UVNITŘ TABULKA – Český rozhlas dnes zprovoznil tři vysílače a sedm dokrývačů svojí digitální sítě ČRo DAB+ a zvýšil tak pokrytí na 61 procent obyvatel České republiky.

Deset nových lokalit pokryl dnes o desáté hodině dopoledne Český rozhlas signálem svojí pozemní digitální sítě ČRo DAB+. Veřejnoprávní rozhlasový multiplex lze nově naladit ve východních a severních Čechách a v části Vysočiny. Rozhlas díky několika dokrývačům souvisle pokryl dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Digitální síť ČRo DAB+ tak nyní může naladit již 61 procent obyvatel České republiky, musí však vlastnit digitální rozhlasový přijímač DAB+ nebo autorádio s digitálním tunerem. Doposud bylo toto vysílání dostupné v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Berouně, tedy pro necelou polovinu populace (konkrétně pro 41 procent obyvatel).

Ukázka příjmu sítě ČRo DAB+ z trutnovské Černé hory v Pardubicích (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Digitální síť Českého rozhlasu obsahuje 14 programů. Jde o celoplošné okruhy Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Plus, pět regionálních stanic ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Plzeň, ČRo Region a Regina DAB Praha, a pět speciálních stanic Rádio Wave, Rádio Retro, Rádio Junior, D-dur a ČRo Jazz. Síť používá moderní kodek HE-AAC v2, který umožňuje vysílat s nižším datovým tokem při zachování vysoké zvukové kvality. Postupně s rozšiřováním pokrytí by se měla programová náplň rozšiřovat o další regionální stanice ČRo, i když s aktuálním spouštěním nových vysílačů nedošlo k rozšíření nabídky o ČRo Ústí nad Labem, ČRo Liberec, ČRo Hradec Králové, ČRo Pardubice a ČRo Jihlava. Na polovinu příštího roku má rozhlas připravenu další expanzi s DAB+ vysíláním na jih Čech, střední Moravu a dokrytí dálnice D1 z Brna do Zlína a do Ostravy.

Dnešní rozšíření ČRo DAB+ může výrazně zlepšit propagaci digitálního rozhlasu, protože se signál dostane do několika krajských měst, kde se zatím DAB+ nedal naladit, nebo byl příjem problematický. Na druhou stranu zůstávají lokality, které dosud v analogovém FM pásmu bez problémů přijímají rozhlasové vysílání např. z trutnovské Černé hory, ale s digitálním signálem mají potíže. Konkrétně jde o Broumovsko, které je historicky komplikované i z hlediska koordinace kmitočtů pro vysílače či dokrývače v FM pásmu. Severočeská Buková hora zase pokrývá Šluknovský výběžek, ale její signál nedosahuje do Frýdlantského výběžku, který i pro televizní vysílání využívá několik samostatných dokrývačů.

Štítky