UVNITŘ TABULKY A MAPY POKRYTÍ – Oba multiplexy musí ještě dokrýt středočeské Chocerady, Česká televize si na leden nechává spuštění silnějšího dokrývače na vrchu Praha u Příbrami.

České Radiokomunikace (CRA) finišují s výstavbou dvou přechodových sítí DVB-T2. Tento týden zprovoznily celkem pět dokrývačů pro přechodový multiplex České televize a vlastní Přechodovou síť 12 s hlavními programy tuzemských komerčních televizí. Obě sítě lze nově naladit v Blansku u Brna a Žamberku na Ústeckoorlicku. Česká televize navíc dokryla i lokalitu Strání na moravsko-slovenském pomezí. „Kromě tří dokrývačů, které spustíme v lednu, máme postaveny dvě kompletní přechodové DVB-T2 sítě, které pokrývají více než 99,6 procenta obyvatel. Všichni, kdo mají DVB-T2 televizor případně set-top box, nebo jim nový televizní přijímač přinese Ježíšek, tak mohou přijímat novou generaci televizního vysílání,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie CRA.

V Blansku diváci nově naladí všech šest programů České televize ve Full HD rozlišení na kanálu 48, dalších 18 komerčních televizí pak na kanálu 38. Sítě DVB-T2 vysílají ze stejné lokality jako multiplexy 1 a 2 ve standardu DVB-T, takže domácnosti zvyklé přijímat v Blansku televizní signál na klasickou anténu, nemusí s touto anténou nijak manipulovat. Pouze potřebují přijímač DVB-T2/HEVC, tedy buď nový televizor, nebo set-top box, který zapojí mezi anténu a stávající televizi. Po spuštění automatického ladění se jim nové sítě a programy samy načtou do přijímače, a spolu s nimi i dosavadní multiplexy DVB-T. Z lokality Veselice mohou naladit i Přechodovou síť 13 s dalšími komerčními televizemi ve standardu DVB-T2.

Termíny spouštění vysílačů a dokrývačů Přechodové sítě 11


Někde bude třeba ještě upravit STA

V Žamberku vysílá České televize ve standardu DVB-T2 na kanálu 26, CRA zde šíří svoji Přechodovou síť 12 s komerčními televizemi na kanálu 37. Opět platí, že pokud diváci v Žamberku již přijímají pozemní cestou multiplex 1 a 2, nové vysílání DVB-T2 naladí ze stejného vysílače. Domácnosti, které využívají společnou televizní anténu (STA), však musí nejprve prostřednictvím majitele nebo správce domu zajistit úpravu STA profesionální servisní anténářskou společností. Ta doplní do STA kanálové vložky pro nové vysílací sítě, které pak umožní šířit signál nových vysílacích sítí po kabelovém rozvodu po bytovém domě. Na rozdíl od Blanska v Žamberku nelze naladit signál Přechodové sítě 13, kterou provozuje společnost Digital Broadcasting.

Ve Strání na Uherskohradišťsku, přímo na hranici se Slovenskem, spustila Česká televize vysílání DVB-T2 na kanálu 24. Stejný dokrývač využívá ČT i pro šíření signálu svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Souběžné vysílání v obou standardech tu poběží zhruba půldruhého roku. Až na leden pak Česká televize nechává spuštění posledních dvou dokrývačů, které pro ni zajišťují CRA. Jde o středočeské Chocerady, kde bude ČT vysílat ve standardu DVB-T2 na kanálu 26, a vrch Praha u Příbrami, kde by měla vysílat na kanálu 29. V obou případech však není jisté, zda nové vysílání bude probíhat právě na těchto kanálech určených Technickým plánem přechodu na DVB-T2, nebo zda nebude muset Český telekomunikační úřad najít jiné vhodnější kmitočty.

Termíny spouštění vysílačů a dokrývačů Přechodové sítě 12

Poslední vysílače spustí i Digital Broadcasting

Česká televize bude po Novém roce také pokračovat ve spouštění dokrývačů DVB-T2 od dalších dodavatelů, konkrétně od společností Profi-Invest, B PLUS TV, KUSPOLA, Radio Info a Iva Brabce. Zprovoznění jednoho dokrývače si nechávají na leden také CRA u svojí Přechodové sítě 12. Stejně jako v případě ČT jde o středočeské Chocerady, pro něž ČTÚ vyčlenil u Přechodové sítě 12 kanál 31. Spouštění dalších dokrývačů plánuje i společnost Digital Broadcasting, která provozuje Přechodovou síť 13. Podle ředitele vnějších vztahů Martina Roztočila oznámí již zítra názvy dvou lokalit, do nichž se přechodový multiplex rozšíří 27. a 28. prosince. Podle všeho by mělo jít o Čertovu Studnici u Jablonce nad Nisou a městský dokrývač v Liberci. Digital Broadcasting zároveň zprovoznil 12 nových dokrývačů celoplošného multiplexu 12, který vysílá ve standardu DVB-T.

Po spuštění všech dokrývačů DVB-T2 začne krátké přechodové období, po které vedle sebe budou existovat tři celoplošné sítě DVB-T2 a čtyři celoplošné multiplexy DVB-T. V listopadu příštího roku pak začne vypínání celoplošných multiplexů DVB-T. Prvním regionem, kde se tak stane, bude 27. listopadu 2019 Praha a blízké okolí. Všechny základní vysílače DVB-T pak ukončí vysílání do konce června 2020 (v případě ČT již do konce května 2020). Společně s celoplošnými multiplexy DVB-T budou končit i přechodové sítě DVB-T2, které se překlopí do finálních multiplexů nové generace. Místo tří sítí DVB-T2 vzniknou čtyři, které zcela nahradí dnešní multiplexy 1 až 4. K nim by pak časem měly přibýt ještě dva celoplošné „rozvojové“ multiplexy DVB-T2.

Štítky