Podívejte se na aktuální mapy pokrytí tří přechodových sítí DVB-T2 a seznamy všech zprovozněných vysílačů a dokrývačů s jejich základními technickými parametry.

Pouhý rok zbývá do okamžiku, kdy se současné pozemní televizní vysílání ve standardu DVB-T začne vypínat a nahradí ho modernější DVB-T2. Už dnes však může drtivá většina diváků naladit přechodové televizní sítě nové generace a v nich 33 programů, včetně kompletní nabídky České televize, jež je ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD). Za tuto kvalitu si dosud museli diváci připlácet u poskytovatelů kabelové, satelitní a IP televize. Nástupem DVB-T2 ji dostávají zdarma a jedinou podmínkou je pořízení nového přijímače – televizoru nebo set-top boxu s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Ceny těchto přijímačů začínají na 600 korunách v případě základních set-top boxů a 3 000 Kč u televizorů.

Naladit nové vysílání je velmi jednoduché. Pokud přijímáte televizní signál pozemní cestou na klasickou anténu nebo STA (společná televizní anténa), sítě nové generace využívají stejné vysílače jako dosavadní televizní vysílání. V zásadě platí, že pokud z daného vysílače přijímáte vysílání televize Nova, naladíte ho i v novém vysílacím standardu DVB-T2. Zatím to však neplatí pro všechny vysílače malého výkonu, tedy dokrývače. Ty by měly být v novém standardu DVB-T2 postupně spuštěny do konce letošního roku. Celkově v normě DVB-T2 vysílají tři celoplošné přechodové sítě, ale po vypnutí dnešního vysílání DVB-T by měly být čtyři, to znamená stejný počet jako dnešních DVB-T sítí. Podle Technického plánu přechodu budou mít finální DVB-T2 sítě pokrytí minimálně na stejné úrovni jako současné DVB-T sítě. Přechodové sítě 11, 12 a 13 už mají nebo v krátké době budou mít stejné nebo vyšší pokrytí jako multiplexy 1, 2 a 3. O jaké sítě se jedná?

Přechodová síť 11 České televize – pokrytí 99,9 % obyvatel

Veřejnoprávní Česká televize zahajovala řádné pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T2 jako poslední letos v březnu, ale brzy předstihla ostatní dvě přechodové sítě nové generace a dnes její signál může naladit až 99,9 procenta obyvatel České republiky. Přechodová síť 11, jak se veřejnoprávní multiplex DVB-T2 nazývá, aktuálně vysílá z 27 vysílačů velkého výkonu a 39 dokrývačů. Do konce roku plánuje spustit ještě nejméně 30 dalších dokrývačů tak, aby sekundární síť vysílačů malého výkonu tvořila zhruba sedmdesátka stanovišť. Přechodová síť 11 jako jediná šíří televizní programy výhradně v rozlišení Full HD. Součástí multiplexu je i osm stanic Českého rozhlasu. Na většině území vysílá ČT ve standardu DVB-T2 na kanálu 26, pouze v severních a jižních Čechách využívá kanál 50 a z Klínovce kanál 39.

Podívejte se na podrobné mapy pokrytí Přechodové sítě 11 a seznam spuštěných vysílačů s jejich technickými parametry.

Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací – pokrytí 98,2 % obyvatel

Většinu hlavních programů českých komerčních televizí v DVB-T2 přenáší Přechodová síť 12, kterou provozují České Radiokomunikace (CRA). Tato síť je určena především programům z celoplošných multiplexů 2 a 3, ale také televizím z regionálních sítí DVB-T provozovaných CRA (aktuálně jde o některé programy z Regionální sítě 8). Celkem tento přechodový multiplex obsahuje 18 komerčních televizí a jedno soukromé rádio. Vysoký počet programů neumožňuje vysílat jinak než ve standardním (qHD) rozlišení obrazu, což by se mělo změnit přechodem na finální sítě DVB-T2, kdy se Přechodová síť 12 rozdělí na definitivní multiplexy 22 a 23. Ty nahradí současné celoplošné multiplexy 2 a 3, které budou v prvním pololetí postupně 2020 vypnuty.

Podívejte se na podrobné mapy pokrytí Přechodové sítě 12 a seznam spuštěných vysílačů s jejich technickými parametry.

Přechodová síť 13 Digital Broadcasting – pokrytí 89,2 % obyvatel

Třetí přechodová síť pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace je určena komerčním televizím a také regionálním programům. Jako jediná ze tří přechodových multiplexů může nabídnout větší regionální členění (na osm oblastí), po přechodu na finální síť pak bude moci odpojovat regionální vysílání pro každý kraj. Slouží především pro programy celoplošného multiplexu 4 a jejich hladký přechod na nový vysílací standard. Bez problému ji naladí diváci, kteří přijímají programy multiplexu 4 nebo Regionální sítě 7. Pro ostatní to může být trochu oříšek, protože Digital Broadcasting využívá jiné lokality pro své vysílače než CRA. I výkony vysílačů jsou nižší a pokrytí se soustředí především na hustěji osídlené lokality.

Podívejte se na podrobné mapy pokrytí Přechodové sítě 13 a seznam spuštěných vysílačů s jejich technickými parametry.

Štítky