Korejský výrobce letos s prvky výbavy u svých levnějších televizorů hodně překvapil. Co byste řekli třeba na zabudované Bluetooth Audio, Wi-Fi ac či třeba IPS obrazovku?

UK6300 s certifikovaným příjmem zemského DVB-T2/HEVC je hodně zajímavou řadou. Vyrábí se, s výjimkou 127 cm, s plošným podsvícením, rozlišením Ultra HD (4K) a vybrat si můžete mezi 109 cm (43″), 124 cm (49″), 127 cm (50″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″). Tradičně hodně lesklá LCD obrazovka je typu IPS a pracuje s frekvencí 50 Hz, čemuž se vzhledem k ceně nelze divit. Podporovány jsou dva systémy pro přehrávání obsahu s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), kupodivu je tu ale i HFR, tedy High Frame Rate (vyšší kvalita obrazu díky vyššímu počtu snímků za sekundu), i když z pochopitelných důvodů jen do 50 sn./s.

LG 49UK6300 se prodává za asi 11 490 Kč a nabízí kompletní tunerovou sadu, která u DVB-T2/S2 pracuje s kompresí H.265/HEVC. K dispozici je i Wi-Fi ac, překvapivé pak je – vzhledem k ceně přístroje – Bluetooth nejen s podporou obousměrného audia, ale i s apt-X, což často není vidět ani u mnohem dražších strojů. Tady je toho ale ještě více! Vedle základního Dolby Digital navíc i tradiční DTS a hlavně DTS-HD Master Audio, což bylo dobře slyšet v multimédiích. Naopak neočekávejte SCART, USB 3.0 a výstup na sluchátka.

Televizor obsluhuje operační systém WebOS u něhož LG už nesděluje verzi a je tu také celá řada lokálních či kvalitně lokalizovaných aplikací, jako například HBO GO, Voyo či Skylink Live TV.

V ceně televizoru dostanete jednoduchý a místy poněkud nepřehledný kompaktní ovladač, ale můžete si dokoupit tzv. magický ovladač pracující přes Bluetooth. A to lze vřele doporučit! Bez možnosti vyvolat klasický kurzor myši je totiž ovládání některých funkcí komplikované a časově náročné čemuž napomáhá i velmi omezená možnost kolování v nabídkách.

Náročnější instalace, náročnější třídění kanálů

Montáž podstavce je hračka – jde pouze o dvě nožičky, které jednak dobře zapadnou a jednak se jejich umístění nedá poplést. U softwarové instalace už ale bohužel přemýšlet musíte, což je u LG poslední roky pravidlem. Místy je trochu zvláštní a místy jsem například vůbec netušil, zda jsem například k internetu připojen či nikoli. Potvrzení se totiž někdy objevují později než by měla. LG se navíc ani v roce 2018 nezbavilo „ptáka fazoláka“. Naštěstí už nezdržuje tolik, jako dříve.

Pokud budete televizor k internetu připojovat přes Wi-Fi připravte si heslo, protože podpora tlačítka WPS chyběla a přitom ji v menu nastavení už najdete. A také si připravte hodně trpělivosti na potvrzování všech možných ochranných smluv à la „nesušte kočku v mikrovlnné troubě“. Bohužel mezi instalačními kroky nenajdete dotaz na povolení zapnutí televizoru přes Wi-Fi. Přesto možná zjistíte, že si to udělal sám. Pochopitelně za cenu spotřeby a je otázkou o kolik se ta udávaná v pohotovostním režimu (0,5 W) vlastně zvýší. Nemůže za to ale televizor, nýbrž stále problematičtější Youtube.

Ani třídění naladěných kanálů není z nejjednodušších i když se dělá prostým posunem stanice nebo více stanic (umístění kanálů mezi oblíbené už snadné je). V mém případě totiž nějak nešlo příslušné stanice vybrat. Zde už možná také narazíte na poměrně pomalé operace, které se následně plně projeví typicky v EPG.

Ovládání někdy zbytečně překombinované

S dodaným kompaktním, jinak řečeno hodně přeplácaným ovladačem se sice nepracuje úplně špatně, ale řada tlačítek by si zasluhovala jiné umístění. Například vyvolání teletextu či v podstatě zbytečné Info, které v multimédiích nemá žádnou funkci a v tuneru by ho klidně zastoupilo OK. Ostatně současný styl ovládání s tlačítkem OK příliš nepočítá. V tuneru nemá žádný význam, protože seznam kanálů se vyvolá přes List a uplatníte ho až v multimédiích, kde zobrazí kompletní softwarové ovládání. Nemusíte tak pracovat se speciálními tlačítky umístěnými na dálkovém ovladači prakticky zcela dole; níže jsou jen barevná teletextová, což také není příliš šikovné.

Nabídka softwarového ovládání je přebohatá, bohužel má jednu zásadní vadu. Vyvolání a práce s externími titulky je zcela na konci, kolovat se nedá a samostatné tlačítko na dálkovém ovladači překvapivě slouží pouze pro titulky ve vysílání DVB.

Potíž dělalo i tlačítko Home a tak nějak nerozumím tomu, proč nemá výrazně větší rozměry, když ho potřebujete pomalu nejčastěji. Přes něj se dostáváte do nabídky chytrých funkcí, přehrávání multimédií či třeba na televizní stanice, přičemž ty nejoblíbenější si můžete uložit vlevo od počátku lišty. V mém případě však na nešlo přejet vlevo na stanice prostým stlačením šipky. Mimochodem na liště jsou i tlačítka pro Netflix a Amazon Prime video, která jsou i na ovladači. Zde se jich sice nezbavíte, ale na liště je kupodivu vymazat můžete, což je vídané asi tak často, jako šafrán u vás v ulici.

Do menu nastavení vstoupíte buď přes Home nebo speciálním tlačítkem v horní části ovladače. Nejprve se zobrazí ikony tzv. rychlé volby (ty nejpotřebnější) a na konci i možnost vyvolat kompletní menu nastavení. V tomto okamžiku se s výhodou kolovat v nabídce dá a jde to i v první úrovni kompletního, tentokráte už textového menu nastavení. Nikde jinde to už však nejde, včetně správce souborů v multimédiích. V něm je navíc pohyb zbytečně obtížný, protože na konci jednoho řádku nepřejedete šipkou vpravo na další. A platí to jak při přehrávání přes USB, tak z domácí sítě a i v okamžiku, kdy si ikonový náhled změníte na textový výpis.

Pomalé EPG, bezproblémové HbbTV, řada lokálních aplikací

Vyvolání programové nabídky u LG WebOS nikdy nepatřilo k nejrychlejším funkcím. U tohoto televizoru ale někdy patří k těm nejpomalejším. Po zmáčknutí tlačítka Guide čekáte třeba i více než 15 s než programová nabídka naběhne a obnoví se zvuk. Tato situace typicky nastává při prvním spuštění po zapnutí televizoru. Při dalším už je většinou lepší a EPG tak nabíhá za asi polovinu času.

Po EPG se můžete volně pohybovat, programová nabídka se kupodivu občas stahovala průběžně i na jiném multiplexu, jindy až po vstupu na něj. V každém případě se zdálo, že se do výpisu naladěných kanálů, který zobrazuje i aktuálně vysílané pořady, opravdu málokdy nějaké jméno pořadu dohrává. A protože po vypnutí televizoru a jeho opětovném zapnutí výrobce zjevně programovou nabídku dohrává, je vidět, že ji nikam neukládá, což je v souvislosti s „rychlostí“ EPG tak nějak nepochopitelné. Právě to by totiž mohla být velmi snadná cesta ke zrychlení operací nejen zde, ale i ve výpisu na tlačítku List. A i tady si často na zobrazení naladěných stanic pár sekund počkáte. Někdy se tak zdá, že nejzobrazovanější grafikou televizoru jsou tři tečky naznačující „vyčkejte“, vyčkejte“, „vyčkejte…“

Na příslušnou stanici se v EPG přepnete buď po vyjetí zcela vlevo na jméno kanálu, nebo při OK na aktuálním pořadu. Pokud zmáčknete OK na jiném pořadu, je vám nabídnuto nahrávání a upozornění. Televizor se pak z pohotovostního režimu dokonce i probudí, což je nutno pochválit!

HbbTV bylo na všech kanálech bezproblémové a kupodivu i u FTV Prima pracovalo relativně rychle. Reklamy zde navazovaly stejně, jako se následně objevovala i správná pozice ve sledovaném videu. Pokud to bylo možné, např. u ČT, šla rovněž měnit kvalita vysílaného streamu.

Jak bylo řečeno, českých či dobře lokalizovaných aplikací je u LG více než dost a značka v tomto ohledu patří ke špičce. Bohužel z neznámých důvodů, i když jsem těsně před tím provedl aktualizaci firmwaru, jsem musel každou zkoušenou aplikaci aktualizovat zvlášť, a to včetně Youtube, které si opět nesmyslně zapnulo funkci probuzení přes Wi-Fi, což sebou nese vyšší spotřebu a další komplikace. Naštěstí se alespoň objevilo hlášení.

Ve volbě Obecné najdete nejen tzv. společné ovládání HDMI (CEC), ale i vymazání cookie a položku „Mobile TV zapnuto“. Pozor na ni – televizor si totiž možnost zapnutí přes bezdrátovou síť povolí sám a bez upozornění. Výsledkem je mj. zvýšená spotřeba v pohotovostním režimu.

Z dobrých aplikací vhodných pro naše podmínky si na liště Home povšimněte zejména vynikajícího HBO GO, které bez potíží dokázalo navázat na přehrávání z jiných zařízení, Filmboxu k němuž jsem se bohužel nemohl přihlásit, a jsou tu i Skylink Live TV CZ a Voyo. To bylo výborně ovladatelné s výtečnou klávesnicí pro přihlášení, ale bohužel s klasickým problémem. Pokud totiž dáte pauzu, začne pěti minutové odpočítávání po kterém se někdy na pozici ve videu naváže a jindy nikoli.

Všechny zmiňované aplikace najdete po instalaci v rámci Česka, na liště na tlačítku Home a tak by to mělo vypadat. Z knihovny LG pak ještě mj. můžete nainstalovat například Pohádky, Stream.cz či IPTV televizi Lepší.TV. No a pokud vaši oblíbenou aplikaci u LG nenajdete, můžete se pokusit dostat ji do televizoru přes funkci Screen Share kompatibilní s Wi-Fi Miracast. Já se bez potíží napojil přes LG Flex 2 s Android 5.1.1 a certifikovaným Wi-Fi Miracast a také se Sony Xperia XZ s Android 6.0.

Protože televizor podporuje Bluetooth Audio, vyzkoušel jsem jak výstup na externí reproduktor, tak opačnou cestu – poslech muziky z mobilu přes reprosystém TV. V prvním případě jsem neuspěl, v druhém případě proběhlo propojení bez problémů. Volby pro úpravu propojení přes Bluetooth jsem ale nikde nenašel a nebyly ani v menu nastavení a položce Síť. V části Zvuk jsem sice narazil na výběr audio výstupu, kde Bluetooth nechybělo, ale nemohl jsem televizor a Bluetooth zařízení nijak propojit. Spolupráce s mobilem byla naopak velmi snadná a okamžitá a jde nejen poslouchat muziku z telefonu jako takového, ale i z internetu. Poslouží třeba výborná aplikace s podivným názvem „Radio Online Česká“ se skoro 200 stanicemi.

Multimédia i s externími titulky (včetně DLNA)

Jak bylo řečeno, pohyb ve správci souborů je poněkud obtížný. V základu se nabízí jeden ikonový náhled a několik tak zvaných „filtrů“. Ikony jsou však značně rozměrné (vidíte jen dva úplné řádky!), navíc jména souborů, typicky u seriálových dílů, jsou zobrazena jako příliš krátká, takže často musíte čekat dokud nezačnou rotovat. Ve „filtrech“, chyba v pojmenování tu stále zůstává, najdete i „Zobrazení seznamu“, tedy druhý náhled v podobě dvousloupečného textového výpisu. Problém s přechodem z prvního sloupce na druhý ale stále zůstává. Nicméně alespoň vidíte delší název souboru, takže se můžete svižněji rozhodnout u jakého dílu se vlastně nacházíte.

Jak je u LG zvykem, multimédia se nedají přehrát na jeden zátah a je tudíž zapotřebí dopředu si vybrat, co požadujete. Zda hudbu, fotografie či video. U něj si pak televizor pamatuje pozici v přehrávání, třeba i po odchodu do tuneru a poradí si i s externími titulky, a to jak při přehrávání přes USB, tak z DLNA. U síťového média je navíc kompatibilita prakticky stejná a stejný je i souborový manager. Bohužel LG neopravilo poměrně zásadní chybu a televizor si tak stále nepamatuje nastavenou znakovou sadu, přičemž její změna je časově poměrně náročnou operací. Externí titulky ale naštěstí stále spouští automaticky.

V menu titulků najdete například změnu velikosti (dostatečnou i pro 140 cm), zmiňovaný výběr znakové sady či jejich barvu a případně také možnost upravit synchronizaci. V této souvislosti je škoda, že tlačítko Subtitle na dálkovém ovladači v tento okamžik v multimédiích nic nedělá. Bohužel to je u současného ovládacího stylu LG vcelku běžné i jinde.

Fotografie zvládá televizor v JPG a PNG, BMP sice ve správci souborů zobrazil také, ale nepřehrál ho. U muziky se můžete těšit na vše možné, včetně například FLAC a FLAC HD (až 192 kHz) či FLAC s DTS. Formátová kompatibilita ve videu není nijak závratná, ale co umí, umí televizor dobře. Navíc přehraje i DivX, včetně DivX 5, a to se u televizorů a set-top boxů už moc nevidí. Zvládne ale například i XviD, H.265/HEVC a různé formy MPEG-4.

Videa v rozlišení 4K s kompresí HEVC se přehrávala v podstatě bez zaváhání stejně, jako s H.264. Podání obsahu s HDR bylo vzhledem k ceně televizoru překvapivě solidní s viditelnými detaily nejen v tmavých a tmavších místech, ale i v těch přesvětlených, a to je hodně příjemné překvapení.

Nastavení zvuku nabízí celou řadu možností.

Excelentní poměr cena/výkon

LG 49UK6300 nenabízí jen hodně zajímavou cenu a výjimečnou výbavu (až na zejména absenci USB 3.0), ale i opravdu výtečný poměr ceny a výkonu nebo třeba ceny a výbavy. Neříkám ale, že netrpí některými neduhy, typicky jde o někdy problematické ovládání a pomalé, až hodně pomalé EPG. Jestliže navíc chcete televizor používat i jako multimediální přehrávač z USB a síťových zdrojů, což se v druhém případě přímo nabízí, je dobré se připravit na neustálé nastavování znakové sady externích titulků ve videu. Není mi jasné, proč takováto drobnost už nebyla opravena nemluvě o tom, že úprava trvá s dodávaným ovladačem dosti dlouho.

Co naopak hodně potěší, je bohatá podpora filmových zvukových formátů, včetně DTS-HD Master Audio. Výkon zesilovače sice dělá 2x 10 W, což by se mohlo zdát relativně hodně, ale pravdou je, že jsem si v řadě případů říkal, že je subjektivně vzato nižší. Tím nejdůležitějším je však velice dobrý obraz a překvapivě dobrá pohybová ostrost a resamplování z nižších rozlišení, což se hodí i u nastupujícího DVB-T2. Tady televizor vzhledem ke své ceně překvapil. Jen znova zopakuji své doporučení ke koupi „magického“ ovladače. Stávající systém totiž není navržen pro klasický dálkový ovladač, čehož si je výrobce podle mého dobře vědom. Možná se za nějaký pátek už ani nebude dodávat…

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, výjimečná výbava, včetně řady CZ aplikací, na danou cenu výborný obraz i resamplování z nižších rozlišení, výjimečně vysoká podpora audio formátů, možnost úpravy lišty na tlačítku Home, dva druhy seznamů ve správci souborů, pro někoho také obrazovka LCD IPS (pro mě určitě…), vynikající podpora síťových multimédií, až na to,…
  • PROTI: …že si TV nepamatuje nastavenou znakovou sadu u titulků, pomalé EPG, některé stále nevyřešené ovládací potíže, dálkový ovladač se „zapadlým“ Home, chybí USB 3.0