UVNITŘ SEZNAM VYPNUTÝCH VYSÍLAČŮ – Česká televize v noci na dnešek ukončila vysílání v tzv. multiplexu 1a, který tvoří pozemní Regionální sítě 7, 10 a 20. Některé diváky proto čeká přelaďování.

Postrádáte ode dneška signál dětského programu Déčko, kulturní stanice ČT art nebo programů České televize v HD rozlišení? Pak jste patrně tyto kanály přijímali prostřednictvím pozemních Regionálních sítí 7, 10 a 20, z jejichž kapacity si ČT před lety vytvořila tzv. „multiplex 1a“ pro šíření dětského programu Déčko a ČT art. Původně to byla jediná pozemní síť, v níž měly tyto dva programy, které využívají jednu společnou programovou pozici, vysílat. Řada diváků tudíž měla Déčko a Artem naladěné právě z multiplexu 1a, i když později ČT oba stanice zařadila i do celoplošného multiplexu 3 a od letošního roku i do veřejnoprávního multiplexu 1. Nyní z úsporných důvodů původní distribuční kanál Déčka a Artu zrušila.

Prakticky jediným důvodem tohoto kroku je fakt, že Déčko už mohou všichni diváci naladit v multiplexu 1, kam se přesunulo po vypnutí jeho pozice v multiplexu 3. Kavčí hory také chtěly ušetřit náklady spojené s pronájmem kapacity pro multiplex 1a, který tvořily zejména programy ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD, které lze od letošního března naladit v Přechodové síti 11, jež vysílá ve standardu DVB-T2. Tento multiplex ostatně obsahuje všech šest programů ČT ve Full HD rozlišení, včetně zpravodajské ČT 24, dětského Déčka a kulturní ČT art. Diváci, kteří ode dneška nemohou naladit Déčko, ČT art nebo trojici HD kanálů České televize, tak musí znovu proladit svoje televizory. A které vysílače ČT o půlnoi na dnešek vypnula? Zde je jejich úplný seznam:

Vypnuté vysílače České televize

Zdroj: Česká televize

Diváci, kteří přijímají televizi pozemní cestou a hledají možnosti, jak znovu sledovat Déčko a ČT art, mají v podstatě na výběr ze dvou kroků: buď zůstanou u příjmu ve standardu DVB-T, tedy nebudou měnit přijímač a spustí si na něm automatické ladění programů, aby se jim načetl veřejnoprávní multiplex 1 i s Déčkem a Artem, nebo si pořídí set-top box či televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, a na něm si naladí veřejnoprávní Přechodovou síť 11 s kompletní šesticí programů ČT ve Full HD rozlišení. Jiná alternativa v pozemním vysílání již neexistuje, ČT bude až do konce příštího roku vysílat všechny programy v SD kvalitě přes DVB-T a ve Full HD kvalitě přes DVB-T2.

Pokud zvolíte první krok a zůstanete u příjmu DVB-T, připravte se na to, že půjde o dočasné řešení. Již za rok totiž začne ČT vypínat i vysílání multiplexu 1. Konkrétně v listopadu 2019 skončí veškeré vysílání ČT ve standardu DVB-T pro Prahu a nejbližší okolí. To znamená, že už na Vánoce 2019 se diváci České televize v Praze neobejdou bez přijímače DVB-T2, pokud tedy televizi nepřijímají jiným způsobem (přes kabel, satelit nebo IPTV). Vypínání dalších regionů bude následovat v lednu až květnu 2020. Diváci, kteří již dnes přejdou na DVB-T2, se vyvarují problematického přechodu k novému standardu na poslední chvíli, navíc ve valné většině regionů se vysílací kmitočty přechodové sítě ČT nebudou lišit od finálního veřejnoprávního multiplexu DVB-T2.

Při výběru přijímače DVB-T2 pomůže pečeť „DVB-T2 ověřeno“ (Zdroj: CRA)

Jak vybírat přijímač pro DVB-T2

Prostřednictvím DVB-T2 lze navíc přijímat i přes 20 komerčních televizních stanic, z toho dvě v HD rozlišení. Přijímače pro nový standard si dokáží poradit i s DVB-T, takže naladí a zpracují i signály dnešních vysílacích sítí (celoplošné multiplexy 1 až 4 a dvacítka regionálních sítí DVB-T, jimž však koncem června 2019 vyprší platnost individuálních oprávnění pro kmitočty a budou muset ukončit vysílání). Počet televizních programů v novém standardu DVB-T2 se bude postupně zvyšovat, jakmile dojde k překlopení tří přechodových sítí do čtyř finálních multiplexů. Vedle nich by měly vzniknout ještě dvě rozvojové sítě DVB-T2 s takřka celoplošným pokrytím a několik metropolitních sítí DVB-T2 či regionálních multiplexů.

Při výběru nového přijímače je dobré spoléhat na ověřené přístroje, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací (CRA) a splňují veškeré náležitosti pro bezproblémový příjem signálu českého vysílání DVB-T2. Takové přijímače jsou označeny zlatou pečetí „DVB-T2 ověřeno“ s logem CRA. Jejich seznam, pravidelně doplňovaný o nové přístroje, naleznete na webu www.dvbt2overeno.cz. Pokud se budete spoléhat sami na sebe, vyvarujte se koupi přijímače s tunerem DVB-T2 a kodekem MPEG-4, resp. H.264. Takový televizor nebo set-top box dokáže z českého vysílání DVB-T2 reprodukovat pouze zvuk, nikoli obraz. Proto jsou tyto přijímače výrazně levnější – prodejci se jich chtějí co nejdříve zbavit.

Štítky