UVNITŘ TERMÍNY VYPÍNÁNÍ VYSÍLAČŮ – Televizní diváci v jihomoravské metropoli mají necelého půldruhého roku na to, aby si pořídili set-top box nebo nový televizor a zachovali si tak bezplatný příjem televizního vysílání.

Je 16 měsíců dlouhá doba, nebo ne? Asi jak na co. Pro správce bytových domů v Brně to je poměrně hraniční termín, do něhož by měli zajistit ve svých objektech úpravy společných televizních antén (STA) pro příjem pozemní digitální televize v novém standardu DVB-T2. Poslední březnový den v roce 2020 totiž v Brně přestane vysílat ve stávající normě DVB-T veřejnoprávní Česká televize a v květnu téhož roku ji budou následovat i všechny komerční televizní stanice. Do té doby by si měli všichni diváci odkázaní na bezplatný pozemní digitální příjem televize pořídit set-top box nebo nový televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Bez něj totiž už televizní vysílání na klasickou anténu nenaladí.

I když se může zdát, že 16 měsíců je poměrně dlouhá doba, pro plánované úpravy antén a anténních systémů, které musí provést specializované servisní firmy, to zase tak dlouhé období není. Zvláště pak v tak velkých aglomeracích jako je Brno. Vzhledem k tomu, že nové televizní vysílání ve standardu DVB-T2 lze naladit již nyní, nic nebrání tomu připravit se na přechod k novému vysílání ještě před vypnutím stávajících vysílačů. Ke konci příštího roku si totiž na úpravy STA vzpomene spousta opozdilců a servisní firmy budou doslova zavaleny zakázkami, na které si budou dělat pořadníky. Lehce se tak může stát, že některé bytové domy se úprav STA do termínu vypnutí stávajícího vysílání DVB-T nedočkají.

DVB-T2 vysílání lze v Brně přijímat již nyní

A jak bude přechod na nové televizní vysílání v Brně vypadat? Dnes je možné v jihomoravské metropoli naladit čtyři celoplošné sítě DVB-T a dva regionální multiplexy, které vysílají rovněž v tomto standardu. Harmonogram přechodu na DVB-T2 se týká výhradně celoplošných sítí. Regionální multiplexy DVB-T totiž mají skončit již k 30. červnu příštího roku bez náhrady, ale je možné, že Český telekomunikační úřad jejich kmitočty prodlouží až do konce roku 2019 nebo prvního čtvrtletí 2020. Každopádně do nového vysílání DVB-T2 se budou převádět pouze čtyři celoplošné sítě DVB-T: multiplexy 1 až 4. První tři multiplexy lze v Brně zachytit ze tří vysílačů: Brno – Kojál, Brno – Hády a Brno – Barvičova. Čtvrtý multiplex využívá vysílače Brno – Jihlavská a Brno – Barvičova.

Stejné vysílače využívají i tři přechodové sítě DVB-T2, které v Brně vysílají již nyní. Jako první zde začala v dubnu 2017 vysílat Přechodová síť 12, kterou provozují České Radiokomunikace a jež je určena především programům z celoplošných multiplexů 2 a 3 (ale vysílají v ní i některé stanice z Regionální sítě 8). Brněnští diváci ji mohou naladit na kanálu 28 z vysílačů Kojál, Hády a Barvičova. Celkem obsahuje 18 programů komerčních televizí, včetně nejsledovanějších kanálů Novy, Primy, Barrandova a Óčka, a také křesťanské Rádio Proglas. Od ledna letošního roku v Brně vysílá Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting, která využívá dva vysílače celoplošného multiplexu 4: Brno – Jihlavská a Brno – Barvičova. Vysílá na kanálech 31 a 43 a nabízí komerční celoplošné i regionální stanice.

Česká televize jediná vysílá v DVB-T2 kompletně ve Full HD

Jako poslední v Brně startovala letos v březnu Přechodová síť 11 České televize, která jako jediná obsahuje výhradně programy ve vysokém rozlišení obrazu. Jde o všech šest kanálů ČT ve Full HD. Kromě nich veřejnoprávní přechodový multiplex DVB-T2 šíří i osm stanic Českého rozhlasu. Síť vysílá na kanálu 26 z vysílačů Kojál, Hády a Barvičova. Z těchto tří přechodových sítí DVB-T2 se po vypnutí multiplexů DVB-T stanou čtyři finální sítě DVB-T2. Zároveň většina z nich změní svoje vysílací kanály. Dobrou zprávou je, že Česká televize už zůstane „na svém“, tedy dnešní vysílací kanál DVB-T2 měnit nebude – zůstane na kanálu 26, takže upravené STA už nebude nutné přelaďovat. To samé, ale z trochu jiného důvodu, se bude týkat i dalších dvou finálních sítí DVB-T2.

Finální multiplex 22, který nahradí dnešní multiplex 2, totiž využije jeho vysílací kanál 40, takže kanálové vložky pro tuto síť nebude nutné měnit. A to samé se stane u finálního multiplexu 24, který nahradí multiplex 4. Ten rovněž využije dosavadní vysílací kanál 46. Pouze multiplex 3 po přechodu na finální síť 23 ve standardu DVB-T2 změní vysílací kanál 59 na nový kanál 33. Pokud vás mate, že ze tří přechodových sítí DVB-T2 budou rázem čtyři finální, pak vězte, že Přechodová síť 12 se bude dělit na dvě finální sítě 22 a 23. Tato komplikace se nutnou daní kvůli nedostatku kmitočtů. Čtyři finální sítě DVB-T2 by pak v budoucnu měly doplnit ještě dva rozvojové multiplexy, o jejichž provozovatelích a obsahu se teprve bude rozhodovat.

Mapy pokrytí sítí DVB-T2 z brněnských vysílačů

Kdy se budou vypínat brněnské vysílače DVB-T?

A teď to nejdůležitější: kdy se bude v Brně vypínat stávající televizní vysílání ve standardu DVB-T a do kdy si tedy musí diváci musí koupit nové přijímače a případně upravit společné televizní antény? Jako první bude svoje vysílání vypínat Česká televize. Na všech třech vysílačích (Kojál, Hády a Barvičova) skončí její multiplex 1 na kanálu 29 k 31. březnu 2020. Komerční televize v sítích Českých Radiokomunikací, konkrétně v multiplexech 2 a 3, budou vypínat jednotlivé brněnské vysílače postupně. Nejprve půjde o hlavní vysílač Kojál, který ukončí vysílání těchto sítí k 4. květnu 2020. Následovat budou Hády k 6. květnu 2020 a jako poslední vysílač Barvičova, který se odmlčí 11. května 2020 (půjde o kanály 40 a 59). Pravděpodobně ke konci května 2020 ukončí vysílání i multiplex 4 na kanálu 46 z vysílačů Brno – Jihlavská a Brno – Barvičova.

Zatímco Česká televize plynule přejde z vysílání DVB-T k finální síti DVB-T2 a obě sítě je možné na jejich finálních kanálech naladit již nyní, multiplexy 2, 3 a 4 se dočkají finálních sítí DVB-T2 až po svém vypnutí. Důvod je nasnadě: tyto sítě (až na multiplex 3) využijí pro dlouhodobé vysílání ve standardu DVB-T2 stejný kanál, na kterém vysílají v DVB-T. Finální sítě 22 a 23 tak na Kojálu odstartují 5. května 2020, z Hád 7. května 2020 a z Barvičovy 12. května 2020. Obdobně na tom bude multiplex 4, jehož operátor ještě přesné termíny vypínání vysílání ve standardu DVB-T a zapínání finální sítě 24 ve standardu DVB-T2 nezveřejnil. Podle Technického plánu přechodu na DVB-T2 by se tak ale mělo stát do konce května 2020.

Štítky