Máme tu další přístroj připojitelný na internet, ale opět bez HbbTV. Ovládání má trochu specifické, ale fungoval spolehlivě a v ceně překvapivě dostanete i prutovou domácí anténu.

Set-top box prodávaný za 750 Kč nabízí připojení na internet prostřednictvím ethernetového rozhraní RJ-45 a je postaven na čipové sadě Ali 3626. Má jak české, tak slovenské menu a vedle DVB-T je tu i tuner pro příjem nastupujícího zemského DVB-/T2/HEVC.

Díky HDMI připojíte zařízení k novějšímu televizoru, u těch starších a starých můžete využít SCART v plném rozměru. USB 2.0 je zabudováno jediné a najdete ho na čelní straně hned vedle celé sady ovládacích tlačítek a už tohle je neobvyklé. Stejně jako dodávka s krátkou prutovou anténou pro vnitřní použití. Ta je zakončena magnetem, kabel je dlouhý necelých 150 cm.

Po připojení na internet získáte v podstatě jen jedinou aplikaci, a to YouTube. Podpora HbbTV tu není stejně, jako tzv. společné ovládání prostřednictvím HDMI (CEC).

Na obojí jsme v příliš nízké cenové kategorii.

ČTĚTE TAKÉ:

Krátká instalace

Zcela kovový set-top box (výjimkou je jen přední strana) je velmi dobře zpracován a i když je zdroj externí najdete odvětrávací otvory na čtyřech stranách, včetně té spodní. Počítejte ale s tím, že na ní nejsou žádné měkké nožičky, ale pouze vylisovaný plech, což není u takovýchto výrobků neobvyklé.

Instalace je jednoduchá. Stačí změnit standardní němčinu na češtinu (vzápětí se objevilo i Česko) a spustit ladění. To je dosti důkladné a naladěné stanice se ukládají zvlášť pro rozhlas a televizi, a to vždy od čísla jedna. Přepínání obstarává tlačítko TV/Radio, které je ovšem umístěno trochu stranou od kurzorového kříže, takže ho nejspíše budete hledat.

Setřídění kanálů provedete v menu. Nejprve musíte vybrat režim jejich přesunutí, pak si jeden vybrat OK a šipkovými tlačítky ho přesunout na nové místo. Vše se na závěr opět potvrdí OK.

V menu nastavení se dá kolovat a na prvním místě nabízí vstup do multimédií. Do nich vstoupíte i přímo tlačítky na dálkovém ovladači.

Kompaktní ovladač, drobná tlačítka

Dálkový ovladač je kompaktní s miniaturními tlačítka a popisky, takže pokud hůře vidíte, pro vás určitě nebude. Navíc je rozložení tlačítek atypické a například přepnutí na rozhlasové stanice je třeba hledat stejně, jako vstup do multimédií, který je na opačné straně než specializovaná multimediální tlačítka.

Kolem kurzorového kříže najdete nahrávání, Stop, Menu a Exit, Back (zpět) je stranou, EPG pod Stop, takže relativně po ruce.

Menu nastavení je tradiční, textové a dá se v něm kolovat. Místy ale narazíte na zvláštní překlad, některé položky jsou zcela nepřeložené, což je vidět například i při vyvolání seznamu naladěných stanic. Do něj se dostanete přes OK, které v multimédiích nemá žádnou funkci a ovládání se zde řeší speciálními tlačítky.

Programová nabídka je pouze pro pár stanic a ukazuje se jen na části obrazovky, takže je méně přehledná.

Jednoduché EPG, jedna aplikace

Jak vypadá programová nabídka, a že by mohla zabírat větší plochu obrazovky a být tudíž přehlednější, vidíte na fotografii výše. Zvuk ale pracuje a obraz běží v náhledovém okénku. Po EPG se však nemůžete volně pohybovat, přejetí na pořad na jiné stanici totiž generuje automatickou změnu kanálu. Pořady se stahují po najetí na stanici, resp. nový multiplex.

Z EPG jde i nahrávat (časovačů je až osm) a vystačíte si se vcelku libovolným USB médiem, jen dostatečně rychlým. Poté šlo z daného multiplexu nahrávat až dva pořady, výběr dostupných stanic vidíte na OK.

Nahrávka se ukládá do adresáře ALIDVRS2 v němž se podle potřeby vytvářejí další podadresáře typu „[TS]2018-10-30.03.07.24-CT 24 HD T2-46“. Konkrétní záznam pak má podobu „000.ts“. Pokud médium nemá dostatečnou rychlost, občas při nahrávání probleskne hlášení v angličtině, možnost nechat si ho změřit se však nenabízí.

Co se týče chytrých funkcí, resp. internetových aplikací, najdete je v menu nastavení v nabídce Nástroje, Network a Network Application. Zde vidíte jen dvě položky – Ping (test funkčnosti spojení) a Youtube (viz foto níže). To jde částečně uzpůsobit na místní podmínky nastavením České republiky a aplikace nabízí výpis podle řady kategorií, včetně vyhledávání. Protože ale dálkový ovladač postrádá tlačítka P+ a P- nepodařilo se mi dostat na další stránku výpisu. Jiná tlačítka nefungovala, šipky slouží jen pro pohyb v rámci dané obrazovky.

Správce souborů nabízí například i vymazání či přejmenování, ale názvy bohužel nerotují, takže se někdy ztrácí přehled. Multimédia také nejde přehrávat na jeden zátah a vždy si musíte dopředu vybrat, co požadujete.

Multimédia bez externích titulků

Jednoduchý výpis opět jen na části obrazovky ukáže tři druhy náhledu na multimédia plus přístup do nahraných pořadů. Ve výpisu se částečně dá kolovat, naštěstí ovládání je více méně tradiční a OK tak spouští soubor do celoobrazovkového náhledu.

Fotografie nabízejí v podstatě základ, tedy JPG, rozšířený o BMP, muzika vedle běžných formátů zvládá i základní FLAC.

U videa je solidní i kompatibilita směrem k nahrávkám z kamer a fotoaparátů, box zvládl i HD záznam (TS) z britské BBC s datovým tokem kolem 8 Mb/s a zvukem v Dolby Digital 5.1. Na externí titulky ve videu však můžete zapomenout.

Youtube pracovalo (i přes nastavenou ČR nebyla aplikace lokalizována) a videa se přehrávala na celé obrazovce a nikoli na její části jako toto zobrazení. Bohužel jsem se nemohl posunout na další stránku výpisu.

Vcelku standardní

Set-top boxů jako je tento, je na trhu poměrně dost a Golden Media Mania 820 z řady nijak nevybočuje, snad jen funkčním Youtube. Bohužel už ale nenabízí pro mnohé možná potřebnější přehrávání síťových multimédií, nemá ani podporu externích titulků ve videu. Počítejte rovněž s nedotaženou lokalizací, což se sice prakticky neprojevovalo v EPG, které je méně přehledné, ale například v menu už ano. Někdy tu dokonce volba v češtině nebyla, ale po najetí na ni se na češtinu změnila.

V pohotovostním režimu se zobrazují hodiny, ale znaky jsou poměrně malé, takže už jsem na ně z nějakých 3,5 metru skoro neviděl. V režimu rozhlasu se nezapíná žádný šetřící režim a na obrazovce stále visí jeden jediný obrázek.

Obraz je však na danou cenu nad průměrem (lepší než u nejlevnější třídy televizorů) a pro někoho možná bude výhodou i zmiňované Youtube nebo sada tlačítek na čelním panelu. Ty představují nejen obvyklé zapnutí a přepnutí kanálů, ale také vstup do menu a pohyb v něm. Jinak Golden Media Mania 820 tak říkajíc neurazí, ale také ničím nepřekvapí. V dané třídě zkrátka současný standard.

Hodnocení

  • PRO: vzhledem k ceně slušný obraz, pro někoho bude možná výhodou jednoduchá domácí anténa v ceně či aplikace pro přístup na Youtube
  • PROTI: málo přehledný dálkový ovladač, nedotažená lokalizace, v režimu rozhlasu se nezapíná žádný šetřící režim

Štítky