm stokorun.

Ani další funkce nejsou příliš sofistikované. Například při testu rychlosti média vydá televizor zprávu v podobě hodnoty, což většině diváků nejspíše nic neřekne. Při pokusu vyvolat při nahrávání další kanál, nabídne zastavení záznamu a jeho přehrání, při pokusu o změnu stanice nabídne ukončení nahrávání.

Záznam se uloží na USB médiu do adresáře „_MSTPVR“, video soubor má formu „4_CT_1_HD_T2_20181025_943.ts“, přičemž do podadresáře „4_CT_1_HD_T2_20181025_943“ se ještě uloží doplňkové informace.

Přes správce souborů můžete přehrát všechna multimédia na jeden zátah. Rotace názvů v ikonách je ovšem pomalá a výjimkou je jen druhý náhled u hudebních souborů, kde to jde výrazně svižněji.

Multimédia s výbornou kompatibilitou a horším náhledem

Přehrávání multimédií je specifické zejména ve dvou ohledech: ikonový správce souboru nedovoluje rovnou zhlédnout celé jméno, což typicky vadí u seriálových dílů (zobrazuje jen asi 20 znaků). Musíte tudíž čekat na rotování názvu, které je velmi pomalé a mezitím se spouští náhled videa. V této souvislosti je zajímavé, že pokud přehráváte muziku, která má i svůj další specifický náhled, je rotování podstatně svižnější navíc se vám jméno objeví i v kompletní podobě.

Druhou věcí je, že se externí titulky musejí znovu a znovu zapínat (automaticky se nespouštějí) a mají jen jednu velikost, která je pro danou úhlopříčku tak nějak na hraně a po někoho možná už za ní. Na druhou stranu se jim dá vybrat znaková sada a odpadají tak potíže s češtinou.

Jinak správce souborů dovoluje jednak přehrávání libovolných multimédií najednou, jednak v rámci jejich typu. Škoda jen, že se nedá přepnout do nějakého úspornějšího, třeba textového náhledu.

Pokud jde o kompatibilitu, ta je výborná všude. Například u fotografií se přehrálo i BMP (TIFF nikoli) a dokonce i 3D snímky v MPO. Kupodivu jako dvě oddělené poloviny a většinou se MPO přehraje jen jako jeden JPG, tedy běžná fotografie.

Výtečná je kompatibilita u muziky, kde si televizor bez potíží poradil i s FLAC HD v několika variantách a kde také byla cítit možná až syrovost zabudovaného audio systému.

Velice dobře je na tom televizor i u videa i když nepřehraje DivX a některé XviD. Například ale MPEG-4 či MKV (L4.0 i L4.1) už ano a zvládl také nahrávky pořadů s H.264 a koncovkou TS, včetně HD záznamu z BBC s tokem kolem 8 Mb/s. Potíže neměl ani u videa s kompresí H.265/HEVC, a to jak v HD Ready, tak ve Full HD.

Pokud jde o rozlišení 4K, Sencor zvládl jak testovací soubory v HEVC, tak v H.264, pouze v prvním případě bylo tu a tam vidět v průběhu přehrávání drobná drhnutí. Televizor má ale pouze USB 2.0.

Seznam kanálů na tlačítku OK nabíhá okamžitě.

Zajímavé mínus, ale obraz i zvuk nad rámec kategorie

Co hodně překvapilo, byl úzký záběr infra paprsku dálkového ovladače a na tohle jsem u televizoru už dlouho nenarazil. Zajímavé také bylo, že byl úzký v obou rovinách. Tohle je ale jediná větší námitka na kterou jsem narazil. Platforma je stabilní a rychlá, což se projevuje i ve výborně reagujícím EPG a okamžitém náběhu seznamu kanálů. Obraz je překvapivě dobrý i na nastupujícím DVB-T2, resp. na nepříliš kvalitně vysílaných komerčních kanálech v nízkém rozlišení. Televizor se i v tomto případě snaží zvládat pohybovou ostrost a také resamplování je na úrovni, kterou bych v této cenové relaci nečekal.

Nad rámec ceny i kategorie jde i zvuk a i když narazíte na až cinkavé výšky, celkově vzato je výborný a stydět by se za něj nemusel ani televizor dvakrát dražší. Zesilovač navíc pocitově působí jako by měl vyšší výkon.

A resumé? Nejprve jsem dosti bojoval se záběrem dálkového ovladače, ale na závěr testu jsem si tak nějak zvykl i když neříkám, že úplně. Po vyzkoušení multimédií a resamplování z nižších rozlišení jsem byl příjemně překvapen a i když nevím, jaký je o něco dražší a chytrý SLE 50US400TCS, zde podle mého dostáváte – za danou cenu – překvapivě hodně. Jen musíte překousnout zmiňovanou potíž dálkového ovladače.

Hodnocení

  • PRO: vzhledem k ceně výborný obraz i zvuk, solidní resamplování z nižších rozlišení, výborné EPG, včetně probuzení z pohotovostního režimu, výborné rozložení dálkového ovladače, ale…
  • PROTI: …s úzkým záběr infra paprsku, pro někoho možná i primitivní nahrávání