Už v listopadu 2019 v Praze přestane vysílat Česká televize ve standardu DVB-T a naladíte ji pouze v nových sítích DVB-T2. Na jejich kanály je třeba přeladit všechny STA.

Ačkoli se to může zdát dlouhá doba, televizním divákům v Praze zbývá poslední rok na úpravy společných televizních antén (STA) pro příjem nového televizního vysílání ve standardu DVB-T2. Již za rok totiž v Praze přestane vysílat Česká televize v dnešní normě DVB-T a pozemní cestou zdarma ji bude možné naladit právě jen prostřednictvím nového vysílání DVB-T2. Zatímco lidem, kteří nevyužívají STA, postačí k příjmu tohoto vysílání nový televizor nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, diváci z bytových domů se neobejdou bez úpravy antény. Tu provádí specializované servisní firmy, které budou mít během příštího roku, a zejména pak v jeho závěru, plné ruce práce.

K TÉMATU: Den D pro vypínání DVB-T nastane 27. listopadu 2019. Od tohoto data v Praze nenaladíte ČT

„Nechávat úpravu STA na poslední chvíli se rozhodně nevyplatí, protože servisní společnosti budou mít tolik zakázek, že na nové budou pořadníky. Dá se předpokládat, že kdo si vzpomene třeba až koncem léta, nemusí se úpravy antény do termínu vypnutí DVB-T vysílání České televize dočkat,“ varuje Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací (CRA). Dnem D bude 27. listopad 2019, kdy Česká televize ukončí vysílání současného multiplexu 1 ve standardu DVB-T z obou hlavních pražských vysílačů na Žižkově a Cukráku. Již dnes lze ale všechny programy ČT naladit z obou těchto vysílačů i ve standardu DVB-T2, a to dokonce ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD). Stačí k tomu právě jen nový přijímač a v případě STA také úprava antény.

V Praze vysílá přes DVB-T2 již 33 televizí

Některé menší STA mohou využívat širokopásmové zpracování signálů, tyto STA úpravu nebudou potřebovat. Většina STA má však obvykle kanálové zpracování přijímaného televizního signálu a tyto společné antény je potřeba na příjem nových kanálů připravit. V čem taková úprava spočívá? „Servisní firma doplní STA o kanálovou vložku pro příjem nové vysílací sítě. Bez ní se signál této sítě k divákům v bytovém domě nedostane,“ vysvětluje Procházka. V případě České televize je třeba doplnit kanálovou vložku pro kanál 26, na kterém probíhá veřejnoprávní vysílání ve standardu DVB-T2. Majitelé nebo správci domů ale mohou rovnou nechat instalovat i vložky pro příjem dalších dvou sítí DVB-T2, které obsahují komerční televize. Tyto sítě vysílají na kanálech 31 (tzv. Přechodová síť 12) a 24 (tzv. Přechodová síť 13). Vedle šesti veřejnoprávních programů ve Full HD rozlišení tak je již dnes možné v Praze zdarma na anténu v DVB-T2 zachytit i 27 komerčních stanic, z nichž některé vysílají rovněž v HD kvalitě.

Rovněž komerční televize čeká vypínání vysílání v končícím standardu DVB-T. Konkrétně v Praze se tak stane 8. ledna 2020, kdy v metropoli ukončí vysílání celoplošné multiplexy 2 a 3 (multiplex 4 vypne vysílání DVB-T v průběhu ledna 2020, přesný termín ještě nebyl stanoven). Jejich programy již nyní obsahují zmiňované Přechodové sítě 12 a 13. Souběžné vysílání těchto programů ve standardech DVB-T a DVB-T2 probíhá v Praze podle konkrétní sítě již téměř rok až rok půl a další rok bude pokračovat – až do vypnutí sítí DVB-T. K přechodu na nový systém dochází kvůli odebrání části frekvencí televiznímu vysílání, které budou po roce 2020 použity pro vybudování mobilních sítí nové generace 5G pro vysokorychlostní připojení k internetu. Aby se dal zachovat bezplatný pozemní příjem televizního vysílání ve stejném rozsahu a pokrytí jako nyní, musí se přejít na efektivnější vysílací standard, který umožní šířit stejný počet sítí na menším počtu frekvencí.

Jak vybírat nový televizor nebo set-top box

S novým standardem si ale starší televizory neumí poradit. Podle posledního průzkumu je již 25 procent diváků vybaveno kompatibilním přijímačem DVB-T2 /HEVC, který umožní televizní příjem i po vypnutí současného DVB-T vysílání. Pro ostatní diváky je nutná koupě nového přijímače. Vhodné televizory a set-top boxy jsou označeny kulatou zlatou nálepkou „DVB-T2 ověřeno“, která zaručuje, že přijímač prošel certifikací a splňuje technické požadavky pro bezproblémový příjem vysílání DVB-T2 v České republice. Seznam všech certifikovaných přijímačů, který je neustále doplňován a aktualizován, je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz. Ceny základních set-top boxů začínají na 600 korunách, u televizorů se pohybují od 3 000 Kč. Pokud se rozhodnete pořídit chytrý televizor, který dokáže zpracovat hybridní vysílání (HbbTV), vyjde vás sice o trochu dráž, ale otevřete si cestu k televizním archivům jednotlivých televizí a budete si moci díky televizi připojené k internetu přehrávat pořady, které jste v reálném čase nestihli sledovat v klasickém vysílání. Zdarma tak získáte některé služby, které nabízí placené IPTV.

Praha bude vůbec prvním regionem v České republice, která v rámci druhé televizní digitalizace opustí pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Od 8. ledna 2020 by v ní neměla vysílat už žádná celoplošná DVB-T síť. Jediným způsobem, jak si nadále zachovat bezplatný příjem televizního vysílání, bude přechod na DVB-T2. Někteří poskytovatelé placených televizních služeb se snaží mezi diváky vyvolat paniku tvrzením, že nové vysílání DVB-T2 bude méně kvalitní a čekají ho výpadky či horší pokrytí než stávající vysílání ve standardu DVB-T. To je absolutní nesmysl. Naopak, nové vysílání bude díky rozsáhlým jednofrekvenčním sítím mezi jednotlivými vysílači lépe dostupné a nadále zůstane jediným způsobem, jak přijímat televizi zdarma.

Štítky