Od 29. listopadu si budete moci zakoupit první ze zcela nové řady kombinovaných stereo přijímačů pro digitální rozhlasový příjem všech druhů. Recenzi zveřejňujeme v době, kdy startují předobjednávky.

Po „C“ nastupuje „D“ a začíná se opět od čísla „1“. Nový Silvercrest SIRD 14 D1 si nové jméno zaslouží. Změn ve výbavě sice není mnoho, ale zásadní změna koncepce na zařazení do nové řady bohatě postačuje.

Zatímco dříve stereo reproduktory vyzařovaly do stran, nyní jsou umístěny na čele za nesnímatelnou kovovou mřížkou. Díky tomu se přijímač také o něco zvětšil a jeho šířka je nyní 290 mm. Zvětšil se – o trochu – i zabudovaný barevný displej podporující i náhledové obrázky. Ten má úhlopříčku 2,8″, tj. 7,1 cm (dříve 2,4″), jeho rozlišení však zůstalo zachováno (320 x 240 bodů).

Silvercrest SIRD 14 D1 je opět uváděn jako přijímač typu 4v1, ve skutečnosti je ale funkcí – a možností – více. A pokud k nim připočítáte ještě dobíjení přes USB a funkci multiroom, kterou jsem ovšem nevyzkoušel, tak jich bude výrazně více!

Stejně jako u řady „C“, v přijímači najdete tunery pro příjem DAB/DAB+, FM s RDS a obsáhlé volby pro příjem internetových stanic z celé planety. Je tu ale i přehrávání audia z rozhraní USB a z domácí sítě (UPnP/DLNA) a opět nechybí aplikace pro několik streamovacích služeb. Namátkou jmenujme Amazon Music, Napster, Spotify, či Tidel.

Jak vidíte, jediná zásadnější funkce, která tu není, je streamování přes Bluetooth. Někomu ale možná bude chybět i digitální audio výstup i když asi všichni chápeme, proč tu nic z toho není. Nicméně kdyby byla ke koupi varianta o něco dražší, možná by řada zájemců sáhla právě po ní.

Vše při starém zůstalo zachováno i v dalších oblastech, jako je výkon zesilovače a přístup na domácí síť, resp. na internet. Buď se ni napojíte přes klasický konektor RJ-45 (Ethernet LAN) nebo přes Wi-Fi pracující opět na 2,4 nebo 5 GHz. Právě přenos na 5 GHz je klíčový pro řadu zájemců z městských aglomerací, resp. těch, kteří bydlí v činžovních domech a panelácích. Zde totiž může být frekvence 2,4 GHz někdy i dosti zarušena.

Co se týče ceny, Lidl ji stále drží, takže za nový model D1 zaplatíte to samé, jako za v současnosti doprodávané verze SilverCrest SIRD 14 C2 a C4, tj. 2990 Kč.

V balení najdete dálkový ovladač s kvalitními bateriemi, audio kabel typu jack-jack a externí napájecí zdroj se skoro 190 cm (!) dlouhou šňůrou. Novince pro změnu chybí tlačítko úplného vypnutí a uvedení do pohotovostního režimu najdete na levém otočném voliči regulujícím hlasitost. Anténa je opět teleskopická a opět pevně zabudovaná.

Přebohaté funkce, vylepšené ovládání

Jak bylo řečeno, funkcí je opravdu hodně, ale než se k nim dostanete, je třeba provést instalaci. Nastavíte v ní nejen jazyk (čeština a slovenština chybí), ale i připojení k domácí síti, resp. k internetu a dokonce v tomto okamžiku můžete využít i tlačítko WPS. Tak by to mělo vypadat a poučit by se u Lidlu mohl třeba i Technisat.

K výše uvedeným možnostem si přičtěte ještě dva budíky s několika variantami buzení a také funkci anglicky nazývanou Sleep – Spánek. Já jí říkám „usínání při rádiu“ a nastavit ji můžete – po patnácti minutách – až na 60 min. Budíky pak dávají možnost využít k buď klasického otravného tónu nebo některého z tunerů. Regulovat v tomto okamžiku můžete například i hlasitost.

V pohotovostním režimu se zobrazují velmi rozměrné a dobře viditelné hodiny a malý datum. Úroveň podsvícení ovlivníte ve volbě Backlight ve třech stupních a nastavit můžete i automatické ztlumení po nějakém čase. Ještě příjemnější je, že výrobce opravil „dobíjecí“ chybu u modelu C3. Zde totiž musel být přijímač při dobíjení přes USB zapnut. U D1 už dobíjení fungovalo i v pohotovostním režimu a vyzkoušel jsem nejen mobil, ale i „power banku“. I když je dobíjení možná trochu pomalejší, je funkční, a tohle rozhodně potěší! Nechápu, že tuto vlastnost nemá televizor. Pokusy tu sice byly, ale špatně vymyšlené a přitom bezdrátově dobíjení v podstavci…

SIRD 14 D1 můžete řídit jednak s pomocí dodaného dálkového ovladače, který je kompaktní tak akorát, tlačítky pod displejem (plus otočné voliče s Enter), což jde intuitivně a pohodlně nebo prostřednictvím aplikace pro chytré telefony (Android a iOS). Ta se jmenuje SilverCrest Smart Audio a například u modelu C3 byla velice povedená. Na stejné úrovni je i nyní a opět umí přijímač probudit z pohotovostního režimu (zkoušena pouze verze pro Android), což je malý zázrak! Výborně se vám navíc osvědčí i při ukládaní stanic do paměti, a to zejména u internetového příjmu, kde je přes mobil vyhledávání stanic daleko pohodlnější.

Výborně navrženo je i ovládání přímo na přístroji, kde najdete pět tlačítek: Info (informace např. o pořadu či vysílání), Mode (přepnutí mezi funkcemi i tunery), Favourite (vyvolání oblíbených kanálů), Menu (menu nastavení a funkcí) a je tu i tlačítko Back (zpět). Dva otočné voliče s Enter uprostřed příjemně přeskakují a jsou podsvícené, což lze vypnout. Tím pravým se pohybujete v nabídkách, levým mj. regulujete hlasitost.

Dálkový ovladač je oproti modelu C3, který jsem z řady C recenzoval naposledy, přepracován i když okolí kurzorového kříže s OK uprostřed zachováno zůstalo. Původní ovladač nebyl příliš povedený, zde jsou některá vylepšení patrná i když by mohlo být ještě lépe.

U OK najdete vstup do ekvalizéru, ztlumení zvuku a hlasitost. Bohužel dvě nová kolébková tlačítka nacházející se hned pod ním nejsou určena například pro postupnou změnu uložených stanic (ta tu vůbec není), nýbrž pro regulací výšek a basů. Po ruce bohužel není ani vyvolání uložených kanálů (Favourite) a tlačítko s hvězdičkou najdete až v levém spodním rohu. Přímé vyvolání některé z deseti uložených stanic je díky numerickým tlačítkům snadné.

Tradičně slabé FM, tradičně výborný DAB

O analogovém rozhlasu v podstatě nemá smysl mluvit. Vše si jako obvykle musíte obstarat sami, včetně ukládání stanic do paměti a opět to jde jen frekvencí a nikoli jménem, a to i tehdy, když je přes RDS k dispozici. Volby v menu jsou pak pouze dvě – nastavení ladění (silné stanice, všechny) a výběr mezi stereo a mono.

Tohle je dnes bohužel naprosto obvyklé.

Digitální rozhlas DAB už je naštěstí o něčem jiném (s vysílací kvalitou samozřejmě nic neuděláme), takže se vytvoří seznam dostupných stanic (Station List) mezi nimiž si můžete jednoduše vybírat, ukládat je do paměti (samozřejmě i se jménem), řadit a případně mazat ty momentálně neaktivní (funkce Prune). Vše se u SilverCrestu chová bezproblémově, nebo chcete-li standardně, a to včetně výpisu řady informací, jako je druh pořadu, komprese či použitý datový tok zobrazovaný jako „kbps“. Nechybí ani popisky k pořadů, a to v plné češtině.

Nabídka pro internetový příjem. Vyhledávání stanic najdete až ve volbě Stations, z jiné nabídky je to Stations List, Stations, a volba by mohla být více po ruce. To je však jediná výtka, kterou tu lze mít. Mimochodem daleko lépe se vyhledávání stanic dělá přes mobilní aplikaci, kde je můžete i uložit.

Solidní internetové stanice, potíže s datumem a časem

Tato část přijímače se prakticky nijak neliší od dražších přístrojů nebo třeba od televizorů Loewe, které jako jediné na domácím trhu funkci internetového rozhlasu nabízejí (ty mají jen lépe uděláno vyhledávání). Najdete tu tak menu zahrnující oblíbené stanice, jejich výběr podle místa na planetě, žánru či třeba podle stupně jejich popularity. Je tu i vyhledávání stanic, i když bohužel trochu zasuté (viz foto výše), a protože SilverScrest nabízí i obrázkové náhledy, můžete vidět třeba i čelní stranu alba.

SIRD 14 D1 na internetovém tuneru bez potíží přehrával jak domácí stanice, tak stanice zahraniční, včetně těch vysílajících s trochu vyšším datovým tokem než je u nás obvyklé. „Naladil jsem“ tak například Linn Radio či 1.FM – Absolute Country Hits Radio s 320 kb/s a 44,1 kHz v MP3, nebo výbornou stanici Kronehit AAC, která vysílá s tokem kolem 160 kb/s (a 44,1 kHz) právě v AAC. Bohužel jako snad všechny přijímače na trhu, ani on nemá vyhledávání stanic podle vysílací kvality.

Vyzkoušel jsem také simulované vypnutí přijímače (vytažená síťová zástrčka – tradiční vypínač chybí) a v tomto okamžiku se ukázalo, že chybí jakékoli zálohování hodin. A protože jsem byl zrovna na internetovém příjmu, narazil jsem i na to, že si přijímač není schopen stáhnout datum a čas. Na displeji tak svítilo pouze „00:00“, a to i po přepnutí do pohotovostního režimu.

Jakmile jsem se přepnul na FM, ocitl jsem se ve stejné situaci, po přepnutí na DAB datum a čas naskočily okamžitě. Posléze jsem přišel na to, že je vše je ještě trochu jinak. V nastavení si totiž můžete zvolit, zda chcete datum a čas stahovat z internetu, nebo z FM, nebo z DAB nebo ho nestahovat vůbec. Klíčové je slovo „nebo“, protože volba „stáhni ho odkud to jde“ tu není a například při nastaveném DAB se čas z internetové sítě prostě nestáhne.

Jakmile jsem zvolil „No Update“ a nastavil datum a čas manuálně, opět se potvrdilo (po vytažení z 230 V), že tu skutečně žádné zálohování hodin není a čas zmizel.

Napadá mě v této souvislosti něco o chaotické křivce inovace, protože dříve byly zálohované hodiny běžné, a tohle je jedna z mála vad SilverScrest D1. A možná i důvod, proč byl vypuštěn síťový vypínač.

Hudební přehrávač dovoluje přístup jak na rozhraní USB, tak na domácí síť (Shared Media). S multimediálním serverem Synology DiskStation DS414j si přijímač přes Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 rozuměl.

Jaké je? S excelentním poměrem cena/výkon

Za tři tisíce představuje Silvercrest SIRD 14 D1, který bude dodáván v bílé a černé, v podstatě splněný sen i když chybí zejména streamování přes Bluetooth (pak už by to splněný sen byl). Poměr cena/výkon plus třeba možnosti je zde neuvěřitelně vysoko, internetový příjem je navržen výborně stejně, jako DAB. FM je díky v podstatě nulovým možnostem standardně slabé, ale zvykejme si, lepší už to nejspíše nebude.

Překvapivá je instalace v jejímž rámci najdete i připojení k internetu a také volbu jazyka mezi nimiž ovšem stále není ani čeština, ani slovenština. To pro mnohé nejspíše až tak tragické nebude zvláště, když čeština v popisech pracovala bez chybně.

Inovovaný dálkový ovladač je lepší, než dříve, ale vadí mi na něm zejména odhození tlačítka pro vyvolání uložených stanic (Favourite) až zcela dolů, kde se špatně nahmatává. Zcela zbytečná mi u přijímače této třídy pak přijdou speciální tlačítka pro regulaci basů a výšek navíc na místě, kde by mělo být něco zcela jiného.

Naopak potěší slušný zvuk (na stolní přijímač v dané ceně) i když je slyšet, že zesilovač o relativně vysokém výkonu (pocitově se zdá být ještě vyšší), má na víc. Potěší ale také rozumná variabilita nastavení u podsvícení a kvalitní mobilní aplikace přes kterou přijímač probudíte z pohotovostního režimu a využít ji můžete i pro vzdálené uložení stanic do paměti.

Pokud hledáte výborné stolní rádio s prakticky univerzálními možnostmi a ještě lepší cenovkou, tady možná budete doma. Značka Silvercrest SIRD podle mého opět – i přes jisté potíže se stahováním datumu a času – potvrdila své kvality. Za danou cenu toho nabízí více než dost!

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, vzhledem k ceně velice dobrý zvuk (při kvalitní nahrávce), většinou pohodlné a intuitivní ovládání, dobíjení funguje i v pohotovostním režimu, výtečná ovládací aplikace umožňující vypnutí i zapnutí přijímače a vzdálené ukládání stanic do paměti, poradí si s českými znaky, ale…
  • PROTI: …menu lokalizované není, někdy potíže se stahováním času a datumu, na dálkovém ovladači špatně umístěné tlačítko pro vyvolání uložených stanic (Favourite)

Štítky