Zařízení certifikované pro příjem zemského DVB-T2 sice dostanete ve stejném balení jako jeho jednodušší verzi, uvnitř ale najdete i Wi-Fi adaptér pro rozhraní USB. Ten dovolí napojení na domácí počítačovou síť bez nutnosti natahovat k televizoru (set-top boxu), ethernetový kabel.

AKTUALIZOVÁNO, 29. 4. 2019: Uvolněna nová verze firmwaru. Změnou je, podle výrobce, zprovoznění aplikace počasí a úprava aplikace Youtube ve které jdou nyní přehrávat veškerá videa bez jakéhokoliv omezení.

Maxxo T2 H.265 není set-top box nejnovější, testoval jsem ho před více než rokem pro Digizone.cz. Nicméně od té doby se trochu proměnil a nyní je i levnější – prodává se za 699 Kč. Na trhu se navíc objevila varianta „Maxxo T2 H.265 + Wi-Fi“, která za mírně vyšší cenu 825 Kč dovoluje připojení k domácí síti, resp. k internetu, i pro ty, kteří nechtějí či nemohou natahovat ethernetový rozvod. V ceně tak rovnou dostáváte USB Wi-Fi adaptér, který lze dokoupit i zvlášť (199 Kč). Ten nabídne bezdrátový přenos až ve standardu 802.11 n na frekvenci 2,4 GHz. Pokud ale bydlíte v činžovním domě, možná pro vás tato někdy už dosti zarušená frekvence nebude ideální. Bohužel 5 GHz se k set-top boxu nedodává.

Zapůjčenou rozšířenou verzi jsem napojil na Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band) a dále pak na multimediální server Synology DiskStation DS414j. Právě schopnost přehrávat síťová multimédia je asi tím největším přínosem, protože zbylé aplikace jsou velmi jednoduché. Zbytek vezmu ve stručnosti, protože na toto téma už nějaká ta recenze vyšla.

Snadné napojení přes Wi-Fi

Instalace je velmi jednoduchá, bohužel v balení stále nejsou baterie do dálkového ovladače, takže začít musíte jimi. Na obrazovce se následně objeví krátké menu s přednastavenou češtinou a ČR, takže vlastně stačí jen odmáčknout ladění. Rozhlasové a televizní stanice se ukládají zvlášť, a to vždy od čísla jedna.

Pokud potřebujete napájení antény (standardně vypnuto), nebo připojení k internetu přes dodaný USB Wi-Fi adaptér, musíte to udělat zvlášť až po prvotní instalaci a naladění tunerů.

Setřídění kanálů je jednoduché a v menu nastavení stačí najet na jméno stanice, zmáčknout teletextové tlačítko a šipkami posunout stanici na vybrané místo.

Pro připojení adaptéru USB Wi-Fi najdete v krabici jednoduchý návod, což je nutné pochválit, navíc opravdu seděl. Bohužel Maxxo má pouze jedno rozhraní USB na přední straně, takže se jisté vadě na kráse nevyhnete. Instalace je díky výtečné (!) softwarové klávesnici pro zadání hesla snadná, přes tlačítko WPS se ale nenapojíte.

Maxxo T2 H.265 s Wi-Fi se k nedávno recenzovanému 4K televizoru Sencor SLE 50U02TCS připojilo v režimu 1080i, což je rozhodně lepší varianta než jakou nabízí současná set-top boxová většina, která nejčastěji končí u 720. Přepnutí na nejvyšší možný režim 1080p musíte udělat manuálně v menu nastavení, automatika tu není.

Abych se dostal k novým funkcím, bylo zapotřebí provést aktualizaci firmwaru, což jde pouze přes USB. Naštěstí návod je zpracován výborně a i když výrobce o aktualizaci říká, že byla „přidána podpora Youtube a DLNA“, u mě platilo jen to druhé. Youtube už totiž k dispozici bylo.

Trochu jiné ovládání

Kompaktní dálkový ovladač má speciální umístění některých tlačítek a ne vždy je to ideální i když bez samostatných kláves pro postupnou volbu kanálů a hlasitost se nejspíše obejdete (využita jsou šipková tlačítka). Menu nastavení se ale ovládá vcelku standardně jen s tou výjimkou, že jakmile vstoupíte do nabídky na druhé úrovni, vrátíte se na tu první jen přes Exit. Jinak se v nabídce dá kolovat stejně, jako ve správci souborů a je to příjemné osvěžení.

Ovládání multimédií je specifické zejména díky přístupu. OK ve správci souborů bohužel nespouští přehrávání, resp. spouští, ale v případě videa jen do malého náhledu. Pokud ho chcete na celou obrazovku, musíte následně zmáčknout červené teletextové tlačítko. Zvyknout si musíte i na to, že i když OK v tuneru vyvolá seznam kanálů, při přehrávání multimédií vše řídíte speciálními tlačítky.

Programová nabídka je jednoduchá, ale funkční. Ale jen tehdy, když se chcete pohybovat v rámci dne. Přímé přepnutí na jiný den tu totiž stále chybí. Na další den se tak dostanete jen vyjetím přes půlnoc.

Jednoduché EPG, odstraněná chyba při nahrávání

Jak vypadá programová nabídka, vidíte na fotografii výše. Box nabízí jediný náhled, a to pro jednu stanici na několik hodin dopředu (v jednom sloupci). Po EPG se můžete volně pohybovat pouze vertikálně, stlačení šipky vlevo či vpravo generuje okamžitou změnu kanálu. Velmi nešikovný je pak přechod na další den, který šel udělat jen tak, že jsem se po nabídce pohyboval přes půlnoc. Tlačítka přímého přepnutí, nebo výběru dne tu nejsou, takže EPG je určeno spíše jen pro náhled v rámci dne.

Dobrou zprávou je naopak to, že byla odstraněna chyba při nahrávání, která dávala možnost přepnout kanál během záznamu. Nyní ho sice můžete přepnout také, ale jen v rámci multiplexu. Seznam stanic na OK však bohužel nabízí všechny kanály. Nicméně pokud se chcete přepnout na nějakou stanici na jiném multiplexu, set-top box vás na to upozorní.

Výborná multimédia i když někdy bez externích titulků

Multimédia jsou trochu specifická svým ovládáním o čemž jsem se už zmiňoval. Platí to i o těch síťových, která jsem zkoušel jak z počítače a z notebooku s Windows 10, tak ze zmiňovaného serveru Synology. Kupodivu navíc fungovalo i něco à la Wi-Fi Miracast, tedy například odeslání fotografie z mobilu na velkou obrazovku a tudíž promítání třeba vaší dovolené.

Vše pracovalo přes set-top box a dodatečnou mobilní aplikaci, což byla v mém případě iMedia Share 1.0. Použít lze podle výrobce i jiné, např. Nero Streaming Player. Na mobil si také můžete „sáhnout“ i přímo ze set-top boxu, a to jsou hodně hezké funkce u takto levného přístroje!

Co se týče síťových multimédií, příjemná je možnost kolovat ve výpisech souborů (při 6 TB na serveru se to opravdu hodí), bohužel dvě věci vítězný pocit trochu kazí. První je, že aplikace DLNA u Maxxo nezvládá češtinu, což by se dalo přežít, větším problémem je, že nepracuje s externími titulky, což je bohužel velmi časté i u mnohem dražších přístrojů. Pokud je ale nepotřebujete, Maxxo T2 H.265 + Wi-Fi se osvědčilo jako spolehlivý přehrávač, a to jsem vyzkoušel minimálně dvě desítky celých seriálových dílů a řadu dalších, kratších videí z Youtube.

A multimédia přes USB? Ty vezmu je jen krátce, protože téma najdete rozebrané v jiných recenzích. U videa jsou už externí titulky podporovány, a to ve dvou velikostech. Znakovou sadu si však vybrat nemůžete, nicméně čeština tu většinou byla. Alespoň při krátkém zkoušení, protože jsem se zaměřil hlavně na multimédia síťová.

Od Youtube si mnoho neslibujte i když se jako Region dá zvolit Česko. Přehrávají se však jen některá videa a podle zpráv od výrobce, vždy jen ta bez reklam. Na nápravě se prý pracuje, ale osvěžit by potřebovala celá aplikace.

Stojí za to, především kvůli DLNA

I po více než roce, za zcela změněné situace na trhu se set-top boxy, prokázalo toto Maxxo T2 svou životaschopnost. A také vysokou obrazovou kvalitu stále jdoucí nad rámec ceny i třídy. Od síťových aplikací, ale mnoho nečekejte. Youtube je vysloveně jednoduché, počasí taktéž (i když se dá přidat jiné místo), někoho však možná potěší čtečka RSS (třeba knižní fanoušky na výpis nových publikací). Co rozhodně potěšilo mě, byla implementace DLNA dovolující jak přístup na síťová média, tak na mobil (jde to i obráceně). Škoda samozřejmě absence podpory externích titulků, která ovšem u videí přes USB pracuje. Jinak je kompatibilita výborná a tohle by byla třešnička na dortu. Snad s tím výrobce něco udělá, protože se prý bude vydávat minimálně ještě jedna aktualizace.

Set-top na DVB-T2 prokázal – za současného stavu – bezproblémový provoz (v předchozí recenzi se dočtete něco i o citlivosti na signál). Pozor si tak dejte zejména na dálkový ovladač, který nebude pro ty, kdo hůře vidí. Jinak je to rozhodně dobrá práce u níž oceníte i svižný chod a možná i mé oblíbené kolování v nabídkách urychlující přístup třeba k vybranému souboru na serveru.

Hodnocení

  • PRO: dobrý obraz, svižná práce, výborná multimediální kompatibilita, přehrávání multimédií ze sítě i z mobilu, možnost využít něco à la Wi-Fi Miracast, celkově vzato solidní aplikace pro DLNA, jen…
  • PROTI: … bez podpory externích titulků (ty se nabízejí jen přes USB), pro někoho možná ovladač s příliš drobnými popiskami

Štítky