Jako první ukončí „staré“ vysílání Česká televize, v listopadu 2019 se odmlčí z vysílačů Praha – Žižkov a Cukrák. Další středočeský vysílač Votice – Mezivrata bude následovat v lednu 2020.

Pražští a středočeští televizní diváci mají poslední rok na to, aby si nakoupili nové televizní přijímače, případně upravili společné televizní antény pro příjem nového typu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Tedy alespoň ti, co se spoléhají na terestrický příjem televizního signálu, na klasickou anténu, který je jako jediný bezplatný. Dosavadní digitální vysílání DVB-T totiž bude v Praze a Středočeském kraji končit v rozmezí listopadu příštího roku a ledna 2020. V této době dojde k vypínání celoplošných televizních sítí na vysílačích Praha Žižkov a Cukrák. Diváci, kteří si včas nezajistí příjem nového typu vysílání ve standardu DVB-T2, tak mohou o bezplatný televizní signál přijít.

Zpozornět by měli zejména obyvatelé bytových domů se společnými televizními anténami (STA). V druhé polovině příštího roku totiž bude obrovská poptávka po servisních anténářských společnostech a je možné, že pokud správce nebo majitel domu nechá úpravu STA až na léto nebo podzim 2019, dostane se v pořadníku servisní firmy až na termín po vypnutí vysílání DVB-T. Upravovat společné antény přitom lze už nyní, protože nové vysílání DVB-T2 už delší dobu funguje souběžně s končícím DVB-T. Kdo si tedy již nyní zakoupí set-top box nebo televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, může již v novém standardu naladit 33 televizních programů, z toho některé v HD kvalitě, aniž by za jejich příjem musel platit nějaké extra poplatky.

Na DVB-T2 lze přecházet již nyní

Takzvané přechodové sítě DVB-T2, které zajišťují souběžné vysílání v novém standardu, lze zachytit z hlavních vysílačů Praha Žižkov a Cukrák (platí pro sítě Českých Radiokomunikací a České televize), případně z Rakovníka a Benešova (síť Digital Broadcasting – ale benešovský vysílač DVB-T2 ještě není v provozu). Po koupi set-top boxu DVB-T2/HEVC a jeho připojení k televizoru, případně po pořízení nového televizoru stačí spustit automatické ladění programů a do přijímače se načte kompletní programová nabídka dostupná v dané lokalitě. Nepůjde přitom pouze o nové sítě DVB-T2, ale i stávající sítě DVB-T, protože nové televizní přijímače dokáží zpracovat signál v obou standardech. Diváci napojení na STA musí obvykle počkat na úpravu společné antény.

V novém standardu aktuálně vysílají tři přechodové sítě DVB-T2. Jde o multiplex 11 s šesti programy České televize ve vysokém rozlišení obrazu a osmi programy Českého rozhlasu, multiplex 12 s 18 programy komerčních televizí a rádiem Proglas a multiplex 13 s 10 celoplošnými a několika regionálními komerčními televizemi. Sítě 11 a 12 využívají vysílače Českých Radiokomunikací, síť 13 vysílače společnosti Digital Broadcasting. V zásadě platí, že pokud diváci v daném místě naladí vysílání celoplošných multiplexů 1, 2 a 3 ve standardu DVB-T, měli by naladit i Přechodové sítě 11 a 12 ve standardu DVB-T2. A pokud naladí programy celoplošného multiplexu 4 ve standardu DVB-T, měli by přijímat i vysílání Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2.

Kdy se budou vypínat jednotlivé vysílače?

Kdy přesně se bude stávající vysílání DVB-T ve středních Čechách vypínat? Jako první se odmlčí multiplex 1 s programy České televize na vysílači Praha Žižkov a Cukrák, a to již 27. listopadu 2019. Pro řadu domácností ve středních Čechách to znamená, že si budou muset vyřešit příjem nového vysílání před Vánoci 2019, jinak se budou muset obejít bez programů ČT. Další středočeský vysílač Votice – Mezivrata vypne ČT až po Novém roce 2020, konkrétně 7. ledna 2020. Komerční televize budou následovat ještě v průběhu ledna 2020. Multiplexy 2 a 3 ukončí vysílání z Cukráku 15. ledna 2020 a z Mezivrat 22. ledna 2020. Ve stejných termínech skončí na obou vysílačích i Přechodová síť 12, která se rozdělí na dva finální multiplexy DVB-T2: sítě 22 a 23.

Přelaďování tedy bude v druhé polovině ledna 2020 čekat i ty diváky, kteří se rozhodnou přejít na příjem nového vysílání ve standardu DVB-T2 již nyní. Opět ale bude stačit pouze spustit automatické vyhledávání programů a nové vysílací kanály se do přijímače načtou samy. Komplikovanější to budou mít bytové domy, které si budou muset nechat přeladit kanálové vložky u společných televizních antén. Dobrou zprávou je, že Česká televize vysílací kanál pro DVB-T2 měnit nebude (zůstane jí stávající kanál 26) a Přechodová síť 13, která se promění ve finální síť 23 pro DVB-T2, využije dosavadní vysílací kanál vypínaného multiplexu 4 (kanál 44), na jehož příjem jsou už STA naladěny. Za to malé „nepohodlí“ to ale bude stát – diváci získají zdarma programy v lepší kvalitě obrazu a s možností další rozšiřování nabídky.