Službu freenet TV si aktuálně předplácí necelý milion diváků, mezikvartálně přišla o desetinu zákazníků.

Zájem německých diváků o placené programy v pozemním digitálním vysílání DVB-T2 klesá. Za třetí čtvrtletí letošního roku zaznamenal provozovatel placené služby freenet TV, společnost Media Broadcast, významný pokles uživatelů kódovaného vysílání komerčních kanálů, a to z 1,138 na 1,004 milionu. Reálných uživatelů placené platformy je ale ještě méně, upozornil server BroadbandTVnews.com. Freenet TV totiž rozlišuje mezi uživateli, kteří si jednorázově zakoupí modul pro příjem kódovaných programů a předplacenou kartu, a těmi, kdo za příjem těchto programů platí pravidelně. Těch druhých bylo ke konci druhého letošního čtvrtletí milion, zatímco na konci třetího kvartálu jen 901 500.

Pro Freenet TV to znamená první reálný pokles uživatelů za krátkou dobu existence této služby. Smělé plány pro letošní rok ale hovoří o zvýšení počtu uživatelů na 1,2 milionu a pravidelně platících zákazníků na jeden milion. To by znamenalo do konce roku získat 200 tisíc nových uživatelů a dostat se stejnou úroveň v počtu pravidelně platících předplatitelů jako ke konci druhého čtvrtletí. Freenet TV startovala v březnu 2017 a nabízí pozemní příjem 20 hlavních německých komerčních kanálů v HD kvalitě. Divák potřebuje speciální box spárovaný s modulem a dekódovací kartou. Měsíčně pak zájemce platí poplatek 5,75 euro, což odpovídá 150 korunám. K tomu může přes DVB-T2 přijímat ještě 20 veřejnoprávních programů, které vysílají v HD kvalitě nekódovaně zdarma.

Větší zájem o placené DVB-T2 v Německu nezajistila ani služba freenet T V Connect, která nabízí videotéku s filmy a seriály

Vede se spíše internetovým službám

Media Broadcast je zároveň významným zprostředkovatelem satelitního televizního vysílání v Německu i dalších evropských zemích. Zajišťuje například kapacitu i pro největší českou satelitní službu Skylink. Vedle toho v Německu provozuje vlastní satelitní platformu, která je doplňkem a alternativou pozemní Freenet TV. Jmenuje se Freenet TV Sat a zprostředkovává základní programovou nabídku komerčních stanic tam, kde diváci nejsou v dosahu vysílačů DVB-T2. Pozemní digitální televizní vysílání totiž v Německu pokrývá především hlavní aglomerace a placená služba Freenet TV dokonce nevyužívá všechny vysílače, z nichž lze naladit vysílání DVB-T2. Terestricky navíc televizi v Německu přijímá méně než 10 procent domácností.

Freenet TV Sat odstartovala teprve koncem března letošního roku. Déle funguje IPTV platforma waipu.tv, již rovněž provozuje Media Broadcast a ke konci třetího čtvrtletí letošního roku měla 1,007 milionu uživatelů. To je o 183 tisíc více než ke konci druhého letošního kvartálu. Platících zákazníků waipu.tv je ale výrazně méně, i když jejich počet také stoupá: ke konci třetího čtvrtletí mezikvartálně ze 174 300 na 202 400. Do konce letošního roku chce Media Broadcast dosáhnout hranice 250 tisíc pravidelně platících uživatelů waipu.tv. Hodně si slibuje od kombinace této internetové televizní platformy a Freenet TV v DVB-T2, pro niž waipu.tv představuje vítané rozšíření programové nabídky i zprostředkování dalších služeb.

Češi zatím slyší spíš na bezplatné HbbTV než placené IPTV

České DVB-T2 bude pro diváky zdarma

Na kombinaci internetových služeb a bezplatného pozemního příjmu televize sází i operátoři terestrického vysílání v České republice. DVB-T2 má být jedinou televizní platformou, která divákům zprostředkuje příjem televizního vysílání zdarma. Internetové služby jako hybridní vysílání HbbTV nebo OTT pak mají být určitou nadstavbou, která nabídne část obsahu zdarma a část za poplatek. Rozvoj placených služeb navázaných na DVB-T2 se očekává zejména v souvislosti s nástupem HbbTV 2.0, které umožní zprovoznit platební kanály přes televizní obrazovku a reálně tak divákům otevře cestu k platbám za služby pomocí dálkového ovladače jejich chytrého televizoru. První testy HbbTV 2.0 u nás již provádí České Radiokomunikace. Potíž je ale v malé penetraci přijímačů s HbbTV 2.0 v českých domácnostech a obecně na českém trhu.

Lepší situace by měla být v průběhu příštího roku, ale diváci, kteří si již pořídili nový televizor DVB-T2/HEVC s HbbTV, většinou mají verzi HbbTV 1.5, která platební kanál neumožňuje. Ti nebudou moci nové služby spuštěné na HbbTV 2.0 využívat. Někteří operátoři placených televizních služeb, zejména IPTV, chtějí na českém trhu nabízet kombinované přijímače, které divákům umožní jednak bezplatný příjem programů přes terestrické sítě DVB-T2 a jednak placených programů v IPTV. Takové plány má například slovenská společnost Antik Telecom. Hybridní set-top boxy ale vyjdou násobně dráž než základní přijímače pro DVB-T2. Zatímco nejlevnější základní set-top box vyjde na 600 korun, hybridní přijímač pro DVB-T2 a IPTV bude pětkrát dražší.

Štítky