UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ– Většinu nových dokrývačů pro ČT provozují České Radiokomunikace, osm lokalit dokryla společnost Profi-Invest a jednu Ivo Brabec.

Dvacet nových dokrývačů Přechodové sítě 11 pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 spustila Česká televize. Celkem tak již provozuje 59 dokrývačů ve standardu DVB-T2 a 27 základních vysílačů velkého výkonu. Vyplývá to z aktualizované databáze zprovozněných vysílačů na webu Digict.cz a seznamu vydaných individuálních oprávnění k využívání kmitočtů na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Nejvíce lokalit, celkem 11, pro ČT dokryly České Radiokomunikace (CRA), které pro Kavčí hory provozují i takřka kompletní základní síť vysílačů velkého výkonu (s výjimkou Raspenavy na severu Čech). Osm dokryla společnost Profi-Invest a jednu jihočeský operátor Ivo Brabec.

Česká televize plánuje spustit až 92 dokrývačů Přechodové sítě 11, které by kopírovaly již existující síť dokrývačů multiplexu 1. Z toho více než 50 zajistí CRA, zbytek dalších pět provozovatelů televizních vysílačů, konkrétně společnosti Profi-Invest, B PLUS TV, Ivo Brabec, KUSPOLA a Radio Info. Některé dokrývače si ČT provozuje sama ve spolupráci s místními radnicemi. Kompletní sekundární síť dokrývačů DVB-T2 by chtěla ČT zprovoznit ještě do konce letošního roku, v některých lokalitách ale bude muset žádat o přidělení jiných kmitočtů, protože na těch, které jí přisuzuje Technický plán přechodu na DVB-T2, z technických důvodů (vzájemné rušení se silnými vysílači) vysílat nemůže. Dokončení sekundární sítě by se tak mohlo protáhnout až do příštího roku.

Nové dokrývače od Českých Radiokomunikací

CRA nově pro ČT zprovoznily 11 dokrývačů. Ve východních Čechách tak lze Přechodovou síť 11 nově naladit v členitých oblastech na Ústeckoorlicku z dvou nových lokalit v Letohradu a Žamberku. V Posázaví spustily CRA dokrývače veřejnoprávní přechodové sítě v Sázavě a Ledči nad Sázavou, na Valašsku ve Strání, Jablůnce, Novém Hrozenkově a Velkých Karlovicích. Na Příbramsku je veřejnoprávní síť DVB-T2 nově zachytitelná v Jincích, na Šumavě v Železné Rudě a na Brněnsku v Blansku. Vesměs jde o slabší dokrývače s maximálním vyzářeným výkonem 10 až 25 Wattů. Ve všech lokalitách kromě Jinců mají dokrývače horizontální polarizaci, Jince ji mají vertikální.

Nové dokrývače od Profi-Invest

Druhým největším dodavatelem a provozovatelem dokrývačů pro Českou televizi je společnost Profi-Invest. Pro přechodovou síť DVB-T2 spustila osm nových lokalit, včetně jednofrekvenční sítě dvou dokrývačů v Náchodě. Na Liberecku jde o dokrývače v Albrechticích – Desné, Hejnicích a Jiřetíně pod Jedlovou. V Jeseníkách zprovoznil Profi-Invest dokrývač v Jeseníku, lokalitě Zlatý Chlum, na Karlovarsku lze vysílání ČT v DVB-T2 nově naladit v Lokti. V Pošumaví pak firma spustila veřejnoprávní dokrývač v Prachaticích. Často jde o silnější dokrývače s výkonem 100 Wattů a v polovině případů využívají vertikální polarizaci (týká se to lokalit Jeseník, Jiřetín pod Jedlovou, Loket a Prachatice).

Nový dokrývač od Ivo Brabce

Jihočeský podnikatel Ivo Brabec zajistil České televizi dokrytí přechodové sítě DVB-T2 v Ústí nad Labem. Nově lze díky němu naladit Přechodovou síť 11 z lokality Větruše na kanálu 47. Jde o menší dokrývač s maximálním vyzářeným výkonem 10 Wattů. Stejně silný dokrývač provozují pro ČT přímo v Ústí nad Labem i CRA z lokality Vaňov, pouze na kanálu 50. Na stejném kanálu vysílá ČT ve standardu DVB-T2 také z hlavního ústeckého vysílače Buková hora, který je zdrojem signálu pro řadu diváků ve středních Čechách a na severozápadních okrajích Prahy.

Díky dvacítce nových dokrývačů si v daných lokalitách mohou diváci s přijímači DVB-T2 naladit zdarma Full HD vysílání všech šesti programů České televize a osm stanic Českého rozhlasu. V naprosté většině případů navíc nebude nutné po vypnutí stávajícího vysílání DVB-T přelaďovat přijímače, kmitočty pro DVB-T2 jsou finální. Výjimkou je Blansko, kde se nyní z lokality Olešnice vysílá na kanálu 48, ale později se přejde na finální kanál 39. Pro diváky to bude znamenat, že si budou muset na svém televizoru nebo set-top boxu spustit automatické ladění programů a nechat si znovu načíst kompletní programovou nabídku.

Štítky