Chcete-li využívat síťová a/nebo multimediální rozšíření, máte rádi vysoký komfort obsluhy, spolehlivost a nechcete vynaložit víc než dva tisíce korun, zbystřete.

DVB-T2 přijímačů, které nabízejí podporu HbbTV či přehrávání/nahrávání v rámci lokální sítě, případně další multimediální služby, je na našem trhu už poměrně dost. Ovšem ať se jedná o Smart TV nebo vyspělé set-top-boxy, jejich cena zatím začínala minimálně trojkou. Amiko Viper T2/C je prvním přístrojem na českém trhu, který nejen že s přehledem garantuje dvojku, ale dokonce pokořuje i jedničku ;-). A jak už u mě – technicky náročného skrblíka – bývá zvykem, zajásal jsem zejména z osobních důvodů. Přesně takovou věcičku (HEVC stb s podporou HbbTV a síťovým media playerem) totiž nutně potřebujeme do kuchyně, už ji tam přes dva měsíce intenzivně „testujeme“ v praxi a vypadá to, že už tam zůstane :-). Ale konec dojmů a jdeme na to.

Provedení

Amiko Viper je provedením poměrně atypický, a to zejména svojí extrémní „placatostí“. Na výšku má totiž jen něco kolem 2 cm. Kryt je plechový a i hmotnost přístroje je tak dostatečně velká na to, aby připojené kabely přístroj nenadzdvedávaly (to začíná být čím dál větší praktický problém lehoučkých plastových boxů). Na předním panelu není prakticky nic, jen z levé strany je v zapnutém stavu a ve stand-by trochu vidět svítící zelená dioda (při přímém pohledu není vidět ani ta). Je zde pravděpodobně i čidlo dálkového ovládání, které ovšem podle praktických pokusů není nijak zvlášť citlivé (při přesném nasměrování dosah 4-5m, odrazem či z úhlu jen s velkým štěstím).

Pro delší vzdálenosti lze ovšem použít externí čidlo DO (byť není v ceně), jehož konektor je na zadním panelu. Dále je zde vstup pro externí napáječ („bambule“ přímo do zásuvky), mechanický tlačítkový vypínač napájení, dva USB konektory, RJ-45 (LAN), HDMI, AV jack pro připojení analogové televize (redukce na 3x CINCH není součástí balení) a anténní vstup v provedení F. To je u terestriálních set-top-boxů velmi nestandardní, ale v zásadě je ku prospěchu věci. F konektory jsou montážně jednodušší a zároveň i technicky spolehlivější než konektory IEC.

Pokud tato změna bude masovější, případně úplná, já osobně budu jedině rád. Nicméně kdo má jen anténní kabel s „pánskou“ IEC koncovkou, bude k připojení Viperu potřebovat redukci na F (prodává se za pár korun, ale v každém elektru ji tuším nemají, spíš v součástkách nebo vybavenějších „satelitních“ prodejnách, vstřícnější prodejci ji jistě přibalí sami).

Instalace

Tato sekce je určena spíš koncovým prodejcům, protože uživatel, pokud nakupuje od řádného prodejce, instalaci moc řešit nemusí. Amiko Viper je připraven pro software na bázi Enigma 2, čímž je dána většina jeho uživatelských vlastností i funkčních vymožeností. Instalovat lze různé verze firmwaru, tzv. imagí. V přístroji byl (jako skoro vždy, při zakoupení linuxového boxu z velkoobchodu či od „neslušných“ prodejců) původně nainstalován silně obstarožní, prakticky nepoužitelný a nestabilní image. Instalaci jsem proto začal nahráním aktuálního image OpenATV 6.2 z USB flash disku. Prošel jsem standardním „enigmáckým“ nastavovacím průvodcem a naladil ručně všechny tři místně dostupné DVB-T2 multiplexy (K24, K26 a K31).

Přístroj jsem připojil k LAN (DHCP bez problémů, netřeba nic nastavovat) a doinstaloval HbbTV plugin, který kdoví proč stále ještě běžnou součástí OpenATV imagí není. Dál jsem doinstaloval ještě plugin pro přehrávání youtube videí a pro internetová rádia rádia. Pluginů je samozřejmě v nabídce mnohem víc (třeba i archivy online stáhnutelných CS filmů, atd.). Oproti jiným přístrojům s Enigmou 2 je příjemné, že image pro Viper neobsahuje žádné přednastavené seznamy stanic (obvykle německých satelitních), které se beztak jenom pletou a zbytečně matou méně znalé uživatele. Typický příklad toho, že méně je někdy více.

Běžný provoz

Co se týče základních funkcí, není Viperu takřka co vytknout. Přinejmenším standardní příjmové vlastnosti tuneru, přepínání svižné (v rámci multiplexu půl sekundy, mezi multiplexy sekundu), ovládání komfortní (jako jakýkoli vyšší model s Enigmou). EPG je s pamětí na dostatečně dlouhou dobu (v praxi jsem žádné omezení nezaznamenal) a po probuzení ze stand-by je ihned načtené. Co tento přístroj oproti vyšším modelům neumí, je režim obraz v obraze, PiP. V rámci jednoho multiplexu by to i s jedním tunerem teoreticky možné bylo, ale zřejmě to neumí hardware, anebo by hrozilo jeho přetížení a případný kolaps, takže to tvůrci OpenATV raději „zařízli“.

Nahrávání, přehrávání

K Viperu jsem připojil mechanický 2,5“ disk s kapacitou 160 GB (WD AV) v boxu USB 2.0 bez vlastního napájení a nezpozoroval jsem žádný problém, a to ani při současném nahrávání pěti HD programů současně (pochopitelně musejí být všechny současně nahrávané programy v rámci stejného multiplexu, přes toto omezení u jednotunerového modelu opravdu „nejede vlak“) a/nebo přehrávání během nahrávání. Rozhraní USB 2.0 se zdá být pro datový tok jednoho DVB-T2 multiplexu dostatečné a přístroj ho stíhá zpracovat. Zkoušel jsem nahrávat i na sdílený síťový disk (CIFS/SAMBA na NAS disku) a i to lze. Samozřejmě je možné přes LAN k obsahu disku přistupovat (např. přehrávat na PC nebo v jiném media playeru připojenému k LAN) a naopak zase z přístroje síťová multimedia přehrávat. Zvládne pochopitelně i to co skoro všechny levné boxy, tj. Přehrávat multimedia z ad-hoc vložené USB flashky.

HbbTV

Na tuhle funkci jsem se těšil asi nejvíc, jednoduše proto, že u takto levného přístroje dosud nebyla k vidění (alespoň v ČR). Funguje celkem uspokojivě, nicméně pár kritických slov bych měl. Předně je webové rozhraní (HbbTV není nic jiného než osekaný webový prohlížeč s rozšířenou podporou multimediálního streamování) dost pomalé. Známý „červený bod“ se napoprvé zobrazí přibližně po 8 sekundách (při dalších pokusech už výrazně rychleji), což je na můj vkus moc. Navíc chybí sebemenší náznak průběhu nějakého procesu. Nevidíte žádný loader, progressbar, „vrtítko“, prostě nic, podle čeho byste poznali, že neselhalo dálkové ovládání nebo na programu žádné HbbTV není.

Následné překreslování nabídek je již o něco rychlejší (stále ale znatelně pomalejší než na dražších set-top-boxech či SmartTV) a přehrávání videí (o což asi hlavně jde) je už naštěstí naprosto plynulé (i v kvalitě 720p). Co ovšem považuji za zásadnější výhradu, je nekompatibilita s HbbTV streamem Primy, případně jiných stanic kromě ČT a Novy. I to je ale s otazníkem, protože třeba s HbbTV Primy v DVB-T muxu 2 problém není (u Primy v DVB-T2 ano, zřejmě tam testují jinou verzi HbbTV). Na druhou stranu, zpracování HbbTV je u přístrojů s Enigmou čistě softwarovou záležitostí, takže není vůbec vyloučeno, že je to třeba už dneska jinak (buď se vylepší stávající plugin nebo někdo vyvine plugin nový, to je prostě Enigma 2).¨

Mohu-li být osobní, používáme HbbTV teď v kuchyni poměrně dost, a to hlavně na zprávy z ČT24 a na dětské pořady z Déčka, kde nevidím problém. Pomalý náběh se dá vydržet, klíčová je plynulost finálního přehrávání videa a tam je to vždy na 100 %.

Další pluginy

Z dalších pluginů se mi líbí třeba Youtube player. Youtube videa lze nejen vyhledat a přehrávat, ale i stahovat, a to dokonce i na pozadí. Prostě si postupně „naházíte“ jednotlivá videa do fronty ke stažení a ony se postupně, jedno po druhém stáhnout na disk (pochopitelně musíte mít nějaký disk připojený). Během stahování lze sledovat normální program nebo i sledovat jiné Youtube video (stahování se jen pozastaví/zpomalí). Parametry vyhledávání (vyhledávací řetězce) je možné si ukládat a použít příště. Další zajímavý plugin je třeba webradioFS pro online přehrávání internetových rádií. Kromě široké nabídky kanálů z oficiálního feedu je možné přidávat rádia vlastní a je možné (a vzhledem k počtu skoro nutné) si vytvořit favoritní seznam rozhlasových stanic. I tuto funkcionalitu v kuchyni poměrně hojně využíváme (třeba tématické webové stanice AB … ve FM, DVB-T/T2 ani DAB+ éteru nenajdete).

Další síťové možnosti

Přístroj poskytuje webové rozhraní (pro přístroje s Enigma 2 je už standardem), přes které jej lze ovládat, prohlížet EPG a plánovat podle něj nahrávky, ale živé vysílání i nahrávky lze přes toto rozhraní i streamovat, tj. přehrávat v připojeném zařízení (PC, mobil, tablet …), a to i souběžně s provozem u TV (jeden člověk tedy může koukat na Viper u TV a druhý si na PC pouští z Viperu program jiného kanálu anebo nahrávku).

Adaptér pro bezdrátové připojení k internetu vestavěn není, ale kompatibilní adaptér lze připojit do jednoho ze dvou USB slotů (další tedy může být použitý třeba pro nahrávání/přehrávání na/z USB disk/u). Vyzkoušel jsem i to a neshledal rozdíl oproti několikanásobně dražším přístrojům. Bezdrátové připojení pochopitelně má své limity a jistou míru nespolehlivosti (kabel je kabel), ale při testech mi dostačovalo i pro streamování z HbbTV v kvalitě 720p.

Shrnutí, celkový dojem

Amiko Viper na mě udělal velmi dobrý dojem. Oproti nejvyspělejším PVR modelům za násobně vyšší ceny vlastně neumí jen PiP a HbbTV 2.0 (to aktuálně používá jen Prima v DVB-T2, HbbTV Primy v DVB-T funguje), a to ještě možná jen zatím. Ke komfortu ovládání jistě patří i rychlost, a ta je speciálně u HbbTV opravdu citelně nižší. Nižší je i citlivost čidla dálkového ovladače, to ovšem lze případně řešit externím čidlem nebo univerzálním IR opakovačem. Ke cti patří možnost připojení starších TV analogovou cestou (i když po zakoupení AV redukce), což zdaleka není samozřejmostí.

Přístroj s testovaným firmwarem (OpenATV 6.2) a několika málo pluginy se ani po delším provozu nehřál ani nesekal a celkově působí poctivě a důvěryhodně. Dva zadní USB konektory zaručují jak dostatečnou rozšiřitelnost, tak decentní vzhled (je tu někdo komu se líbí flashka, wi-fi adaptér nebo dokonce kabel s diskem, trčící do obýváku?). I dálkový ovladač vypadá slušně, má rozumně velká (netitěrná) tlačítka. Suma sumárum, do pokoje bych ho nechtěl (má málo tunerů a nemá vestavěný disk), ale v kuchyni si ho rádi necháme 😉

Stručně:

Plusy

  • vysoký poměr výkon/cena
  • komfortní uživatelské rozhraní Enigma 2 (podpora OpenATV, OpenPLI a dalších vývojářských skupin) a množství volitelných funkcí
  • podpora HbbTV
  • spolehlivost souběhu více funkcí (vícenásobné nahrávání a zároveň sledování, přehrávání nebo HbbTV …)
  • x USB, analogový výstup, vstup pro externí IR čidlo
  • poctivé provedení (plech, F konektor na vstupu)
  • stabilita (i oproti některým dražším modelům vybavených Enigmou 2)
  • ergonomický dálkový ovladač

Mínusy

  • zatím chybí podpora HbbTV 2.0
  • nízká rychlost ovládání aplikací HbbTV
  • nižší citlivost vestavěného čidla dálkového ovládání
  • nepodporuje režim obraz v obraze (PiP)

Štítky