Probrali jsme se našimi testy a přinášíme výběr toho nejlepšího, co se v nich za poslední sezónu u nás objevilo. Některé kousky opravdu stojí za to a možná na ně budete mít štěstí i v novoročních výprodejích.

Stav přechodu z DVB-T na DVB-T2 se dá na přelomu roku 2018/19 označit slovy „už je za rohem“. Česká televize k 30. září 2018 ukončila vysílání ve vysokém rozlišení (HD) v pozemních sítích DVB-T a v prosinci dokryla dalších 20 lokalit signálem DVB-T2.

Český telekomunikační úřad už v listopadu rozdal takřka všechny kmitočty pro přechodové sítě DVB-T2 a Digital Broadcasting finišuje s pokrytím Přechodové sítě 13 pro DVB-T2.

Společnost České Radiokomunikace (CRA) ohlásila, že k 20. 11. 2018 už má Přechodovou síť 12 zcela kompletní a pokrývá tak 99,6% domácností.

Harmonogram přechodu DVB-T na DVB-T2 (zdroj: CRA).

K ilustraci stavu, resp. příprav na opuštění stávajícího DVB-T, se stačí podívat na titulky článků Televizního webu v poslední době:

Ve světle těchto finišujících příprav je s podivem, že podle průzkumu provedeného agenturou Median pro Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) je na nutný přechod na DVB-T2/HEVC připraveno pouze 25 % domácností.

Říká se v něm sice také, že 82 % už o něm ví, nebo o něm alespoň slyšelo, ale znáte to. Podle téhož průzkumu je na terestrické platformě přímo závislých asi 45 % domácností, nezapomeňme ale na překvapivě stabilní číslo posledních let, totiž že kolem 60 % domácností využívá DVB-T v nějaké formě společně s další platformou. Mimochodem, že se přechod na DVB-T2 vleče, usuzuje podle průzkumu MPO plných 21 % domácností, a to už je něco!

K TÉMATU: Mapy pokrytí signálem nového televizního vysílání DVB-T2

V současné době se už přechod na nový zemský standard dá pořídit doslova za pár stokorun, což dokazuje například certifikovaný a i u nás testovaný set-top box Antex plus Orion T2 nabízený za 550 Kč. Kvůli němu tady ale nejsme. Níže uvedený přehled 10 NEJ set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC je dělán bez ohledu na cenu. K názvu máte rovnou připojen odkaz na podrobný test, který vyšel na Televizním webu. Snadno tak zjistíte jeho kladné i záporné stránky, protože pochopitelně nic a nikdo není bez chybičky.

Alma iHD (HbbTV, 1599 Kč)

Po důkladném prozkoušení a dá se říci i dlouhodobém testu set-top boxu na několika druzích firmwaru se zdá, že stávající verze je skutečně funkční. Navíc ji doprovázejí i hodiny v pohotovostním režimu a také velice rychlý start přístroje z pohotovostního režimu, většinou kolem dvou, tří sekund.

U HbbTV, a to snad na všech kanálech (zejména na FTV Prima), si však musíte zvyknout na pomalejší, až pomalý běh aplikací. Odezva někdy trvá i několik sekund a právě tohle je daň, kterou zaplatíte za v současnosti nejlevnější přístroj s hybridním televizním vysíláním.

Hodnocení

  • PRO: cena, výborný obraz, rozměrná a výrazně popsaná tlačítka dálkového ovladače s výborným záběrem infra paprsku, parádní třídění naladěných kanálů, plná podpora HbbTV, ale…
  • PROTI: …zvyknout si musíte na pomalejší běh aplikací HbbTV

Humax HD Nano T2 (HbbTV, 1990 Kč)

Tak takhle nějak má vypadat set-top box za patnáct set, dva tisíce. Na pohled kvalitní, po zapnutí (bohužel delším – kolem 32 s) rychlý a solidně vybavený i když tady má Humax HD Nano T2 v provedení pro Česko svá omezení. To souvisí především s vypnutím funkcí na tlačítku TV Portal, což se zřejmě dotklo i podpory síťových multimédií.

Obrazově, a i zvukově, nelze mít námitek, chování na českém DVB-T2 bylo vynikající, což se týká i resamplování z SD rozlišení v němž jsou dnes vysílány všechny kanály s výjimkou České televize. Výhodou je rovněž všestranné nastavení, jehož valnou část si navíc odbudete v instalaci, kde jasně stanovíte veškeré důležité parametry a tak by to mělo vypadat!

Pokud hledáte přístroj pro HbbTV, který nebude stát tolik co Technisat a bude sofistikovanější než Alma iHD, tady možná budete doma. Zvláště když vám nebudou vadit omezená multimédia. K dokoupení by měl být i bezdrátový USB Wi-Fi adaptér pro napojení na internet.

Hodnocení

  • PRO: excelentní provedení i zpracování, výtečný a dobře čitelný dálkový ovladač, výtečný obraz i zvuk, stejně jako ovládání a EPG, solidní HbbTV na všech kanálech, včetně FTV Prima
  • PROTI: pomalý start přístroje, omezená kompatibilita v multimédiích, někomu může vadit i absence HDMI (CEC) a přehrávání multimédií ze sítě

Mascom MC750T2 HD (kvalitní klasika, 699 Kč)

Citlivost set-top boxu je subjektivně vzato průměrná a i když se naladil veřejnoprávní multiplex DVB-T2 (a další u kterých mám příjem slabší), občasné výpadky tu byly. Líbilo se mi ale, že Mascom prakticky nekostičkoval, snažil se maximálně udržet signál a když už mu to nešlo, jednoduše na černé obrazovce vypsal, že je bez signálu.

Tím nejdůležitějším je však překvapivě vysoká obrazová kvalita jakou možná najdete v televizoru nižší střední třídy, možná ale výše. Na set-top-box má také výborná multimédia, resp. multimédia s vysokým stupněm kompatibility a výtečná je schopnost přehrát i vysoce kvalitní záznam ve Full HD. Pokud máte dobré příjmové podmínky, jde o výbornou kombinaci cena/výkon nebo výtečnou cena/obraz. Poslouží také jako slušný multimediální přehrávač třeba pro fotografie či video z vaší dovolené.

Hodnocení

  • PRO: kvalitní obrazové podání, výborně čitelné menu, dálkový ovladač s velmi širokým záběrem infra paprsku à la televizor, výborná multimédia, včetně externích titulků, pro někoho také příjem DVB-T2/HEVC i H.264
  • PROTI: příliš jednoduché EPG

Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV (pro Android i Windows, 899 Kč)

Atypický tuner, který je podle mého schopen nabídnout – v rámci možností samozřejmě – překvapivě solidní příjem DVB-T i DVB-T2 bez nutnosti čerpat data a řešit připojení k internetu. Má velice dobré ovládání a při instalaci nechybí Česká republika, ani Slovensko.

Aplikace HD TV Player fungovala bez větších obtíží, bez restartování a mrznutí. Pouze v jednom případě, vinou slabého TV signálu, jsem ji musel ukončit a znova spustit. Vytknout tudíž mohu jen to, že nahrávky nejdou umístit na paměťovou kartu mobilu, čímž by se šetřila kapacita hlavní paměti, a že také nejdou přehrávat bez připojeného tuneru, čímž by se zase ušetřil akumulátor. Občas bylo také nutné déle čekat na stažení dat do EPG nebo na daný kanál vstoupit vícekrát. Naopak mile překvapil – na mobilu LG Flex 2 – bezproblémový příjem i prezentace HD kanálů České televize (DVB-T2) a také jejich kvalitní záznam.

Hodnocení

  • PRO: výborná aplikace HD TV Player 2.7 s dobrým ovládáním a rozumným EPG; v případě použitého hardwaru jednoduché uvedení do provozu (!), pracuje i s HD kanály ČT na DVB-T2; subjektivně vzato nadprůměrná citlivost na signál; EPG s českými znaky; v ceně obdržíte vše potřebné, ale…
  • PROTI: …adaptér pro USB-C by se hodil, nahrávky nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu

Optex ORT 8932-HD (zdvojené tunery, 1199 Kč)

Od napojení na internet si u tohoto set-top boxu příliš neslibujte a většině uživatelů se asi vůbec nevyplatí připojovat. Aplikace jsou k dispozici pouze dvě (DLNA podporováno není) a přidat do počasí další místo nebo si zavést novou rozhlasovou stanici nelze. Navíc zcela chybí české a slovenské reálie.

Kvůli funkcím na domácí síti a internetu ale tenhle set-top box nejspíše kupovat nebudete. Při vynikajícím poměru cena/výkon, resp. cena/obrazová kvalita, půjdete spíše po možnosti bezproblémového nahrávání jednoho pořadu a sledování druhého (nebo dvou najednou a sledování třetího) a také po obrazové kvalitě. Ta byla ve srovnání s referenčním televizorem Hisense v ceně kolem 35 000 Kč překvapivě vysoká, resp. rozdíly byly malé. Škoda, že set-top box má hůře čitelný dálkový ovladač, takže pro ty se slabším zrakem či s brýlemi není a že nepodporuje tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC). Vzhledem k ceně, výbavě a obrazovému podání je výbornou nabídkou. Navíc dostanete, subjektivně vzato, i vyšší citlivost na signál, což se rozhodně hodí.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, obrazová kvalita, zdvojené tunery, nadprůměrná citlivost na signál (subjektivně bráno), výrazné menu nastavení,
  • PROTI: při nahrávání stále bliká značka Rec, a to i po přepnutí na jiný kanál, hodně slabé síťové funkce, krátká pauza při vstupu (a odchodu) do EPG

Sencor SDB 550T (atypická koncepce, 749 Kč)

Set-top box nabídne obraz ceně určitě odpovídající, dojem ale nejvíce kazí poněkud nepřehledný dálkový ovladač se sice vynikajícím záběrem infra paprsku, ale s příliš drobnými znaky. Pokud máte potíže se čtením na blízko, jděte raději někam jinam.

Hodně se mi líbila multimédia, lepší než u celé řady televizorů, a hlavně nápaditá koncepce dovolující přístroj instalovat velmi úsporně a také ho lehce převážet. Běžných set-top boxů pro DVB-T2 je už na našem trhu spousta. Takovýchto je vysloveně jen pár a tento patří k nejlepším. Navíc se dá využít i jako velice dobrý multimediální přehrávač, a to také není zcela zvykem.

Hodnocení

  • PRO: velmi nezvyklá, ale funkční koncepce, instalační variabilita, vynikající multimediální kompatibilita, spousta pozic časovače, dobré ovládání s možností kolovat a výraznými znaky menu, dálkový ovladač s výborným záběrem infra paprsku, ale…
  • PROTI: …méně přehledný a s miniaturním popisem, videorežimy se mění bez upozornění

Strong SRT 2401 (multifunkční, o. s. Android, 2799 Kč)

Set-top box zakoupíte v kompletní podobě, ne jako řadu jiných, které doprovází pouze tradiční dálkový ovladač, takže hned po koupi sháníte nějaké polohovací zařízení bez něhož se tu opravdu neobejdete. Překvapením je však i solidní instalace a to, že vůbec nějaká je! Dojem kazí zejména absence Česka a Slovenska v nastavení země pro ladění na DVB-T/T2 i když volba Německo fungovala bez problémů, včetně češtiny v EPG (ypsilon na konci popisky pořadu nepočítám).

Obrazové podání bylo výborné, a to jak u DVB-T/T2 (tuner T2 zvládne i příjem ve 4K), tak například u Ultra HD stanic ze satelitu. Co však oceňuji daleko víc, je stabilní chod a dobré sladění hardwaru a softwaru, což u přístrojů s Androidem není příliš obvyklé. Za solidní peníze tak dostáváte slušný a výtečně vybavený univerzální set-top box s podporou řady lokálních aplikací a výbornou spoluprací s mobilem přes funkci sdílení obrazovky.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, spolehlivý chod bez restartování a dalších potíží, výborný obraz, příjem vysílání ve 4K (DVB-T2/S2), velice dobré EPG, kompatibilita s řadou aplikací, včetně HBO GO, satelitní tuner (jen volné kanály) jako bonus, nahrávání i na microSD
  • PROTI: méně spolehlivý dálkový ovladač (RF), jen částečná lokalizace

Technisat Digipal T2 HD ex+ (kvalitní tuner, 1899 Kč)

Set-top box za necelé dva tisíce korun nabídne, subjektivně vzato, velmi citlivý tuner na úrovni dobrého televizoru, kvalitní provedení a výborné podání obrazu i zvuku, což bylo jasně vidět. Pokud nepožadujete nahrávání a HbbTV, je to v rámci cenové kategorie jedna z nejlepších voleb s vynikajícím poměrem cena/výkon.

Škoda omezeného přehrávání videa, protože kompatibilita u hudebních a fotografických souborů byla opravdu výborná. A internetové rozhlasové stanice? Jejich zadávání vyžaduje trpělivost vpravdě božskou. Kdo ji má, bude mít něco, co nabízí málokterý výrobek. Zřejmě ale nejspíše jen do příští aktualizace firmwaru…

Hodnocení

  • PRO: vynikající kombinace cena/výkon, subjektivně vzato velmi citlivý tuner, řada jinde nevídaných funkcí, podpora HDMI (CEC), excelentní dětská pojistka, internetová rádia, ale…
  • PROTI: …ve velmi primitivní podobě, ne zcela dotažená lokalizace (občasná angličtina)

Technisat Digit Isio STC (špička nejen s HbbTV, 9900 Kč)

U tohoto extra set-top boxu sice zamrzí pár zbytečných věcí (mizerný český manuál se snímky v němčině), ale obrazově je vynikající a vynikající je i výbava. Rozlišení na tunerech (a také na USB) jde až do Ultra HD (4K), a to včetně pozemního, nechybí univerzální mechanika PCMCIA (CI+) pro vložení modulu pro přístupové karty plus integrovaný dekódovací systém Conax/Nagravision.

Jde o excelentní univerzální set-top box pro náročné zákazníky, kteří si ho mohou dovolit, nebo si ho prostě jen chtějí dovolit. Těm snad zpráva o bezproblémovosti v případě příjmu českého DVB-T2 (a současného HbbTV) trochu pomůže v rozhodování o nákupu.

Hodnocení

  • PRO: kvalita obrazu a resamplování, neskutečné možnosti a výbava, včetně citlivých pozemních tunerů a dvojice (!) USB 3.0, výtečné EPG, ale…
  • PROTI: …vlastně SFI (?!), i po lokalizaci částečně němčina či angličtina, německý dálkový ovladač, podprůměrný manuál, pro někoho Wi-Fi pouze ve standardu „n“

Tesla TE-380 mini (589 Kč)

Miniaturní set-top box je překvapivě slušným kouskem pro nenáročného uživatele nejen na doma, ale třeba i na chatě či chalupě kde často končí starší televizory. V průběhu testu jsem narazil v podstatě na jediný problém, a to na hlášení v EPG s nečeskými znaky. Jinak to byly „samé klady a dovolená v Jugoslávii…“

Citlivost set-top boxu se zdála být vcelku průměrná, veřejnoprávní multiplex DVB-T2 (Přechodová síť 11) byl v některých okamžicích pomalu nesledovatelný, protože signál u mě v době testu hodně kolísal. Příjemná byla například programová nabídka EPG ve které si můžete zvolit takový druh náhledu, jaký vám vyhovuje. Na tyhle důležité drobnosti u levných i dražších set-top boxů narazíte málokdy.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, překvapivě slušný obraz, výtečná multimédia, bohaté EPG, ale…
  • PROTI: …občasné potíže s lokalizací