Dnes se na tři hodiny odmlčí dokrývače multiplexů 1 a 2 v Jindřichovicích pod Smrkem, během týdne pak v Husinci a Rotavě, příští týden v Žamberku.

Sérii výluk televizních dokrývačů pro celoplošné sítě DVB-T naplánovaly na tento a příští týden České Radiokomunikace (CRA). Vesměs jde o lokality, pro které mají CRA, ale i Česká televize, pro níž CRA technicky zajišťují provoz jejích terestrických sítí, přidělená individuální oprávnění ke kmitočtům pro přechodové multiplexy DVB-T2. V brzké době se tak můžeme dočkat spuštění dalších dokrývačů Přechodových sítí 11 a 12 s programy nejsledovanějších českých televizí, v případě veřejnoprávní ČT pak šesti jejích kanálů ve Full HD rozlišení. Výluky slouží nejen k plánovaným údržbám dokrývačů, ale také k jejich úpravě pro šíření přechodových sítí DVB-T2. A o jaké dokrývače tedy jde?

Jindřichovice pod Smrkem

Ode dnešních 11 hodin dopoledne do druhé odpolední se odmlčí televizní vysílání z dokrývače v Jinřichovicích pod Smrkem – Hřebenáči na Liberecku. Během výluky nepůjde vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 na kanálu 33 a multiplexu 2 na kanálu 58. Obě sítě by se měly brzy dočkat souběžného vysílání v novém standardu DVB-T2: veřejnoprávní Přechodová síť 11 má začít vysílat na kanálu 50 a Přechodová síť 12 s programy komerčních televizí z multiplexů 2, 3 a Regionální sítě 8 na kanálu 31.

Pokrytí multiplexu 1 z tohoto dokrývače (Zdroj: CRA)

Husinec

V jihočeském Husinci (okres Prachatice) dojde k výluce dokrývačů multiplexů 1 a 2 v lokalitě Na Vrážích tuto středu 10. října. Dokrývače nebudou vysílat déle než v Jindřichovicích pod Smrkem, konkrétně od osmé ráno do 16:30 hod. odpoledne. Multiplex 1 se odmlčí na kanálu 53, multiplex 2 na kanálu 41. Rovněž pro tuto lokalitu již Český telekomunikační úřad vydal individuální oprávnění pro kmitočty přechodových multiplexů DVB-T2. Konkrétně veřejnoprávní Přechodová síť 11 zde má vysílat na kanálu 26 a Přechodová síť 12 pro komerční televize na kanálu 28.

Pokrytí multiplexu 1 z tohoto dokrývače (Zdroj: CRA)

Rotava

Rotava je další lokalitou v Karlovarském kraji poblíž Sokolova, která by měla mít vlastní dokrývače pro přechodové sítě DVB-T2. Minulý týden CRA spustily dokrývače pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace v blízké Kraslici. Nyní naplánovaly na tento čtvrtek 11. října výluku dokrývačů multiplexů 1 a 2 v Rotavě, která potrvá od 10:00 do 16:00 hod. Přechodové multiplexy DVB-T2 by měly z této lokality odstartovat na kanálech 39 (Přechodová síť 11) a 31 (Přechodová síť 12).

Pokrytí multiplexu 1 z tohoto dokrývače (Zdroj: CRA)

Žamberk

Východočeský Žamberk v podhůří Orlických hor je další lokalitou, pro kterou již ČTÚ přidělil alespoň jedno individuální oprávnění pro kmitočet přechodového multiplexu DVB-T2. Výluk dokrývačů multiplexů 1 a 2, plánovaná na příští středu 17. října, tak může souviset právě s přípravou spuštění prvního dokrývače DVB-T2 v této lokalitě. Zatímco multiplex 1 zde vysílá na kanálu 36 a multiplex 2 na kanálu 49, Přechodová síť 12 by zde měla odstartovat na kanálu 37. A ještě časy výluky dokrývačů v Žamberku: od 7:30 do 9:30 hod.

Pokrytí multiplexu 1 z tohoto dokrývače (Zdroj: CRA)

Štítky