Podívali jsme se na druhý televizor z hojně prodávané řady 6000, který opět vyniká výbavou a plošným podsvícením obrazovky. Nově ale také nabízí rozšířený barevný gamut.

LG má v letošní kolekci LCD tři základní skupiny televizorů: Full HD, UHD 4K TV a Super UHD 4K TV. Prostřední varianta, ze které je i UK6750, tak zároveň tvoří i její 4K základ. Najdete v ní modely řady 6 (6000), což jsou UK6100, UK6200, UK6300, UK6400, UK6500, UK6750 a UK6950, a je tu i řada 7 (7000), konkrétně UK7550.

Naposledy jsme se dívali na LG 49UK6300 ze spodní části šestkové řady, nyní jsme na straně opačné. Televizory mají obdobnou výbavu, včetně tunerové části, hodně lesklé obrazovky IPS a připravenost na tzv. magický ovladač AN-MR18BA se kterým je řízení televizoru podstatně jednodušší. Liší se několika funkcemi typu „magický“ zoom, počtem rozhraní HDMI (zde už čtyři) a zejména pak rozšířeným barevným gamutem (WCG – Wide Color Gamut), tedy rozsahem barev v daném barevném prostoru. Jinak platí o výbavě vše, co bylo řečeno u testu LG 49UK6300, včetně DTS-HD, Bluetooth Audio s apt-X, Wi-Fi ac či třeba HFR (vyšší kvalita obrazu díky vyššímu počtu snímků za sekundu).

I když se blížíme k tzv. Super UHD 4K, tedy nejvyšší třídě LCD, očekávat tu stále ještě nemůžeme vyšší frekvenci panelu, jeho lokální stmívání, tedy ovlivňování podsvícení v různých částech obrazovky, či propracovanější zvuk. Nebo také více standardů HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), a to zejména v podobě Dolby Vision a Advanced HDR by Technicolor.

LG 55UK6750 je k dispozici v úhlopříčkách 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″) a náš model s úhlopříčkou 140 cm představuje, vzhledem k ceně 15.990 Kč, výbornou a levnou kombinaci vhodnou ale i pro náročnějšího diváka. Ten se ovšem bude muset obejít zejména bez USB 3.0, výstupu na sluchátka a také konektoru SCART. To poslední se ale při napojení například staršího přehrávače DVD dá obejít přes cinchové A/V vstupy.

ČTĚTE TAKÉ: Test LG 49UK6300 s dalšími informacemi, včetně porovnání dálkových ovladačů

Pozor na aktualizaci firmwaru

Balení televizoru zcela odpovídá ceně, instalace je ovšem časově náročnější a v tomto ohledu některé potěší možnost připojit se k domácí bezdrátové síti bez hesla přes tlačítko WPS. Více u LG 49UK6300.

Potíže u této TV byly následně zejména s přijetím tzv. uživatelských smluv a i když jsem s nimi během instalace souhlasil, požadavek se v průběhu testu objevil ještě několikrát.

Pozor si dejte při aktualizaci, která nebyla zcela košer, resp. neprobíhala tak, jak výrobce deklaruje. Chvíli po kompletním vymazání dat a reinstalaci televizoru, což dělám vždy, když mi nějaký dorazí, se objevilo upozornění na nový firmware. Spustil jsem tedy stahování, což byly stovky a stovky megabajtů, a najednou lišta stahování na níž jsem sledoval průběh zmizela. Čekal jsem a protože se nic nedělo, málem jsem podlehl nutkání vypnout a zapnout televizor. Nicméně nakonec jsem najel do menu nastavení, našel volbu pro aktualizaci firmwaru a ejhle!

Stále se stahovalo.

Tohle se v průběhu aktualizace opakovalo ještě několikrát a když si ji televizor nakonec stáhl, nijak to neoznámil. Když jsem opět vstoupil do volby „O této TV“ ke svému překvapení jsem se dozvěděl, že nová verze bude zavedena až po vypnutí televizoru, což si ale prakticky vždy přístroje dělají sami.

Doufám, že to takto proběhlo jen u mě, protože televizor se měl po odklepnutí aktualizace správně zeptat, zda ji chci sledovat či nikoli, což neudělal, a pak prý, aby neobtěžoval majitele, se měl při dalším manuálním zapnutí sám aktualizovat a oznámit to. Podle výrobce televizoru, ale přerušení stahování aktualizace nijak nevadí a dokáže na ni navázat.

LG 55UK6750 – Lišta na domovském tlačítku Home. Netflix z ní můžete bez potíží vymazat stejně, jako například Google Play a další aplikace, které nepotřebujete. Ty ostatní si snadno přesunete na místo, které vám vyhovuje. Bohužel chyba při přechodu na oblíbené TV kanály zcela vlevo přetrvává. Musíte tak mačkat OK, namísto levé šipky, a tvářit se, že přidáváte další stanice.

Řada domácích aplikací, výborné sdílení obrazovky z mobilu

Ovládání je ve stejném duchu jako u LG 49UK6300, a i zde je třeba tzv. magický ovladač dokoupit (dodává se standardním kompaktním). Stejný je i pohyb v nabídkách či práce se správcem souborů. O možnosti vymazání a přesunu ikon na liště Home, najdete více informaci u výše uvedeného testu, takže tady se věnujme dalším možnostem EPG a dodatečným chytrým funkcím.

Osmidenní programová nabídka, zde označovaná jako Guide, nabíhá pomaleji (asi 8 s) a se zvukovým výpadkem, což platí i při odchodu. Stahuje se po vstupu na multiplex a část (aktuální pořad) je vidět i po zobrazení seznamu kanálů na tlačítku List. A to také někdy cca tři sekundy trvá.

Tohle je ale u LG standardní. Při absenci „magického“ ovladače musíte kvůli dalším možnostem EPG vyjet na první stanici v seznamu. Pak se teprve přes volbu dne pro který má být nabídka vypsána dostanete do řady ikon vpravo nahoře. Zde najdete přechod na aktuální čas, možnost kompaktnějšího výpisu pořadů (10 stanic místo 7), řazení a filtry a mj. také Správce kanálů.

LG 55UK6750 – EPG a možné filtry. Vlevo vidíte ikonu pro kompaktnější výpis (deset stanic).

Z EPG můžete pořad nahrát nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se pak probudí i z pohotovostního režimu, což patří mezi klady LG. Nevýhodou je fakt, že při najetí na pořad nevidíte čas jeho začátku a konce. Ty zjistíte až po vstupu do podrobnějšího popisku, což zajistí OK. To jinak v tuneru žádnou funkci nemá, v multimédiích pak vyvolá softwarové ovládání na obrazovce.

LG dává dispozici řadu lokálních a dobře lokalizovaných aplikací a další můžete nainstalovat z firemního tržiště. Vedle například klasicky vynikajícího HBO GO a českého Voyo, které jsou už připraveny k použití na liště Home (stejně jako FilmBox Live a Skylink Live TV CZ), najdete v tržišti aplikací LG mj. výbornou IPTV televizi Lepší.TV, pohodový Stream a Pohádky, zpravodajskou aplikaci ČTK nebo kulturní Copak.cz. Nechybí ale ani pohodové relaxační věcičky typu dobře známého krbu, který zde má aplikaci i ve 4K, šikovně animovaného, byť placeného akvária (spíše akvárií), či řady více či méně složitých her. LG toho pro svůj WebOS nabízí dost a dost a v tomto ohledu patří k tomu nejlepšímu, co na českém trhu najdete. Jedna věc by ale opravit zasluhovala – výběr ikony aplikace je totiž v tržišti velmi špatně viditelný.

Na liště Home také najdete ScreenShare, tedy sdílení obrazovky z mobilu. Ta bez potíží spolupracovala jak s certifikovaným Wi-Fi Miracast telefonu LG Flex 2 (Android 5.1), tak s tím necertifikovaným u novějšího Sony Xperia XZ se systémem Android 6.0. Další aplikace a hry tak můžete na obrazovku televizoru dostat takto.

LG 55UK6750 – multimédia a výběr mezi zobrazením seznamu (na fotce) a miniatur, v tomto případě poměrně rozměrných ikonových náhledů.

Řada přednastavených režimů, rozdílné HDR

U LG 49UK6300 jsem se menu nastavení moc nevěnoval, takže se na něj podívejme nyní. Multimediální kompatibilita je totiž stejné, a to včetně nutnosti – v případě přehrávání videa z domácí sítě – neustále nastavovat správnou znakovou sadu u externích titulků. Televizor si nepamatuje poslední nastavenou i když externí titulky spouští automaticky a zná například i jejich velikost.

V obsáhlých nabídkách menu nastavení se bohužel dá kolovat jen na prvních dvou úrovních, velmi by to ale pomohlo i jinde. Hned ze začátku narazíte na tzv. rychlé volby, kde si například vyberete mezi obrazovými režimy nebo přepnete zvuk na externí reprosoustavy, což je výborné, protože volba je tak příjemně po ruce. Hodilo by se ale ještě vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. A když jsem u něj: k dispozici máte šest přednastavených režimů s možností ovlivnit pětipásmový ekvalizér, takže běžná věc.

U obrazu jsem narazil na to, že i když byl zpočátku přednastavený obrazový režim na Standardní (je jich devět), někdy se samovolně vracel na Eco. Jinak tu jsou, vedle těch klasických voleb, k dispozici i dva kalibrované režimy ISF. Jeden pro den a druhý pro noc.

Přehrávání obsahu s HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), což televizor indikuje oznámením v pravém horním rohu, je podporováno ve dvou standardech – HDR10 a HLG. Vyzkoušel jsem ten první nejprve na tmavé scéně na což televizor příliš dobře nereagoval a detaily spíše potlačoval. Drobnou tendenci k zatmavování tmavých detailů jsem však viděl i jinde. Naopak přesvětlené scény byly v detailech podávány výrazně lépe a určitě lépe, než bych u televizoru za danou cenu čekal. Ne zcela vyvážené HDR mu ale – vzhledem k jeho ceně – vytýkat nebudu.

LG 55UK6750 – Výborné informace o pořadu…

Výborný poměr cena/výkon

Za asi 16.000 Kč dostanete výbavu pomalu bez chybičky (bohužel bez USB 3.0), včetně podpory Bluetooth audio třeba z mobilu a tohle dnes často nevidíte ani u televizorů třikrát dražších.

Dálkový ovladač je takový jaký je a LG s ním zjevně už žádné velké plány nemá. Rozhodně doporučuji dokoupit k televizoru tzv. magický, tedy pohybový ovladač. Ten by sice mohl být v kolekci 2019/20 k nalezení u více televizorů, ale vám to nic platné nebude, takže si připravte zhruba tisícikorunu navíc, nebo najděte nějakou akční nabídku u některého z prodejců. Doufejme také, že LG do budoucna zrychlí zejména vstup do EPG a výrazně zkrátí zvukovou pauzu i když v tomto konkrétním případě to až tak tragické není. Pomalost, resp. rychlost vstupu do programové nabídky hodně závisí od druhu TV, resp. na řadě, a je to vidět i na rozdílu mezi LG 49UK6300 s tímto modelem. U něj to dělá nějakých osm sekund, u LG 49UK6300 jsem se ale někdy dostával i na i více než 15 s. Jinak jsou tu vcelku samé klady a pozitiva, včetně nadprůměrného podání obrazu a resamplování z nižších rozlišení. Televizor také, vzhledem k ceně, nadstandardně zvládá udržet pohybovou ostrost i při nízkém datovém toku. Někdy však můžete pozorovat potíže u zrychlených závěrečných titulků, jindy třeba při bočním švenku kamery na složitější scéně. Nic co bychom v této třídě neočekávali. I tak ale LG 55UK6750 nabízí dobrý obraz za dobré peníze a právě poměr cena/výkon mi v tomto případě přijde tím nejdůležitějším.

Hodnocení

  • PRO: výborný poměr cena/výkon, výborná výbava (až na absenci USB 3.0), řada CZ aplikací, výborný obraz a resamplování z nižších rozlišení, výjimečně vysoká podpora audio formátů (až na muziku přes DLNA), pro někoho například také obrazovka LCD IPS (pro mě určitě…), vynikající podpora síťových multimédií, až na to,…
  • PROTI: …že si nepamatuje nastavenou znakovou sadu u titulků a má potíže s některými hudebními formáty, včetně FLAC, některé stále nevyřešené ovládací potíže, dálkový ovladač se „zapadlým“ Home, pozor na možné problémy při aktualizaci firmwaru, bez USB 3.0